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Shrimp farming as an alternative to artisanal fishermen communities: the Case of Patos Lagoon, Brazil BABT
Cavalli,Ronaldo Olivera; Wasielesky Jr,Wilson; Peixoto,Silvio; Poersch,Luís Henrique da Silva; Santos,Marcos Henrique Silva; Soares,Roberta Borda.
The shrimp Farfantepenaeus paulensis is considered a suitable species for culture in the Patos Lagoon estuary, southern Brazil, where its catch has been decreasing in the last few years. Considering the potential of estuarine areas for shrimp farming, the application of low-cost structures to culture shrimp, such as the pen enclosures, is being proposed as an alternative source of income for artisanal fishermen and farmers living near Patos Lagoon. From an economical standpoint, these alternative systems present several advantages over the traditional pond-based culture systems since land, water pumping and artificial aerations are not required, high natural productivity is available and inexpensive materials are employed in the construction of grow-out...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Shrimp farming; Alternative culture; Pen enclosure; Farfantepenaeus paulensis.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132008000500016
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Compostos nitrogenados sobre o consumo alimentar de camarão-rosa Farfantepenaeus brasiliensis Ciência Rural
Campos,Bruno Ribeiro de; Furtado,Plínio Schmidt; D'Incao,Fernando; Wasielesky,Wilson; Poersch,Luís Henrique da Silva.
Os experimentos foram realizados para investigar os efeitos da amônia, nitrito e nitrato no consumo alimentar de juvenis de Farfantepenaeus brasiliensis. Os camarões com peso médio de 4g foram aclimatados durante 28 dias em diferentes concentrações crônicas de amônia, nitrito e nitrato. Após o período de exposição de 28 dias, 20 camarões por tratamento foram individualizados em unidades experimentais de 3 L, a fim de ser analisado o consumo de ração em função da quantidade de alimento oferecido e as sobras durante um período de 24 horas. O consumo alimentar apresentou alterações significativas (P<0,05) para os camarões expostos às concentrações de nitrito e nitrato testadas, enquanto para o tratamento com amônia, os camarões não apresentaram alterações...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amônia; Nitrito; Nitrato; Consumo alimentar.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782013001200014
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