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Registros recuperados: 13 | |
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Carnelossi,Marcelo Augusto Gutierrez; Sena,Hildo Costa de; Narain,Narendra; Yaguiu,Paula; Silva,Gabriel Francisco da. |
The physical-chemical quality changes in mangaba fruit were studied. The fruit which attained full development at half-ripe stage were harvested and initially stored at 6, 8, 10 and 12±1ºC for four days. After this period, the fruit were transferred to an acclimatized room (24±2ºC) and maintained for five days. For control purposes, recently harvested fruit were stored directly in an acclimatized room (24±2ºC) for six days. After the transfer and storage at 24ºC, fruit were analyzed daily for their vitamin-C, soluble solids (ºBrix), titratable acidity, pH and firmness contents. In fruit directly stored at 24ºC, there was a sharp fall in vitamin C and acid contents. The fruit firmness decrease, after four days of storage, and they turned totally ripe. The... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cold storage; Postharvest; Tropical fruits; Vitamin C. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000400023 |
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França,Vanusia Cavalcanti; Narain,Narendra. |
A falta de classificação da acerola por classes varietais e a variabilidade de plantas, quanto ao porte, arquitetura da copa, coloração e forma dos frutos despertou o interesse quanto a sua caracterização química. Neste trabalho foram estudados frutos de três matrizes com características físicas distintas, nos estádios de maturação "de vez" e "maduro" e em distintas safras. Observaram-se diferenças significativas através da análise ANOVA e teste de Tukey (p<0,05), entre alguns parâmetros físicos (tamanho, peso), físico-químicos (pH e sólidos solúveis), químicos (açúcares redutores e totais, ácido ascórbico e pectina). |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Acerola; Malpighia emarginata; Açúcares redutores e totais; Ácido ascórbico; Pectina. |
Ano: 2003 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612003000200009 |
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Jalali,Vahideh Ranemaye Rabbani; Narain,Narendra; Silva,Gabriel Francisco da. |
Osmotic dehydration is considered to be a suitable preprocessing step to reduce the water content of foods. Such products can be dried further by conventional drying processes to lower their water activity and thus extend their shelf life. In this work, banana (Musa sapientum) fruits were initially treated by osmosis by varying several parameters of the processing conditions which included, besides the cutting format (longitudinal and round slices) of the fruit, temperature (28 and 49 ºC), syrup concentration (50, 60 and 67 ºBrix), treatment time (2, 4, 6, 10, 14, 16 and 18 hours), fruit and syrup ratio (1:1, 1:2, 1:3 and 1:4) and agitation effects. The best quality products were obtained by the use of the 67 ºBrix syrup, for 60 minutes of osmotic... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Processing; Osmosis; Optimization; Mathematical modeling; Drying. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000200002 |
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Madruga,M. S.; Souza,J. G; Arruda,S. G. B.; Narain,Narendra. |
Análises do perfil aromático da carne caprina cozida de animais mestiços foram realizadas utilizando-se animais castrados e inteiros, abatidos com idades de 175, 220, 265 e 310 dias. O perfil aromático da carne caprina foi constituído por 108 voláteis, sendo que 69 foram positivamente identificados e 39 parcialmente caracterizados utilizando-se análises de CG-EM. O perfil aromático da carne caprina foi formado por hidrocarbonetos alifáticos e alicíclicos, aldeídos, compostos benzênicos, álcoois, cetonas, terpenóides, ésteres e compostos heterocíclicos sulfurados, hexadecanal, benzeno, heptano e octadecanal foram os voláteis que apresentaram os maiores índices de abundância relativa. Nas análises quantitativa e qualitativa observaram-se uma predominância de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Carne caprina; Voláteis; Idade de abate; Castração. |
Ano: 2003 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612003000300005 |
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Madruga,Marta Suely; Narain,Narendra; Duarte,Terezinha Fernandes; Sousa,Wandrick Hauss de; Galvão,Mércia de Sousa; Cunha,Maria Glória G.; Ramos,Jorge Luiz F.. |
Foram estudados o efeito dos fatores genótipos (F1 SRD x Bôer e SRD) e cortes comerciais (paleta, perna, lombo, costela e pescoço) na qualidade físico-química (pH, atividade de água), qualidade química (composição centesimal, colesterol, cálcio, fósforo e ferro) e qualidade sensorial (aparência, aroma caprino, aroma de carne assada, textura, maciez, sabor, suculência e qualidade total) da carne caprina. Os fatores genótipos e cortes comerciais influenciaram de forma significativa a composição química da carne caprina. A perna foi o corte que apresentou o maior valor nutricional, com alto teor de proteína e a baixa concentração de lipídeos. No entanto, os atributos sensoriais sofreram pouca influência destes fatores, observando-se uma tendência pela... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Carne caprina; Qualidade química; Qualidade sensorial; Cortes comerciais; Genótipos. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000400014 |
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Almeida,Sheyla dos Santos; Alves,Wonder Alexandre Luz; Araújo,Sidnei Alves de; Santana,José Carlos Curvelo; Narain,Narendra; Souza,Roberto Rodrigues de. |
In this study, seven wine samples were prepared varying the amount of pulp of acerola fruits and the sugar content using the simulated annealing technique to obtain the optimal sensory qualities and cost for the wine produced. S. cerevisiae yeast was used in the fermentation process and the sensory attributes were evaluated using a hedonic scale. Acerola wines were classified as sweet, with 11°GL of alcohol concentration and with aroma, taste, and color characteristics of the acerola fruit. The simulated annealing experiments showed that the best conditions were found at mass ratio between 1/7.5-1/6 and total soluble solids between 28.6-29.0 °Brix, from which the sensory acceptance scores of 6.9, 6.8, and 8.8 were obtained for color, aroma, and flavor,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Simulated annealing; Sensory quality; Acerola; Wine; Optimization; Production cost. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000200011 |
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Galvão,Mercia de Sousa; Narain,Narendra; Nigam,Nisha. |
The objective of this paper was to determine the chemical composition of the avocado fruit of cultivars Fortuna, Collinson, and Barker and to carry out a detailed analysis of the fatty acid composition of the pulp, seed, and peel oils. The saturated fatty acid (SFA) of the pulp oils accounted for around 22.3, 29.4, and 41.3% of the total fatty acids in the Fortuna, Collinson and Barker cultivars, respectively, and these values indicate better quality of pulp oil of Fortuna and Collinson cultivars than that of the Barker cultivar. There was very little variation in the content monounsaturated fatty acids of the peel oils between the cultivars. However, the seed oil of the Collinson cultivar was the best since it contained the lowest (30.8% of total fatty... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fatty acids; Peel; Avocado oil; Pulp; Seed. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000300015 |
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Silva,Ana Veruska Cruzda; Oliveira,Douglas Sodré Nunes; Yaguiu,Paula; Carnelossi,Marcelo Augusto Gutierrez; Muniz,Evandro Neves; Narain,Narendra. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar temperaturas de armazenamento e embalagens para abóbora minimamente processada. Pedaços de abóbora foram cortados em tamanho de 5 x 10 cm, embalados em bandejas de poliestireno recobertas com filme polivinilcloreto e em embalagem de polietileno de alta densidade a vácuo. O produto foi mantido a 5 e 10 °C por um período de 12 dias. A cada três dias avaliou-se o teor de sólidos solúveis, acidez total titulável, pH, vitamina C e coloração. Os resultados mostraram não haver diferenças significativas entre as duas temperaturas de refrigeração utilizadas na conservação da abóbora. Entretanto, a embalagem com filme PVC permitiu maior conservação dos atributos de qualidade da abóbora até o 9º dia, com exceção da cor, que... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Curcubita moschata; Processamento mínimo; Qualidade. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200025 |
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Mendonça,Lucyana Santos de; Mendonça,Flávia Manuella Ribeiro de; Araújo,Yzila Liziane Farias Maia de; Araújo,Edilson Divino de; Ramalho,Suyare Araújo; Narain,Narendra; Jain,Sona; Orellana,Sara Cuadros; Padilha,Francine Ferreira; Cardoso,Juliana Cordeiro. |
The aim of this study was to analyze the physicochemical properties and antifungal activities of the red propolis samples from Sergipe, Brazil, and also evaluate their variability throughout the year. The characterization of the hydroalcoholic extract (HPE) of the red propolis samples was performed monthly from October 2009 to September 2010. The concentrations of the bioactive compounds varied during the year, but their chromatographic profiles were similar. Four compounds were identified by comparison with authentic standards. Formononetin was one of the predominant compounds in all propolis extracts. In our study, it was observed that all the propolis samples inhibited the growth of Candida species. Multivariate analysis confirmed the variations in... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Flavonoids; Phenolic acids; Formononetin; Seasonality. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612015000200291 |
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Oliveira,Lília Calheiros de; Santos,João Antônio Belmino dos; Narain,Narendra; Fontes,Anderson dos Santos; Campos,Regina Santiago Silva; Souza,Taciana Lima de. |
Este estudo objetivou extrair e identificar compostos voláteis presentes nos resíduos de processo de maracujá. Obtiveram-se destilados a partir de resíduos de maracujá através das técnicas de hidrodestilação simples e hidrodestilação com arraste de gás nitrogênio. Os compostos voláteis presentes nos destilados foram capturados por microextração em fase sólida, empregando-se fibra Carboxen/DVB/DMS, e identificados por cromatografia gasosa acoplada com espectrômetro de massa, usando a coluna capilar de sílica fundida CP WAX 52. Foram identificados trinta e um compostos voláteis no extrato obtido pela técnica de hidrodestilação simples, sendo os principais compostos: neral (26,19%), cinamato de metila (18,52%), linalol (16,82%), 1-undecanol (5,60%), cis-óxido... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Resíduos agroindustriais; Destilação; Cromatografia gasosa. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012001200028 |
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Brito,Edy Sousa de; Narain,Narendra. |
In the present work, the physical and chemical characteristics in three stages of maturation of sapota (Manilkara zapota L.P. Royen) fruit were studied as well as its post-harvest behavior during storage at ambient and refrigerated conditions. With the advance of maturation, the concentration of the reducing sugars increased while the total acidity and tannin contents decreased. The fruits which did not have their pedicel removed during the post-harvest presented the storage time superior when compared with the fruits having their pedicels removed. The fruits stored under refrigeration had higher weight retention as compared to the fruits stored under ambient conditions. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report |
Palavras-chave: Analysis; Post-harvest; Quality; Storage. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2002000400020 |
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Madruga,Marta Suely; Narain,Narendra; Arruda,Silvana Gonçalves Brito de; Souza,Janete Gouveia; Costa,Roberto Germano; Beserra,Frederico José. |
Grupos de caprinos mestiços castrados e inteiros foram abatidos com idades de 175, 220, 265 e 310 dias. Os efeitos da castração e idade de abate nas qualidades físico-químicas, sensoriais e aromáticos da carne caprina foi pesquisado. O efeito castração foi observado apenas para o conteúdo de cálcio, no entanto a idade de abate apresentou um efeito significativo nos teores de umidade, proteína, cálcio, ferro e pH. Os fatores idade de abate e castração não apresentaram efeito significativo nos percentuais de fosfolipídeos porém, a idade de abate afetou os percentuais de colesterol. Caprinos castrados apresentaram maior percentual de ácidos graxos insaturados e, conseqüentemente, maior relação PUFA/SFA. Os ácidos graxos foram afetados significativamente pela... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Carne caprina; Castração; Físico-química; Idade de abate; Sensorial; Voláteis. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982002000600028 |
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