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Santos,Cláudia Mendes dos; Abreu,Celeste Maria Patto de; Freire,Juliana Mesquita; Queiroz,Estela de Rezende; Mendonça,Marcelle Mendes. |
Papaya is among the currently most important tropical fruits grown in Brazil and in the world. The fruit is mainly consumed fresh although it offers many industrial products. The processing of this fruit, as well as its fresh consumption, results in large amounts of waste, such as peels and seeds. Papaya consumption is one of the causes of significant loss of food value; therefore, new aspects on the use of its waste as by-products, or in the production of food additives, or even the incorporation of its flour in food have aroused great interest because these are products of high nutritional value, and their use may be economically viable. The objective of this study was to produce and characterize peel and seed flours from two papaya cultivars (Havai and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Carica papaya L.; By-product; Use. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000200020 |
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Queiroz,Estela de Rezende; Abreu,Celeste Maria Patto de; Santos,Cláudia Mendes dos; Simão,Anderson Assaid. |
Este estudo teve como objetivo determinar a composição química e fitoquímica das farinhas da casca e da semente de lichias (Litchi chinensis Sonn), família Sapindaceae, da cultivar 'Bengal'. A composição centesimal, o valor energético total, sólidos solúveis, pH, acidez e os teores de compostos fenólicos, antocianinas, flavonoides, minerais, açúcares, vitamina C e a triagem fitoquímica foram determinados. A farinha da casca de lichia apresentou os maiores teores de flavonoides, vitamina C, compostos fenólicos, antocianinas, lipídios, proteínas, cinzas e fibras, enquanto a farinha da semente se destacou pelos teores de potássio, enxofre, cobre e zinco. Ambas as farinhas apresentaram resultado positivo para açúcares redutores, proteína e aminoácidos,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Aproveitamento de subprodutos; Substâncias bioativas; Minerais; Triagem fitoquímica; Litchi chinensis Sonn. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000200329 |
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Queiroz,Estela de Rezende; Abreu,Celeste Maria Patto de; Oliveira,Kelly da Silva. |
A lichieira (Litchi chinensis Sonn.) é uma planta da família das Sapindáceas, perfeitamente adaptada às condições climáticas brasileiras e pouco estudada quanto à composição química de seus frutos, sobretudo das frações casca e semente, frequentemente descartadas pela indústria e consumidores. Objetivou-se com este trabalho determinar os constituintes químicos das frações casca, polpa e semente in natura, e da casca e semente submetidas à secagem a 45ºC. Cada fração foi avaliada em sete repetições (de 20 frutos), quanto à massa e à proporção de cada fração em relação ao fruto inteiro, à composição centesimal, ao valor energético total (VET) e aos parâmetros químicos e fisico-químicos: sólidos solúveis, pH e acidez titulável. As frações casca e semente de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Litchi chinensis; Frações do fruto; Nutrientes; Secagem. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452012000400026 |
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Queiroz,Estela de Rezende; Abreu,Celeste Maria Patto de; Oliveira,Kelly da Silva; Ramos,Vinicius de Oliveira; Fráguas,Rodrigo Martins. |
Fruit of the lychee cv. Bengal are approximately 50% peel and seeds, which are discarded. These by-products have antioxidant compounds which are capable of blocking the harmful effects of free radicals in the body. Bioactive compounds (ascorbic acid, beta-carotene, lycopene and phenols) and antioxidant activity were evaluated in different extracts, both fresh and dried at 45 °C, of the skin, pulp and seeds of the lychee, which were subjected to principal component analysis to clarify which of the compounds are responsible for this activity. Principal component analysis explained 82.90% of the variance of the antioxidant profile of the lychee. The peel displayed higher levels of phenols, ascorbic acid, beta-carotene and antioxidant activity, while the seeds... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lychee; Antioxidants; Principal component analysis. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902015000100163 |
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