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Rufino,Elcio Rodrigo; Siqueira,Walter José; Marques,Márcia Ortiz Mayo; Colombo,Carlos Augusto; Chiorato,Alisson Fernando; Azevedo Filho,Joaquim Adelino; Lourenção,André Luiz; Yamamoto,Paula Yuri; Martins,Antônio Lúcio Mello. |
A espécie Lippia alba da família Verbenaceae, aromática e medicinal, é um arbusto nativo com muito vigor e variabilidade genética. O principal interesse dos estudos com esta espécie são os óleos essenciais, cujas funções têm sido comprovadas cientificamente para aplicações nas indústrias de fármacos, cosmética, perfumaria e alimentícia. Apesar desta importância potencial, inexistem pesquisas sobre estimativas de parâmetros genéticos nesta espécie como forma de subsidiar o melhoramento que até o presente momento é incipiente. Este trabalho teve como objetivo, avaliar o potencial genético de Lippia alba, estimando parâmetros genéticos inicialmente em caracteres obtidos em nível de estacas, uma vez que é a forma tradicional de multiplicação da espécie. Os... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Melhoramento; Ganho genético; Correlações. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052010000400002 |
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Abreu,Hellen Marília Couto de; Nobile,Paula Macedo; Shimizu,Milton Massao; Yamamoto,Paula Yuri; Silva,Emerson Alves; Colombo,Carlos Augusto; Mazzafera,Paulo. |
Fruits were collected from trees of Coffea arabica cv. Obatã grown at Mococa and Adamantina in São Paulo State, Brazil, which are regions with marked differences in air temperature that produce coffee with distinct qualities. Mococa is a cooler location that produces high-quality coffee, whereas coffee from Adamantina is of lower quality. The amino acid and protein contents, amino acid profile, and proteinase activity and type in endosperm protein extracts were analysed. Proteinase genes were identified, and their expression was assayed. All results indicate that temperature plays a role in controlling proteinase activity in coffee endosperm. Proteinase activity was higher in the endosperm of immature fruits from Adamantina, which was correlated with... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amino acids; Coffee quality; Cysteine proteinase; Endosperm; Protein. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-84042012000400009 |
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Yamamoto,Paula Yuri; Colombo,Carlos Augusto; Azevedo Filho,Joaquim Adelino; Lourenção,André Luiz; Marques,Márcia Ortiz Mayo; Morais,Guilherme Domingues da Silva; Chiorato,Alisson Fernando; Martins,Antônio Lúcio Mello; Siqueira,Walter José. |
Lippia alba (Verbenaceae) is a shrub whose essential oil has important biological, pharmacological, and aromatizing properties. To reach the sustained cultivation of new species with economic potential, the present study aimed to evaluate L. alba performance for fresh leaf matter (FM), leaf dry matter (DM), virus symptoms (VS - Cucumber mosaic virus, CMV), oil yield (OY), and oil chemical composition (OC), and to evaluate DM stability and adaptability. Ten genotypes of four chemical groups (chemotypes) were evaluated in six experiments designed as randomized blocks with two plants per plot, over the whole State of São Paulo, Brazil. A 2.0 x 0.4 x 1.6 m spacing was used in Monte Alegre do Sul and Pindorama, while a 1.0 x 0.4 x 0.6 m spacing was used in... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: G x E interaction; Phenotypic stability; Sustainable agriculture; Genetic breeding; Clonal selection. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162008000500006 |
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