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SILVA,Mara Reis; SILVA,Maria Sebastiana; MARTINS,Karine Anusca; BORGES,Sheila. |
Este trabalho teve como objetivo investigar a aplicação das farinhas de jatobá-do-cerrado (Hymenaea stigonocarpa Mart.) e jatobá-da-mata (Hymenaea stilbocarpa Mart.) adicionadas à farinha de trigo na elaboração de biscoitos fontes de fibra alimentar e isentos de açúcares. A composição centesimal das farinhas de jatobá foi determinada, e posteriormente, foram elaborados biscoitos com substituição de 10, 15, 20 e 25% da farinha de trigo pelas farinhas de jatobá das duas espécies. Os biscoitos foram avaliados nas suas características físicas, químicas e sensoriais. As farinhas de jatobá-do-cerrado e de jatobá-da-mata apresentaram, em base seca, teores de proteína bruta de 7,60±0,22 e 8,37±0,12g/100g, lipídios de 3,03±0,05 e 2,92±0,11g/100g, cinzas de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Jatobá; Hymenaea stigonocarpa Mart; Hymenaea stilbocarpa Mart.; Biscoito; Fibra alimentar; Análise sensorial. |
Ano: 2001 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612001000200010 |
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SANTIAGO,Gabriela de Lima; OLIVEIRA,Ingryd Garcia de; HORST,Maria Aderuza; NAVES,Maria Margareth Veloso; SILVA,Mara Reis. |
Abstract Baru (Dipteryx alata Vog.) is a native fruit of the Brazilian Savannah that can be used in the food industry and may contribute to the economy of the Brazilian Midwest. The proximate composition, the phenolic content and the antioxidant capacity of the peel, pulp and raw and roasted baru almond were examined and compared. Peel showed higher concentrations of dietary fibers (24.1 g/100 g) followed by pulp and roasted almond (18 g/100 g and 16 g/100 g, respectively), and raw almond (12.0 g/100 g). However, the almonds presented the highest lipid and protein concentrations compared to baru peel and pulp. In addition, raw almond showed the highest total phenolic contents (1,107.0 mg GAE/100 g) and antioxidant capacity, but the roasted almond, and baru... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Phytochemicals; Nutrients; Fruit; Cerrado. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018000200244 |
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