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Shikida, Pery Francisco Assis; Azevedo, Paulo Furquim de; Vian, Carlos Eduardo de Freitas. |
This paper aims to appraise the technological capabilities of sugarcane agro-industry in Minas Gerais State, that has the second largest area planted with sugarcane in Brazil, that is 679.000 ha. A field research survey with sugar and ethanol mills provides the primary data for assessing technological capabilities. The theoretical approach used was the technological capabilities matrix, which is based in Lall (1992), being this matrix divided into three specifications: basic (simple routine), intermediate (adaptive duplicative) and advanced (innovative risky). As a main finding, this sugarcane agro-industry, technically qualified and with low cost, presents a reasonable domain of basic and intermediate technological capabilities. However, the advanced... |
Tipo: Journal Article |
Palavras-chave: Dynamics; Technology; Sugar; Ethanol; Research and Development/Tech Change/Emerging Technologies. |
Ano: 2010 |
URL: http://purl.umn.edu/95074 |
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Hanashiro, Marcelo Mikio; Belik, Walter; Leite, Beatriz Carromeu; Bambini, Martha Delphino; Vian, Carlos Eduardo de Freitas. |
Os produtos minimamente processados (PMP) são alimentos práticos e nutritivos e cada vez mais demandados. Sua cadeia produtiva necessita de monitoramento em todos os elos, principalmente quanto à qualidade, sanidade e prazo de validade. Este trabalho analisa as relações de coordenação entre os segmentos de produção agrícola, processamento e distribuição. O texto mostra que os processadores de PMP formam cinco grupos estratégicos, cujas dimensões estratégicas principais são custos, preços, qualidade, liderança tecnológica e canais de distribuição e que compreendem basicamente duas diferentes estruturas de governança (a híbrida e a de mercado); esses processadores têm tamanhos diferentes e atendem a diversos canais de distribuição. Os canais de... |
Tipo: Conference Paper or Presentation |
Palavras-chave: Produtos minimamente processados; Cadeia produtiva; Abastecimento Alimentar. Grupos estratégicos; Certificação; Products minimum processed; Productive chain; Certification; Strategic groups; Agribusiness. |
Ano: 2008 |
URL: http://purl.umn.edu/114111 |
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