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Influence of metal ions on pellet morphology and polygalacturonase synthesis by Aspergillus niger 3T5B8 BJM
Couri,Sônia; Pinto,Gustavo Adolfo Saavedra; Senna,Lilian Ferreira de; Martelli,Hebe Labarthe.
The effects of cations addition on pellet morphology and polygalacturonase (PG) synthesis by Aspergillus niger 3T5B8 were studied and compared with a control system. Fe(II), Cu(II), Zn(II) and Mn(II) were added to the fermentation medium separately, and also as combined groups of cations. The addition of Fe2+ and/or Zn2+ ions was significantly positive to the enzyme production. A positive effect in the biomass content, however, was only obtained when the same metal ions were added separately. On the other hand, Cu2+ and Mn2+ ions had almost no effect on these parameters. The morphology of the pellets was studied by image processing techniques. Small pellets with small cores were usually obtained when Fe2+ and Zn2+ ions were individually or collectively...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Metal ions; Polygalacturonase; Pellet morphology.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822003000100005
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Stability of mango cubes preserved by hurdle technology Ciência e Agrotecnologia
Azeredo,Henriette Monteiro Cordeiro de; Araújo,Fátima Beatriz Silva de; Garruti,Deborah dos Santos; Queiroz,Ana Amélia Martins; Pinto,Gustavo Adolfo Saavedra.
Fruit preservation by hurdle technology is based on combinations of low levels of various antimicrobial factors (hurdles) acting synergistically resulting in a shelf stable high moisture, fresh-like product. The objective of this work was to evaluate the stability of mango cubes obtained by combining the following hurdles: water activity reduction, pH reduction, and chemical preservation. Tommy Atkins mangoes, previously washed, sanitized and peeled, were cut into cubes of approximately 8 cm³. The cubes were osmotically dehydrated under stirring (150 rpm) at 46ºC in a sucrose solution at 65.5oBrix added with 2% citric acid and 0.2% potassium sorbate, during two hours. The product was drained, packed in low-density polyethylene bags and stored at room...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mango; Hurdle technology; Osmotic dehydration.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000200015
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Avaliação da produção de ácido lático por Leuconostoc mesenteroides B512F em xarope de caju Ciênc. Tecnol. Aliment.
Guilherme,Alexandre de Araujo; Pinto,Gustavo Adolfo Saavedra; Rodrigues,Sueli.
O ácido lático é um produto de grande importância industrial. Sua obtenção por fermentação representa mais de 50% da produção mundial. Para comportar a demanda, esforços para se baixar os custos têm sido alvo de vários estudos. Este trabalho teve como objetivo avaliar a produção de ácido lático utilizando o xarope do pedúnculo do caju (Anacardium orcidentale). O microrganismo escolhido foi o Leuconostoc mesenteroides B512F. Foi realizado um planejamento experimental para se determinar a faixa de extrato de levedura e açúcares redutores totais iniciais adequados ao meio de cultura. Um segundo planejamento foi realizado com a adição de extrato de levedura, fosfato e a diluição xarope em relação aos açúcares iniciais de acordo com o planejamento para se...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bioprocessos; Otimização de meio de cultura; Fermentação submersa.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000400007
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Produção de ácido lático e dextrana utilizando suco de caju como substrato Ciênc. Tecnol. Aliment.
Honorato,Talita Lopes; Rabelo,Maria Cristiane; Pinto,Gustavo Adolfo Saavedra; Rodrigues,Sueli.
O presente trabalho teve como objetivo estudar a utilização de excedentes agrícolas como substrato para produção de dextrana e ácido lático. As fermentações foram conduzidas com o microorganismo Leuconostoc mesenteroides B512F, em meio contendo suco de caju e sacarose. As concentrações de açúcar redutor e sacarose foram variadas de acordo com um planejamento experimental. No final da fermentação foram quantificados a dextrana, o ácido lático e a biomassa produzida. Os resultados foram avaliados através da metodologia de análise de superfície de resposta. De acordo com os resultados obtidos, a elevação da concentração de açúcares favorece a produção de dextrana e de ácido lático. A utilização do suco de caju como substrato alternativo para produção de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Processos fermentativos; Substratos alternativos; Ácido lático; Suco de caju.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000200007
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