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The influence of peeling and type of drying on chemical and sensorial analysis of organic coffee Ciênc. Tecnol. Aliment.
Fernandes,Maria de Fátima Caixeta; Silva,Adriano Bortolotti da; Oliveira,Nelma de Mello Silva; Miranda,José Messias.
Organic coffee is characterized by being produced without the use of chemical products and by having a similar or superior quality in comparison to that of coffee produced by traditional methods. The production of organic coffee does not include the use of highly soluble nutrients, which makes consumers concerned with environmental issues and healthy eating habits realize its true value. This paper aims to analyze the influence of harvesting, peeling and drying on the quality of organic coffee, in order to present the best way of producing high quality coffee. Samples of organic coffee were harvested by both conventional and selective ways, and some were peeled. They were then dried on concrete patio and on suspended terraces. The beans were analyzed for...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Parchment coffee; Postharvest; Beverage; Quality.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000200002
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Avaliação físico-química de filés de tilápia (Oreochromis niloticus) submetidos à sanitização Ciênc. Tecnol. Aliment.
Oliveira,Nelma de Mello Silva; Oliveira,Wilson Roberto Mesquita; Nascimento,Luiz Carlos; Silva,José Mauricio Schneedorf Ferreira da; Vicente,Eduardo; Fiorini,João Evangelista; Bressan,Maria Cristina.
No presente trabalho foi avaliado o efeito dos agentes sanificantes dicloroisocianurato de sódio na concentração de 3 a 3,5 mg.L-1 (T1), dicloroisocianurato de sódio associado ao ultra-som (T2), ozônio na concentração de 3 a 3,5 mg.L-1 (T3), ozônio associado ao ultra-som (T4) e controle (T5) sobre a composição centesimal, perfil de ácidos graxos (AG), teor de colesterol e índice de peróxido de filés de tilápia. Os tratamentos afetaram (p < 0,05) a composição centesimal. Os filés foram tratados por imersão, durante 20 minutos, em soluções que apresentavam pH 6,0 e temperatura de 5 °C. Os sanificantes causaram uma perda de água e aumentaram a concentração de proteínas no filé, tendo esse fato sido notado mais acentuadamente no T3 (77,16% de umidade e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Análise centesimal; Ácidos graxos; Colesterol; Peróxido; Tilápia/Oreochromis niloticus.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000100013
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Microbial profile of a kefir sample preparations: grains in natura and lyophilized and fermented suspension Ciênc. Tecnol. Aliment.
Bergmann,Rafaela Strada de Oliveira; Pereira,Maria Aparecida; Veiga,Sandra Maria Oliveira Moraes; Schneedorf,José Maurício; Oliveira,Nelma de Mello Silva; Fiorini,João Evangelista.
Probiotics are supplementary foods developed by microbial strains that improve animal health beyond basic nutrition. Probiotics are consumed orally, regardless of being considered as normal inhabitants of the intestines, able to survive in enzimatic and biliary secretions. Kefir is a probiotic originated from the old continent, fermented by several bacteria and yeasts, encapsulated in a polyssacharide matrix, and resembles jelly grains. Kefir is also presented as its sourish product both in sugary or milky suspensions containing vitamins, aminoacids, peptides, carbohydrates, ethanol, and volatile compounds. Kefir is known to have a diverse microbial content depending on the country and fermentative substrates, which cause distinct probiotic effects. In...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aqueous fermentation; Kefir; Microorganisms; Probiotics.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000400029
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Ozônio e ultra-som: processos alternativos para o tratamento do café despolpado Ciênc. Tecnol. Aliment.
Nascimento,Luiz Carlos do; Lima,Luiz Carlos de Oliveira; Picolli,Roberta Hilsdorf; Fiorini,João Evangelista; Duarte,Stella Maris da Silveira; Silva,José Maurício Schneedorf Ferreira da; Oliveira,Nelma de Mello Silva; Veiga,Sandra Maria de Oliveira Morais.
Há um crescente interesse em tecnologias que melhorem a qualidade dos alimentos, bem como o aspecto segurança alimentar. Após a água, o café é a bebida mais consumida no planeta, existindo uma demanda crescente por tipos especiais em alguns países importadores, como o café despolpado. Este tipo é obtido pela remoção da mucilagem, ao se submeter o café à fermentação, cujo processo varia com o clima e a microbiota associada, entre outros fatores, podendo levar ao detrimento da qualidade do produto e da saúde do consumidor. Assim, faz-se necessário investigar novas tecnologias que possam auxiliar na obtenção de produtos com melhor padronização, qualidade e que ofereçam maior segurança alimentar. O ozônio e o ultra-som são tecnologias usadas em diversas áreas,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Café despolpado; Ozônio; Ultra-som; Qualidade; Sensorial.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000200004
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Evaluation of the mutagenicity and antimutagenicity of Ziziphus joazeiro Mart. bark in the micronucleus assay Genet. Mol. Biol.
Boriollo,Marcelo Fabiano Gomes; Resende,Marielly Reis; Silva,Thaísla Andrielle da; Públio,Juliana Yoshida; Souza,Luiz Silva; Dias,Carlos Tadeu dos Santos; Oliveira,Nelma de Mello Silva; Fiorini,João Evangelista.
The aim of this study was to evaluate the mutagenicity (clastogenicity/aneugenicity) of a glycolic extract of Ziziphus joazeiro bark (GEZJ) by the micronucleus assay in mice bone marrow. Antimutagenic activity was also assessed using treatments associated with GEZJ and doxorubicin (DXR). Mice were evaluated 24-48 h after exposure to positive (N-nitroso-N-ethylurea, NEU - 50 mg.kg-1 and DXR - 5 mg.kg-1) and negative (150 mM NaCl) controls, as well as treatment with GEZJ (0.5-2 g.kg-1), GEZJ (2 g.kg-1) + NEU and GEZJ (2 g.kg-1) + DXR. There were no significant differences in the frequencies of micronucleated polychromatic erythrocytes in mice treated with GEJZ and GEJZ + DXR compared to the negative controls, indicating that GEZJ was not mutagenic. Analysis...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antimutagenicity; Bone marrow; Doxorubicin; Micronucleus assay; Mutagenicity; Zizyphus joazeiro Mart. (raspa-de-Juá).
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572014000300016
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