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Detection of trypsin inhibitor in seeds of Eucalyptus urophylla and its influence on the in vitro growth of the fungi Pisolithus tinctorius and Rhizoctonia solani BJM
Tremacoldi,Célia Regina; Pascholati,Sérgio Florentino.
Inhibitors of plant proteases can regulate the hydrolysis of proteins inside the cells and also participate in the mechanisms of plant defense against herbivore insects and pathogens. Here, we demonstrated that seeds of Eucalyptus urophylla exhibit activities of trypsin and papain inhibitors, two proteases commonly found in living cells. Low amounts of proteins of the crude protein extract of seeds and fractions partially purified by gel filtration, with inhibitory activity against trypsin, inhibited in vitro the mycelial growth of a compatible isolate of the ectomycorrhizal fungus Pisolithus tinctorius and allowed an unsatisfactory growth of another isolate from Pinus taeda, considered incompatible for this eucalyptus species. The same amounts of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Protease; Inhibitor; Trypsin; Pisolithus tinctorius; Rhizoctonia solani.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822002000400001
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Caracterização de fungos isolados da região Amazônica quanto ao potencial para produção das enzimas envolvidas na conversão da biomassa vegetal Ciência Rural
Pirota,Rosangela Donizete Perpetua Buzon; Tonelotto,Mariana; Delabona,Priscila da Silva; Tremacoldi,Célia Regina; Farinas,Cristiane Sanchez.
A conversão da biomassa vegetal proveniente de resíduos agroindustriais e florestais em biocombustíveis e bioprodutos, dentro do conceito de biorrefinarias, é de grande interesse, principalmente para o Brasil, onde a agroenergia possui um enorme potencial de desenvolvimento. Entretanto, para garantir a viabilidade do processo de conversão, é fundamental reduzir o custo das enzimas utilizadas na etapa de hidrólise. Para isso, deve-se dispor da peça chave deste processo, que é o microrganismo. Nesse contexto, o objetivo deste trabalho foi avaliar fungos isolados da região Amazônica em relação ao potencial de produção das enzimas celulases e xilanases. De um total de 40 isolados cultivados por fermentação em estado sólido (FES), durante 10 dias, os fungos que...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amazônia; Enzimas; Celulases; Xilanases; Fermentação em estado sólido; Agroenergia.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000901606
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