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Studies on the stability of protease from Bacillus sp. and its compatibility with commercial detergent BJM
Nascimento,Wellingta Cristina Almeida do; Martins,Meire Lelis Leal.
Enzymes, and particularly proteases, have become an important and indispensable part of industrial processes such as laundry detergents, pharmaceuticals and food products. Detergents such as Tide®, Ariel® and Biz® contain proteolytic enzymes, most of them produced by members of the genus Bacillus. This paper describes the compatibility of protease produced by the thermophilic Bacillus sp, with commercial laundry detergent. Stability studies indicated that this enzyme retained about 95% and 74% of its maximum activity after 1h at 60ºC in the presence of glycine in combination with MnSO4 and CaCl2, respectively. No inhibitory effect was observed at 1.0-5.0 mM of EDTA. Triton X-100 inhibited the enzyme in all the concentrations tested. The enzyme was unstable...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Protease; Thermophilic bacterium; Bacillus sp.; Detergents.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000300020
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Production and properties of an extracellular protease from thermophilic Bacillus sp BJM
Nascimento,Wellingta Cristina Almeida do; Martins,Meire Lelis Leal.
Protease production by thermophilic Bacillus sp strain SMIA-2 cultivated in liquid cultures containing trisodium citrate reached a maximum in 9h, with levels of 1.93U/mg protein. The microorganism utilized several carbon sources for the production of protease. Starch was the best substrate, followed by trisodium citrate, citric acid and sucrose. Among the various organic and inorganic nitrogen sources, ammonium nitrate was found to be the best. Studies on the protease characterization revealed that the optimum temperature of this enzyme was 60ºC. The enzyme was stable for 2h at 30ºC, while at 40ºC and 80ºC, 14% and 84% of the original activities were lost, respectively. The optimum pH of the enzyme was found to be 8.0. After incubation of crude enzyme...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Protease; Thermophilic bacterium; Bacillus sp..
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822004000100015
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Otimização de um meio de cultura para a produção de proteases por um Bacillus sp. termofílico Ciênc. Tecnol. Aliment.
Nascimento,Wellingta Cristina Almeida do; Silva,Camila Rocha da; Carvalho,Raquel Vieira de; Martins,Meire Lelis Leal.
Bacillus sp. SMIA-2 cresceu e secretou proteases quando cultivado em culturas líquidas contendo citrato trissódico como fonte de carbono e nitrato de amônio como fonte de nitrogênio. A atividade máxima da enzima foi alcançada após 8 horas de incubação do microrganismo, com níveis de 7,2 U.mg -1 proteína. A suplementação do meio com 2,0 mM de CaCl2 não proporcionou um aumento da atividade da protease, porém aumentou a sua estabilidade de 2 para 4 horas. A redução da concentração do fosfato de potássio no meio de cultura de 11,0 para 5,0 mM promoveu um acréscimo de 82% (13 U.mg -1 proteína) na atividade da protease. A substituição do nitrato de amônio presente no meio de cultura por 0,1% de soro de queijo aumentou a atividade da protease para 25 U.mg -1...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Proteases; Bacillus sp.; Água de maceração de milho; Soro de queijo.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000200035
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Produção de proteases por Bacillus sp SMIA-2 crescido em soro de leite e água de maceração de milho e compatibilidade das enzimas com detergentes comerciais Ciênc. Tecnol. Aliment.
Nascimento,Wellingta Cristina Almeida do; Martins,Meire Lelis Leal.
A produção de proteases por Bacillus sp. SMIA-2 cultivado em um meio de cultura contendo soro de leite e água de maceração de milho foi estudada. Além disso, a compatibilidade da enzima com detergentes comerciais foi também avaliada. A atividade máxima da enzima (70 U/mg proteína) foi observada na fase estacionária de crescimento, com 32 h de incubação. Estudos sobre a caracterização da protease revelaram que a temperatura ótima para atividade desta enzima foi 70 °C e que a mesma manteve 91% de sua atividade quando incubada a 70 °C na presença do cálcio. O valor ótimo de pH encontrado para a protease foi 8,0, sendo que a enzima manteve 85% e 46% de sua atividade quando incubada por 1 h em pH 9 e pH 10 respectivamente. A protease manteve 64% e 50% de sua...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Proteases; Soro de leite; Detergentes comerciais; Bacillus sp.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000300016
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