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Use of smoking to add value to the salmoned trout BABT
Salán,Eduardo Oliveira; Galvão,Juliana Antunes; Oetterer,Marília.
The objective of this study was to make a comparison between the characteristics of salmoned trout (Salmo truta) and salmon (Salmo salar) in terms of coloration (CIE L*a*b*), proximate composition, pH and sensory attributes of fresh and smoked fillets in order to obtain a possible alternative for the substitution of imported salmon for Brazilian salmoned trout as a commercial equivalent for retail sales. Results showed that no statistical difference was found for most of the sensory attributes analyzed and for pH. Although the coloration of the fillets presented a statistical difference, the trout presented a more intense coloration than the salmon, proving to be, therefore, convenient to agroindustry.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fish conservation; Salmoned trout; Salmo salar; Agroindustry.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132006000100007
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Quality of mussels cultivated and commercialized in Ubatuba, SP, Brazil: monitoration Bacillus cereus and Staphylococcus aureus growth after post-harvest processing Ciênc. Tecnol. Aliment.
Salán,Eduardo Oliveira; Galvão,Juliana Antunes; Furlan,Érika Fabiane; Porto,Ernani; Gallo,Cláudio Rosa; Oetterer,Marília.
Aiming at improving the quality of Perna perna mussels cultivated and commercialized in Ubatuba, SP, Brazil, the growth and elimination of Staphylococcus aureus and Bacillus cereus artificially inoculated in mussels were studied. The inoculation was carried out in "in natura" and pre-cooked mussels for 30 min, and after that the mussels were kept for 10 hours at room temperature (25 ± 1 °C) and under refrigeration (7 ± 1 °C). Six thermal treatments were evaluated: three using steam (5, 10 and 15 minutes) and three in boiling water (5, 10 and 15 minutes), in order to find the best time/temperature binomial to provide pathogenic control. Yield and physical-chemical and sensory characteristics were evaluated. All thermal treatments were efficient to eliminate...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microorganisms; Mussel farming; Processing.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000100022
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Estabilidade físico-química e mercado do mexilhão (Perna perna) cultivado em Ubatuba - SP Ciênc. Tecnol. Aliment.
Furlan,Érika Fabiane; Galvão,Juliana Antunes; Salán,Eduardo Oliveira; Yokoyama,Viviane Angeli; Oetterer,Marília.
O presente estudo objetivou caracterizar o mexilhão Perna perna como alimento no que se refere à estabilidade físico-química, valor nutricional e consumo. Os mexilhões avaliados foram coletados em três regiões distintas do litoral norte de São Paulo: praia da Barra Seca, praia do Engenho da Almada e costão do Cedro. Determinou-se a composição centesimal (umidade, proteína bruta, carboidrato, lipídios e cinza), o valor calórico, o pH e as bases voláteis nitrogenadas totais. Paralelamente foi realizado estudo de mercado, através de questionários não estruturados, aplicados aos comerciantes e consumidores locais. Detectou-se variação dos constituintes químicos dos mexilhões em função da sazonalidade, bem como, do local de origem destes. Estes constituem uma...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Frescor; Composição centesimal; Consumo.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000300015
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