|
|
|
|
|
Oliveira Filho,Claudio Costa; Kampke,Edgar Hell; Vargas,Thais Souza; Salustriano,Nathacha Andrade; Scherer,Rodrigo; Fronza,Marcio; Campagnaro,Bianca Prandi. |
ABSTRACT The objective was to investigate the total saponin and protodioscin concentrations and the cytotoxicity in vitro, of five samples of the plant Tribulus terrestris, commercially available in the metropolitan region of Vitória - Espirito Santo, Brazil, and to compare them with the aqueous extract of the plant. The chromatographic profile and quantification of protodioscin in commercial samples and plant extract were evaluated by LC-MS/MS. The percentage of total saponins were determined by the colorimetric method. Extracts and protodioscin cytotoxicity were analyzed by the MTT assay in three cell lineages: fibroblasts (L929), ovarian cancer (Ovcar3) and murine hepatoma (Hepa1c1c7). All extracts displayed high levels of total saponins (207.2 to 780.3... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Tribulus terrestres/saponin/protodioscin/concentrations; Medicinal plants; Cytotoxicity/in vitro. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502017000400622 |
| |
|
|
Scherer,Rodrigo; Daniel,Ana P.; Augusti,Paula R.; Lazzari,Rafael; Lima,Ronaldo L. de; Fries,Leadir L. M.; Radunz Neto,João; Emanuelli,Tatiana. |
A rápida perecibilidade dos peixes provoca perdas na industrialização e comercialização desse alimento. No presente trabalho, avaliou-se a eficiência da utilização de gelo clorado para ampliar a vida-de-prateleira de carpa capim (Ctenopharyngodon idella). Foram realizadas contagens de microrganismos aeróbios mesófilos e psicrotróficos na carne, e determinada a concentração de bases voláteis totais e o pH da carne de carpas armazenadas inteiras, sob refrigeração (3±1ºC), cobertas com gelo sem cloro ou clorado (5ppm), ao longo de 20 dias. O cloro reduziu significativamente (p<0,05) as populações de microrganismos aeróbios mesófilos e psicrotróficos, o pH e os valores iniciais das bases voláteis totais (BVT) na carne de carpa capim. Os valores de BVT foram... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Bases voláteis totais; PH; Microrganismos mesófilos; Microrganismos psicrotróficos; Cloro; Peixe. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612004000400034 |
| |
|
| |
|
|
|