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Biofilm formation by Listeria monocytogenes on stainless steel surface and biotransfer potential BJM
Oliveira,Maíra Maciel Mattos de; Brugnera,Danilo Florisvaldo; Alves,Eduardo; Piccoli,Roberta Hilsdorf.
An experimental model was proposed to study biofilm formation by Listeria monocytogenes ATCC 19117 on AISI 304 (#4) stainless steel surface and biotransfer potential during this process. In this model, biofilm formation was conducted on the surface of stainless steel coupons, set on a stainless steel base with 4 divisions, each one supporting 21 coupons. Trypic Soy Broth was used as bacterial growth substrate, with incubation at 37 ºC and stirring of 50 rpm. The number of adhered cells was determined after 3, 48, 96, 144, 192 and 240 hours of biofilm formation and biotransfer potential from 96 hours. Stainless steel coupons were submitted to Scanning Electron Microscopy (SEM) after 3, 144 and 240 hours. Based on the number of adhered cells and SEM, it was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Listeria monocytogenes; Biofilm; Biotransfer potential.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000100016
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Essential oils of thyme and Rosemary in the control of Listeria monocytogenes in raw beef BJM
Oliveira,Maíra Maciel Mattos de; Brugnera,Danilo Florisvaldo; Piccoli,Roberta Hilsdorf.
This study was developed in order to evaluate two alternatives for the control of Listeria monocytogenes in raw bovine meat pieces, both based on the use of Thymus vulgaris and Rosmarinus officinalis essential oils (EOs). The antilisterial activity of different concentrations of the EOs was tested in vitro using agar dilution and disk volatilization techniques. In addition, L. monocytogenes was inoculated in meat pieces, which were submerged in edible gelatin coatings containing 2% (v/v) EOs or submitted to the vapor of EOs (0.74 μL.cm-3). L. monocytogenes was quantified after one, 48 and 96 hours of storage (7 °C). In the in vitro tests, the EO of T. vulgaris presented higher activity. The two options used (edible gelatin coating and vapor activity), in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Thymus vulgaris; Rosmarinus officinalis; Antilisterial compounds; Active packaging; Meat safety.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000400022
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Inativação termoquímica de Escherichia coli, Staphylococcus aureus e Salmonella enterica Enteritidis por óleos essenciais Ciência Rural
Pereira,Alcilene de Abreu; Piccoli,Roberta Hilsdorf; Batista,Nádia Nara; Camargos,Natália Gonçalves; Oliveira,Maíra Maciel Mattos de.
O controle do crescimento microbiano tanto na indústria de alimentos quanto em ambientes hospitalares é de extrema importância. Entretanto, observa-se aumento da resistência dos microrganismos aos desinfetantes mais empregados, observando-se a necessidade de estudos com novos antimicrobianos. Assim, o objetivo desse trabalho foi avaliar a atividade antimicrobiana e a curva de morte termoquímica de soluções desinfetantes de óleos essenciais sobre Escherichia coli, Staphylococcus aureus e Salmonella Enteritidis. Foram utilizados os óleos essenciais de Thymus vulgaris (tomilho), Elettaria cardamomum (cardamomo), Eugenia caryophyllus (cravo botão) e Foeniculum vulgare dulce (funcho doce). As concentrações mínimas inibitórias foram determinadas utilizando-se a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desinfetante; Thymus vulgaris; Elettaria cardamomum; Eugenia caryophyllus.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102022
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Condições higiênico-sanitárias de máquinas de moer carne, mãos de manipuladores e qualidade microbiológica da carne moída Ciência e Agrotecnologia
Oliveira,Maíra Maciel Mattos de; Brugnera,Danilo Florisvaldo; Mendonça,Alexandre Tourino; Piccoli,Roberta Hilsdorf.
Foram avaliadas condições higiênico-sanitárias de máquinas de moer carne e mãos de manipuladores e observou-se a interferência na qualidade microbiológica da carne moída. Nas máquinas de moer carne e mãos de manipuladores, realizaram-se análises de microrganismos aeróbios mesófilos, fungos filamentosos e leveduras, coliformes totais e termotolerantes, Escherichia coli e estafilococos coagulase positiva. Nenhuma das máquinas enquadrou-se nos padrões da APHA. Para manipuladores, as contagens de aeróbios mesófilos, estafilococos coagulase positiva, fungos filamentosos e leveduras, coliformes totais e termotolerantes apresentaram-se elevadas. Nas amostras de carne inteira e moída, realizaram-se, além das citadas acima, análises de Salmonella sp. aeróbios...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Contaminação cruzada; Carne moída; Análise microbiológica.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000600031
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