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Hydrolysis of insoluble fish protein residue from whitemouth croaker (Micropogonias furnieri) by fungi BABT
Martins,Vilásia Guimarães; Palezi,Simone Canabarro; Costa,Jorge Alberto Vieira; Prentice,Carlos.
A significant amount of insoluble fibrous protein, in the form of feather, hair, scales, skin and others are available as co-products of agro industrial processing. These wastes are rich in keratin and collagen. This study evaluated different fungi for the hydrolysis of insoluble fish protein residues. Proteins resulting from Micropogonias furnieri wastes through pH-shifting process were dried and milled for fermentation for 96 h. This resulted the production of keratinolytic enzymes in the medium. Trichoderma sp. on alkaline substrate (28.99 U mL-1) and Penicillium sp. on acidic substrate (31.20 U mL-1) showed the highest proteolytic activities. Penicillium sp. showed the largest free amino acid solubilization (0.146 mg mL-1) and Fusarium sp. the highest...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fish waste; Fungi; Fibrous proteins; Hydrolysis; Whitemouth croaker.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132014000100014
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Physical and chemical properties of wami tilapia skin gelatin Ciênc. Tecnol. Aliment.
Alfaro,Alexandre Da Trindade; Fonseca,Gustavo Graciano; Balbinot,Evellin; Machado,Alessandra; Prentice,Carlos.
Gelatin was extracted from the skin of tilapia (Oreochromis urolepis hornorum) and characterized according to its physical and chemical properties. It had pH 4.66, which is slightly higher than the values reported for gelatins processed by acid solubilization. In general, the ionic content was low, and the average yield of the process was 5.10 g/100 g. The proximal composition of the gelatin was similar to that of the commercial gelatins, with slightly higher moisture content. The tilapia skin gelatin had whitish-yellow color and average turbidity of 67 NTU.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fish gelatin; Skin; Oreochromis urolepis hornorum; Properties.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000300031
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Cinética de deterioração apresentada por filés de carpa-capim (Ctenopharyngodon idella) embalados a vácuo sob diferentes condições de refrigeração Ciênc. Tecnol. Aliment.
Prentice,Carlos; Sainz,Ricardo Lemos.
A diversificação da oferta de produtos pesqueiros e, as práticas de aquicultura poderão incrementar o consumo destes produtos, desde que a exigência cada vez maior dos consumidores por alimentos de melhor qualidade, frescos e naturais, seja levada em consideração. O objetivo deste trabalho foi desenvolver um estudo tecnológico visando à obtenção de um alimento minimamente processado à base de carpa-capim (Ctenopharyngodon idella), estudando os fatores que influenciam na qualidade dos filés de carpa sob embalagem com atmosfera modificada a vácuo, armazenadas a temperatura de refrigeração. Em resumo, o processamento mínimo aplicado às amostras, aliado à embalagem a vácuo permitiu aumentar a vida-útil dos filés de carpa-capim.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carpa-capim; Alimentos MPR; Vácuo; Embalagem; Refrigeração.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000100021
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