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Yield and must composition of grapevines subjected to phosphate fertilization in Southern Brazil PAB
Schmitt,Djalma Eugênio; Borghezan,Marcelo; Ambrosini,Vítor Gabriel; Comin,Jucinei José; Trapp,Talita; Brunetto,Gustavo.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the yield and must composition of 'Cabernet Sauvignon' and 'Chardonnay' grapevines subjected to phosphorus applications to a soil from a high-altitude region of Southern Brazil, during three crop seasons. Experiments 1 and 2 were carried out in 'Cabernet Sauvignon' and 'Chardonnay' commercial vineyards, respectively, in the municipality of Água Doce, located in the Midwestern region of the state of Santa Catarina. The soil from the two vineyards was classified as a Typic Humicryept. The used source of P was triple superphosphate (45% P2O5). From 2011 to 2013, at flowering, a total of 0, 10, 20, 40, and 80 kg ha-1 P2O5 were applied in the crown projection area, to the soil surface, without incorporation,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera; Available phosphorus; 'Cabernet Sauvignon'; 'Chardonnay'; High altitude.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2020000102803
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Perdas de nitrogênio do solo e resposta do pessegueiro à adição de composto orgânico Ciência Rural
Sete,Paula Beatriz; Melo,George Wellington Bastos de; Oliveira,Bruno Salvador; Freitas,Rafael Fernando; Magro,Renan Dal; Ambrosini,Vitor Gabriel; Trapp,Talita; Comin,Jucinei José; Gatiboni,Luciano Colpo; Brunetto,Gustavo.
A aplicação de composto orgânico no solo pode incrementar a produção de pêssego, porém parte do N pode ser perdido por lixiviação e volatilização. O trabalho objetivou avaliar o estado nutricional das plantas, a produção de pêssego, a lixiviação de formas de N no solo e a volatilização de N-NH3 em um pomar de pessegueiro com a adição de composto orgânico produzido a partir de resíduos de agroindústrias de suco, resíduos de abatedouro de aves e serragem. O pomar foi implantado em 2009 e, em julho de 2010, 2011 e 2012, foram aplicados 0, 3, 6, 12 e 24L de composto por m2 e avaliaram-se os teores totais de nutrientes nas folhas e a produção. Em 2012, usando lisímetros instalados a 20 e a 40cm de profundidade, avaliaram-se as formas de N lixiviadas na solução...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Resíduo orgânico; N mineral; Prunus persica.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000400651
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