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Virulence factors and antimicrobial resistance of escherichia coli isolated from urinary tract of swine in southern of Brazil BJM
Costa,Mateus Matiuzzi da; Drescher,Guilherme; Maboni,Franciele; Weber,Shana; Botton,Sônia de Avila; Vainstein,Marilene Henning; Schrank,Irene Silveira; Vargas,Agueda Castagna de.
The present study determined the molecular and resistance patterns of E. coli isolates from urinary tract of swine in Southern of Brazil. Molecular characterization of urinary vesicle samples was performed by PCR detection of virulence factors from ETEC, STEC and UPEC. From a total of 82 E. coli isolates, 34 (38.63%) harbored one or more virulence factors. The frequency of virulence factors genes detected by PCR were: pap (10.97%), hlyA (10.97%), iha (9.75%), lt (8.53%), sta (7.31%) sfa (6.09%), f4 (4.87%), f5 (4.87%), stb (4.87%), f6 (1.21%) and f41 (1.21%). Isolates were resistant to penicillin (95.12%), lincomycin (93.9%), erythromycin (92.68%), tetracycline (90.24%), amoxicillin (82.92%), ampicillin (74.39%), josamycin (79.26%), norfloxacin (58.53%),...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Plasmids; Virulence factors; Antimicrobial resistance; Swine.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822008000400027
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Determinação do 5-hidroximetilfurfural em méis utilizando cromatografia eletrocinética capilar micelar Ciênc. Tecnol. Aliment.
Silva,Sandra Jussara Nunes da; Schuch,Paula Zilles; Vainstein,Marilene Henning; Jablonski,André.
Neste trabalho foi investigado o índice de HMF (5-hidroximetilfurfural) em méis comercializados em Porto Alegre - RS, utilizando Cromatografia Capilar Eletrocinética Micelar. O HMF, produto da condensação da frutose, é um indicador da qualidade e conservação do mel. Foram analisadas 11 marcas de méis comercializados na cidade de Porto Alegre. O composto estudado esteve presente em todas as amostras, em um intervalo de concentração de 0,191 a 6,206 mg.kg-1. Para quantificar o HMF presente nos méis, utilizou-se a técnica de adição de padrão. A taxa de recuperação foi de 98% e o limite de detecção foi de 0,025 mg.kg-1. O limite permitido de HMF em méis, segundo a legislação brasileira, é de 60 mg.kg-1.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Eletroforese capilar; HMF; Mel.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000500008
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Patulin in food: state-of-the-art and analytical trends Rev. Bras. Frutic.
Silva,Sandra Jussara Nunes da; Schuch,Paula Zilles; Bernardi,Carmem Ronise; Vainstein,Marilene Henning; Jablonski,André; Bender,Renar João.
Patulin is a mycotoxin produced by several fungal species of the genera Penicillium and Aspergillus, found on several fruit species and, remarkably, in apples and apple products. Patulin has a broad spectrum of toxicity, including carcinogenicity and teratogenicity in animals. Due to the stability of the molecule, considerable amounts of patulin still remain in apple products after processing. This paper reviews different analytical methods for patulin determination and methods to reduce levels of patulin in apple products as well.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Micotoxins; Analytical methods; Apple.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452007000200043
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