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Effects of thermal environment and supplementation levels on the physiological parameters of moxotó goats in confined and semi-confined rising systems REA
Furtado,Dermeval A.; Gomes,Carlos A. V.; Medeiros,Ariosvaldo N.; Pimenta Filho,Edgard C.; Júnior,Valdi L..
The objective of this work was to determine the effect of environmental variables and supplementation levels on physiological parameters of Moxotó goats in confined and semi-confined rising systems, in the Brazilian semi-arid region. The semi-confined individuals were kept on a grass based diet during the day and arrested in the end of the afternoon. The confined animals were kept in a management center, receiving two diets composed by forage cactus and maniçoba hay into two different levels (0.5 and 1.5% of the body weight). Inside the management center and in the external environment the environmental comfort parameters were set high during the afternoon period characterizing a situation of thermal discomfort for the animals. During the morning the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Thermoregulation; Environmental variables; Native goat race; Semi-arid.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162008000300001
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Efeito do ambiente térmico e níveis de suplementação nos parâmetros fisiológicos de caprinos Moxotó AGRIAMBI
Gomes,Carlos A. V.; Furtado,Dermeval A.; Medeiros,Ariosvaldo N.; Silva,Divan S.; Pimenta Filho,Edgard C.; Lima Júnior,Valdi de.
Objetivou-se, com este trabalho, determinar o efeito do ambiente térmico e de diferentes níveis de suplementação sobre os parâmetros fisiológicos de caprinos Moxotó, criados em confinamento no semi-árido nordestino. Utilizaram-se 16 animais machos, que receberam duas dietas compostas de palma forrageira (Opuntia ficus indica), feno de maniçoba (Manihot glaziowii) e dois níveis de suplementação (0,5 e 1,5% do peso vivo). O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, em regime de subparcelas, com 2 tratamentos e 8 repetições. No interior do aprisco os índices de conforto ambiental ficaram elevados a partir das 11 h e, no período da tarde, esses índices ficaram acima do ideal para os animais, ou seja, fora da zona de conforto térmico,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alimentação; Bioclimatologia; Fatores ambientais; Estresse térmico.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662008000200015
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