Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 1
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Microbiological quality of honey from stingless bee, jandaíra (Melipona subnitida), from the semiarid region of Brazil Ciência Rural
Pinheiro,Carolina de Gouveia Mendes da Escóssia; Abrantes,Maria Rociene; Silva,Rodrigo Otávio Silveira; Oliveira Junior,Carlos Augusto; Lobato,Francisco Carlos Faria; Silva,Jean Berg Alves da.
ABSTRACT: The aim of this study was to evaluate the presence of microorganisms in honey produced by the stingless bee (SB) jandaíra (Melipona subnitida) from the semiarid region of Brazil. Thirty-five samples were analyzed and all of them were positive for mesophilic bacteria, coliforms at 45°C, fungi, and yeast. Staphylococcus spp. were identified in 85.7%, while Bacillus spp. were detected in 34.3% of honey samples. DNAs of Clostridium perfringens and C. botulinum were detected in 40% and 2.8% of the samples, respectively. Salmonella spp. and C. difficile were not detected. The present research revealed a great diversity of microorganisms in honey produced by jandaíra.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium botulinum; Clostridium perfringens; Stingless bee.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000900450
Registros recuperados: 1
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional