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Carta ao Editor: Estação espacial internacional: uma nova instrumentação para o desenvolvimento de produtos vegetais Rev. Bras. Fisiol. Veg.
Pessoa,José Dalton Cruz.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-31312000000300001
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Development of a shelling method to recover whole kernels of the Cutia nut (Couepia edulis) Rev. Bras. Frutic.
Pessoa,José Dalton Cruz; Leeuwen,Johannes Van.
The kernel of the cutia nut (castanha-de-cutia, Couepia edulis (Prance) Prance) of the western Amazon, which is consumed by the local population, has traditionally been extracted from the nut with a machete, a dangerous procedure that only produces kernels cut in half. A shelling off machine prototype, which produces whole kernels without serious risks to its operator, is described and tested. The machine makes a circular cut in the central part of the fruit shell, perpendicular to its main axis. Three ways of conditioning the fruits before cutting were compared: (1) control; (2) oven drying immediately prior to cutting; (3) oven drying, followed by a 24-hour interval before cutting. The time needed to extract and separate the kernel from the endocarp and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Instrumentation; Nut; Kernel; Shelling; Extraction method; Amazon.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452006000200018
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Caracterização morfomecânica para beneficiamento do fruto da castanha-de-cutia (Couepia edulis) Rev. Bras. Frutic.
Pessoa,José Dalton Cruz; Assis,Odílio Benedito Garrido de; Braz,Daniel Cesar.
A castanha-de-cutia (Couepia edulis (Prance) Prance) é um fruto fibroso encontrado na Amazônia Ocidental contendo uma amêndoa muito saborosa que os caboclos daquela região costumam consumir torrada e moída com a farinha de mandioca. Suas qualidades organolépticas tornam-na uma boa candidata para consumo também nos grandes centros urbanos do Brasil e no exterior. Diferentemente do que acontece nas indústrias extratoras de óleo, para o consumo de mesa, as amêndoas inteiras e com boa aparência são mais valorizadas. Esta é a primeira razão para o desenvolvimento de um equipamento de extração da amêndoa; o outro motivo é a inexistência de estudos específicos para o desenvolvimento de metodologias de extração da amêndoa da castanha-de-cutia. Neste trabalho,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Instrumentação; Castanha-de-cutia; Amêndoa; Beneficiamento; Extração.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452004000100028
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Comportamento térmico e caracterização morfológica das fibras de mesocarpo e caroço do açaí (Euterpe oleracea Mart.) Rev. Bras. Frutic.
Martins,Maria Alice; Mattoso,Luiz Henrique Capparelli; Pessoa,José Dalton Cruz.
A agroindústria do açaí gera uma grande quantidade de resíduos, constituída de caroços e fibras, o que é um grave problema ambiental e de saúde pública. O objetivo deste estudo foi estudar as fibras do mesocarpo e o caroço do fruto do açaí para sua utilização em materiais compósitos. As amostras foram caracterizadas usando análise por termogravimetria (TG/DTG) em atmosferas inerte e oxidativa, microscopia eletrônica de varredura e microscopia óptica. As fibras apresentaram boa estabilidade térmica até 230 ºC e um processo de degradação em atmosfera inerte em três etapas. Em atmosfera oxidativa, as fibras apresentaram menor estabilidade térmica e uma mudança no processo de degradação de três para quatro etapas. os resultados da análise térmica do caroço...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fibra natural; Análise térmica; Morfologia.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452009000400032
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An evaluation of fibrous structure and physical characteristics of Cutia nut (Couepia edulis Prance) shell Acta Amazonica
Assis,Odílio Benedito Garrido; Pessoa,José Dalton Cruz.
The Cutia-nut (Couepia edulis Prance), a species originally from the Amazon region, has a kernel with reasonable nutritional value and a hard and thick woody shell that constitute most of the fruit. After the kernel removal, the shells are regarded as waste. The possibility of using such shells, as raw material for burning or charcoal production, as well as milled residue for structural reinforcement materials is quite feasible, considering environmental and economical aspects. There is, however, a complete lack of characterization of the Cutia-nut shell and other similar species which can aggregate desirable qualities for application as engineering material. In this study some analyses are presented aiming at providing information for potential uses of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cutia-nut; Shell characterization; Fibrous structure; Natural waste utilization.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672009000400027
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Variação sazonal das trocas gasosas, turgescência relativa do tronco e produtividade em dois cultivares de seringueira em Votuporanga, SP, Brasil Acta Botanica
Conforto,Elenice de Cássia; Cavalcante,Juliane Ribeiro; Pessoa,José Dalton Cruz; Moreno,Rogério Manoel Biagi; Mattoso,Luiz Henrique Capparelli.
Alguns pesquisadores têm enfocado a influência dos fatores agrometeorológicos e fisiológicos sobre a produtividade da seringueira, mas a magnitude destas relações ainda não é totalmente conhecida. Assim, no presente estudo, investigou-se a possível relação entre alguns parâmetros fisiológicos e a produção de dois cultivares de seringueira, PB 235 e GT 1, cultivados em Votuporanga, Estado de São Paulo, durante o período seco e úmido de 2000-2001. A produção total do período foi de 4.550,5 kg/ha, dos quais PB 235 respondeu por 59,9%, com produção 12,6% maior que a de GT 1 no período seco e 29,8 % no período úmido. Os valores da taxa fotossintética variaram entre 2,19 e 3,46 µmol m-2s-1 para GT 1, e entre 2,31 e 3,93 µmol m-2s-1 para PB 235; a transpiração...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Seringueira; Hevea brasiliensis; Produção; Trocas gasosas; Turgescência do caule.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33062005000400008
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Characterization of açaí (E. oleracea) fruits and its processing residues BABT
Pessoa,José Dalton Cruz; Arduin,Marcos; Martins,Maria Alice; Carvalho,José Edmar Urano de.
The aim of this work was to study the source of the açaí residue for its possible commercial applications by characterizing the fruit (fresh and dry mass), and performing an anatomic study of the pericarp from which were identified the origin of the anthocyanins, and fatty acids, and fibers; also the vascular system, its fibers constituents and fibrils were characterized. It was concluded that anthocyanins were located on the epiderm and external parenchyma, and that solids retained on the sieve come from the sclerenchyma, and that the fatty acids come from the storage parenchyma. The vascular tissue was formed by the fibers around 20 mm length. The length distribution of the fibrils had a mean length of 580µm.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fiber; Fibril; Composite; Fatty acid; Anthocyanin.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000600022
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Apoplasm hydrostatic pressure on growth of cylindrical cells Braz. J. Plant Physiol.
Pessoa,José Dalton Cruz; Calbo,Adonai Gimenes.
According to the model frequently used as reference, plant cell growth occurs only when turgor surpasses a threshold. This model was proposed considering a cylindrical cell of constant wall thickness immerged in a water solution, with viscoelastic behaviour, hydraulic conductivity, variable extensibility, and unidirectional elongation. The author, Lockhart (1965), did not consider the effects of apoplasm hydrostatic potential, a subject treated later by Calbo and Pessoa (1994) who argued that this component of cell potential would interfere with cell growth rate. To evaluate this effect, where possible the same deductive procedures as those employed by Lockhart were used here, which resulted in a set of equivalent equations for cell growth, turgor and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Apoplasm; Cell wall; Growth; Lockhart; Model; Plant.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202004000100003
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