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Genetics of naked grain oats in crosses with Brazilian genotypes Genet. Mol. Biol.
Cabral,Cândida Braga; Milach,Sandra Cristina Kothe; Federizzi,Luiz Carlos; Bothona,Cristhiane Abegg; Taderka,Ivone; Tisian,Luis Marcelo; Limberger,Emerson.
Six crosses between three naked oat (Avena sativa L.) germplasm sources from the USA and Australia and three Brazilian hulled genotypes were studied for the segregation of naked grain and multiflorous spikelet traits in the F2 and F3 generations. One major gene with incomplete dominance and expressivity for both traits was identified in all populations. The occurrence of intermediate types for naked grain varied with the population and did not depend on the germplasm source of naked grain used. The frequency of intermediate types varied among F2 populations indicating that selection for higher expressivity of naked grain could be used to develop Brazilian oat lines with naked grain.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572000000400025
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Characterization for plant height and flowering date in the biological species oat PAB
Matiello,Rodrigo Rodrigues; Sereno,Maria Jane Cruz Mello; Barbosa Neto,José Fernandes; Carvalho,Fernando Irajá Félix de; Pacheco,Marcelo Teixeira; Pegoraro,Diego Girardi; Taderka,Ivone.
The use of wild oat races in artificial hybridization with cultivated oat (Avena sativa L.) has been used as a way of increasing the variability. This work aimed to identify the variability for plant height and flowering date of groups of cultivated oat genotypes, wild introductions of A. fatua L. and segregating populations of natural crosses between A. sativa and A. fatua. Wide genetic variability was observed for both traits in the groups and between them. The wild group of A. fatua L. showed high plants with early maturity, but in the segregating group there was reduced plant height and early maturity. The wild introductions of A. fatua L. studied in this work can be used in oat breeding programs to increase genetic variability by transferring specific...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Plant breeding; Avena fatua; Segregating populations.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X1999000800011
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Variabilidade genética para teor de proteína bruta em grãos de aveia Ciência Rural
Matiello,Rodrigo Rodrigues; Sereno,Maria Jane Cruz de Mello; Barbosa Neto,José Fernandes; Carvalho,Fernando Irajá Felix de; Taderka,Ivone; Pegoraro,Diego Girardi.
O aumento da utilização dos grãos de aveia na alimentação humana tem estimulado os melhoristas a selecionar genótipos com alta qualidade de grãos. O presente trabalho foi realizado com o objetivo de identificar e caracterizar a variabilidade genética para o caráter teor de proteína bruta de grãos em genótipos cultivados de aveia, introduções silvestres de A. fatua L., A. sterilis L. e em populações híbridas de A. sativa L. x A. sterilis L. Os resultados revelaram uma ampla variabilidade genética para o caráter dentro dos grupos estudados. As diferenças observadas entre os genótipos cultivados parecem ocorrer devido a constituição genotípica diferenciada. O grupo silvestre de A. sterilis L. foi, em média, superior aos demais, sendo que a introdução I-325 se...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Proteína; Aveia hexaplóide; Melhoramento genético.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84781997000200002
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Variabilidade genética para peso de grão e número deespiguetas por panícula em Avena sativa l. e Avena fatua l. Ciência Rural
Matiello,Rodrigo Rodrigues; Barbosa Neto,José Fernandes; Sereno,Maria Jane Cruz de Mello; Carvalho,Fernando Irajá Félix de; Pegoraro,Diego Girardi; Taderka,Ivone.
O incremento no rendimento de grãos tem sido uma das principais metas dos programas de melhoramento da aveia. A busca de variabilidade genética para componentes do rendimento é considerada uma estratégia de melhoria no potencial de rendimento de grãos. O presente trabalho foi realizado com o objetivo de identificar variabilidade genética para os caracteres morfofisiológicos peso de grão e número de espiguetas por panícula em genótipos de aveia cultivada (Avena sativa L.), introduções silvestres de Avena fatua L. e populações híbridas naturais de A. sativa L. x A. fatua L. Ampla variabilidade genética foi detectada entre e dentro dos grupos, para os caracteres avaliados. Os genótipos do grupo cultivado (Avena sativa L.) revelaram peso de grão superior e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Avena sativa L.; Avena fatua L.; Peso de grão; Espiguetas por panícula; Melhoramento vegetal.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84781997000300005
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