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Schäfer,Gilmar; Souza,Paulo Vitor Dutra de; Koller,Otto Carlos; Schwarz,Sérgio Francisco. |
Com o objetivo de avaliar o desenvolvimento vegetativo de porta-enxertos cítricos em diferentes substratos de cultivo, foi instalado um experimento, conduzido em casa de vegetação, com sistema de irrigação por microaspersão, na Estação Experimental Agronômica da UFRGS, a partir do dia 27 de setembro de 2001. O delineamento experimental adotado foi em blocos ao acaso, em esquema de parcela subdividida, com quatro repetições. Nas parcelas principais, foram testados substratos, sendo dois encontrados no comércio especializado em horticultura (Comercial 1 e 2) e uma mistura (turfa mais casca de arroz carbonizada - na proporção de 1:1 em v:v). Nas subparcelas, foram testados quatro porta-enxertos cítricos ("Trifoliata", Citrange "C13", Citrange "C37" e Limoeiro... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cultivo protegido; Propagação; Casa de vegetação. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782006000600009 |
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Santos,Caroline Valverde dos; Levien,Renato; Schwarz,Sérgio Francisco; Mazurana,Michael; Petry,Henrique Belmonte; Zulpo,Lucas; Fink,Jefferson Antônio. |
Citrus plants are the most important fruit species in the world, with emphasis to oranges, mandarins and lemons. In Rio Grande do Sul, Brazil, most fruit production is found on small properties under organic cultivation. Soil compaction is one of the factors limiting production and due to the fixed row placement of this crop, compaction can arise in various manners in the interrows of the orchard. The aim of this study was to evaluate soil physical properties and water infiltration capacity in response to interrow management in an orchard of mandarin (Citrus deliciosa Tenore 'Montenegrina') under organic cultivation. Interrow management was performed through harrowing, logs in em "V", mowing, and cutting/knocking down plants with a knife roller. Soil... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other |
Palavras-chave: Citrus production; Farm equipment; Organic growing. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832014000600023 |
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Schäfer,Gilmar; Souza,Paulo Vitor Dutra de; Koller,Otto Carlos; Schwarz,Sérgio Francisco. |
En el presente estudio se evaluó el desarrollo vegetativo de patrones cítricos cultivados en invernadero bajo dos sistemas de riego. El experimento se realizó en la Estação Experimental Agronômica de la Universidade Federal do Rio Grande do Sul, ubicada en Eldorado do Sul, Rio Grande do Sul, Brasil, entre los meses de septiembre de 2003 y abril de 2004, totalizando 225 días de experimentación. El diseño experimental fue de parcelas subdivididas, en factorial 2 x 3, con 4 repeticiones de 22 contenedores cada. En las parcelas principales se evaluaron los sistemas de riego (microaspersión y capilaridad) y en las subparcelas los patrones cítricos Poncirus trifoliata (L.) Raf., citrangero 'C37' [P. trifoliata x Citrus sinensis (L.) Osb. cv. Pêra] y lima... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Citrus; Sistemas de riego; Cultivo protegido; Propagación. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452006000200016 |
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Balerini,Fabrício; Schwarz,Sérgio Francisco; Bertol,Felipe Dalla-Zen; Martins,Amanda Posselt; Kubiszewski,Tamara Silva; Bissani,Carlos Alberto. |
Abstract The knowledge on the amount of nutrients exported by citrus fruit is an adequate tool to estimate nutrient demand reposition and this information about mandarin is very scarce. In this context, the objective of this study was to determine the nutrient content and exportation by mandarin fruits harvest, in an orchard managed under organic production system. An experiment was carried out in an organic orchard of adult mandarin trees (23 years), located in Rio Grande do Sul State (Brazil). The total content of macronutrients and micronutrients was determined in the mandarin fruits and the exportation was estimated by average yields in two seasons (2013/2014 and 2014/2015). The average exportation of macronutrient was 3.3, 2.3, 1.3, 0.4 and 0.3 kg... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other |
Palavras-chave: Citrus deliciosa; Macronutrients; Micronutrients; Exportation; Recommendation. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452020000503002 |
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