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Comparative morphological analysis of cherry tomato fruits from three cropping systems Scientia Agricola
Stertz,Sônia Cachoeira; Espírito Santo,Ana Paula do; Bona,Cleusa; Freitas,Renato João Sossela de.
Attempts to meet produces market demand are not always followed by research reports showing the impact of novel, intensive cropping systems on the environment, human and animal health, and eventual chemical and structural changes of plants. This work carries a comparative evaluation of the morphology and anatomy of cherry tomato fruits obtained from organic, conventional and hydroponic cropping systems. Fruits were collected at the free market in the greater Curitiba, Paraná, Brazil. For each culture method, 50 fruits their weight, diameter and volume measured. For the anatomical analysis, samples of the pericarp of ten fruits were excised and embedded in glycol methacrylate; 6-mm cuts were then obtained, stained with toluidine blue, and mounted on...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lycopersicon esculentum; Morphology; Organic; Hydroponic; Conventional.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162005000300015
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Desenvolvimento de tecnologia para a fabricação de doce em massa com araçá-pêra (Psidium acutangulum D. C.) para o pequeno produtor Ciência e Agrotecnologia
Wille,Grace Maria Ferreira C.; Macedo,Renata E. Freitas de; Masson,Maria Lucia; Stertz,Sônia Cachoeira; Cellupi Neto,Ricardo; Lima,Jucineide Matos.
O cultivo do araçá-pêra, (Psidium acutangulum D. C.), fruto nativo da região Amazônica, tem despertado interesse de pesquisadores do sul do Brasil, pela possibilidade de representar uma nova oportunidade de sustento para os habitantes do litoral paranaense. O fruto apresenta boa proporção de polpa e suculência (rendimento em polpa 75,67%); porém, é excessivamente ácido para o consumo "in natura" (pH 2,77 e acidez livre 2,67%), tem aroma agradável e casca fina e amarga, sendo resistente ao corte. Possui valores de vitamina C de 60,98 mg/100g e fibra dietética de 9,6%. Objetivou-se com o presente trabalho desenvolver uma tecnologia e uma formulação para a fabricação de doce em massa do araçá pêra, que fosse simples e de fácil aplicação pelo pequeno produtor...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Psidium acutangulum D. C.; Geleia de fruta tropical; Desenvolvimento de produto alimentício.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000600019
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