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Water sorption isotherms of Beauveria bassiana (Bals.) Vuill. Conidia Neotropical Entomology
Silva,Roberta Z. da; Neves,Pedro M.J.O.; Yamashita,Fábio; Santoro,Patrícia H..
One of the requirements for successful commercial production of biological control agent is the maintenance of viability for long periods at room temperature, increasing shelf life. The water activity (Aw) is an important parameter to study the stability in the storage of dehydrated products but its determination demands equipments not always available. The water sorption isotherms correlate the Aw with the moisture of a product; adsorption isotherm is important to define the packaging system, and desorption isotherm the drying process. The objective of this study was to determine the sorption isotherms of Beauveria bassiana conidia and adjust them using a mathematical model. The adsorption and desorption were determined by gravimetric technique at 25°C...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Entomopathogenic; Biological control; Storage; Water activity; Moisture.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-566X2003000200023
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Antecipação da maturação da uva 'Rubi' produzida fora de época no noroeste do estado do Paraná Rev. Bras. Frutic.
Roberto,Sérgio Ruffo; Yamashita,Fábio; Kanai,Hernandes Takeshi; Yano,Marcos Yutaka; Sasano,Evandro Macente; Genta,Werner.
O presente trabalho teve por objetivo avaliar o efeito do anelamento de tronco na antecipação da maturação de uvas finas de mesa produzidas fora de época, na região noroeste do Paraná. A técnica foi avaliada em três parreiras de videira 'Rubi' (Vitis vinifera L.) e consistiu na remoção da casca do tronco de aproximadamente 3-4 mm de largura, com um incisor de lâmina dupla, a uma altura de 1,5 m do solo. O anelamento foi aplicado no início do amolecimento das bagas, o que se deu no início de abril de 2001. O delineamento experimental para as três áreas experimentais foi o de blocos ao acaso, com dois tratamentos (anelamento e testemunha) e quatro repetições, sendo cada parcela composta por uma planta útil. Avaliaram-se, semanalmente, a partir da instalação...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Videira; Sólidos solúveis totais; Acidez total titulável.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452002000300056
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Maturação dos cachos da videira 'Rubi' quando submetida a diferentes épocas de anelamento do tronco Rev. Bras. Frutic.
Roberto,Sérgio Ruffo; Yamashita,Fábio; Kanai,Hernades Takeshi; Yano,Marcos Yutaka; Macente,Evandro Sasano; Genta,Werner.
O presente trabalho teve por objetivo avaliar o efeito do anelamento do tronco realizado em diferentes épocas, sobre a antecipação da maturação dos cachos da videira 'Rubi', na região noroeste do Paraná. Foram estudados os seguintes tratamentos: testemunha sem anelamento; anelamento com 5-6ºBrix de sólidos solúveis totais (SST) no suco das bagas; anelamento com 7-8ºBrix de SST no suco das bagas, e anelamento com 9-10ºBrix de SST no suco das bagas. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso, com quatro tratamentos e cinco repetições, sendo cada parcela composta por uma planta. O anelamento consistiu na remoção de uma porção da casca do tronco, de aproximadamente 3-4 mm de largura, utilizando-se de um incisor de lâmina dupla, a uma altura de 1,5 m...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera; Videira; Sólidos solúveis totais; Acidez titulável.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452004000100048
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Chemical basis for beef charqui meat texture BABT
Youssef,Elza Y.; Garcia,Carlos Eduardo Rocha; Yamashita,Fábio; Shimokomaki,Massami.
This work evaluated the relationship of charqui meat (CHM) chemical composition with the tenderness throughout its production. CHM was prepared from beef Vastus lateralis of 4-5 years old. Shear force of fresh CHM showed an approx. 3-fold increase in toughness compared to the raw material while, in the case of cooked CHM it was 6-fold increased in relation to the raw charqui. The moisture content decreased by 39.0 and 58.0% (p<0.05) for uncooked and cooked CHM, respectively, in relation to the raw material. Mathematical modeling of the influence of these meat components showed that shear force increased exponentially with the loss of moisture. The texture of CHM was the result of a multitude of factors involving myofibril proteins which promoted dynamic...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Collagen crosslinking; Water activity; Intermediate moisture meat product; Myofibril proteins.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132007000400018
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Effect of relative humidities on microstructural, barrier and mechanical properties of Yam starch-monoglyceride films BABT
Ferreira,Fábio Avelino Bublitz; Grossmann,Maria Victória Eiras; Mali,Suzana; Yamashita,Fábio; Cardoso,Lisandro Pavie.
The effect of monoglyceride on microstructural, barrier and mechanical properties of casted yam starch films were investigated in different relative humidities (RH) and compared with glycerol-starch films. A single screw extruder was used to produce the starch - monoglyceride complex before film production and this process was effective to inhibit the phase separation in films. The addition of the hydrophobic compound reduced hydrophobicity, transparency and water vapor permeability of films. This later value for starch-glycerol film (1.7 x 10-10 g Pa-1 s-1 m-1) was higher than starch (1.2 x 10-10 g Pa-1 s-1 m-1) and monoglyceride-starch films (1.0 x 10-10 g Pa-1 s-1 m-1). Films containing glycerol had higher relative crystallinity (B and V H) with a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biodegradable films; Hydrophilicityandglycerol-monoestearate.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000600022
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Optimizing dehydration of apples Malus Domestica with fructo-oligosaccharide incorporation BABT
Egea,Mariana Buranelo; Silva,Rui Sérgio Souza Ferreira da; Yamashita,Fábio; Borsato,Dionísio.
The objective of the present study was to study the effect of the variables of the osmotic dehydration process on sliced Fuji apples (Malus domestica) using a 2 x 3² factorial design. The variables studied in the apple slices were the pretreatment (blanching or acidification), the temperatures (30, 45 and 60ºC) and the FOS concentration (40%, 50% and 60% m/v) of the osmotic solution. There was no difference among the pretreatments for the water activity and titratable acidity. The slices pre-treated by the acidification presented less enzymatic browning (greatest luminosity L* value) combined with a greater soluble solid contents (thus, this treatment was selected). Treatments T4 (45ºC and 40% m/v) and T7 (60ºC and 40%m/v), using the acidification...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Surface response methodology; Optimization; Functional food; Fructo-oligosaccharide.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132012000500015
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Properties of extruded xanthan-starch-clay nanocomposite films BABT
Melo,Cristina de; Garcia,Patrícia Salomão; Grossmann,Maria Victória Eiras; Yamashita,Fábio; Dall'Antônia,Luiz Henrique; Mali,Suzana.
The aim of this work was to manufacture the biodegradable nanocomposite films by extrusion from different combinations of cassava starch, xanthan gum and nanoclays (sodium montmorillonite - MMT- Na) and to characterize them according to their microstructure, optical, mechanical and barrier properties. Films were manufactured from nine starch/xanthan/nanoclay combinations, containing glycerol as plasticizer. Scanning electron microscopy (SEM) of the starch-xanthan extruded films showed reticulated surface and smooth interior, indicating that the gum was mostly concentrated on the surface of the films, while starch/xanthan/nanoclays films showed a more homogeneous surface, suggesting that the introduction of nanoclays provided a better biopolymeric...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Film blowing; Cassava starch; Microstructure; Mechanical properties; Water vapor permeability.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000600019
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Biodegradable foams based on starch, polyvinyl alcohol, chitosan and sugarcane fibers obtained by extrusion BABT
Debiagi,Flávia; Mali,Suzana; Grossmann,Maria Victória Eiras; Yamashita,Fábio.
Biodegradable foams made from cassava starch, polyvinyl alcohol (PVA), sugarcane bagasse fibers and chitosan were obtained by extrusion. The composites were prepared with formulations determined by a constrained ternary mixtures experimental design, using as variables: (X1) starch / PVA (100 - 70%), (X2) chitosan (0 - 2%) and (X3) fibers from sugar cane (0 - 28%). The effects of varying proportions of these three components on foam properties were studied, as well the relationship between their properties and foam microstructure. The addition of starch/PVA in high proportions increased the expansion index and mechanical resistance of studied foams. Fibers addition improved the expansion and mechanical properties of the foams. There was a trend of red and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cassava starch; Mechanical properties; Microstructure; Expansion.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000500023
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Evaluation of biomass production, carotenoid level and antioxidant capacity produced by Thermus filiformis using fractional factorial design BJM
Mandelli,Fernanda; Yamashita,Fábio; Pereira,José L.; Mercadante,Adriana Z..
A fractional factorial design 2(5-1) was used to evaluate the effect of temperature, pH, and concentrations of yeast extract, tryptone and Nitsch's trace elements on the biomass, total carotenoids and protection against singlet oxygen by carotenoid extracts of the bacterium Thermus filiformis. In addition, the carotenoid composition was determined by high-performance liquid chromatography connected to a diode array and mass spectrometer detectors (HPLC-DAD-MS/MS). The production of biomass ranged from 0.113 to 0.658 g/L, the total carotenoid from 137.6 to 1,517.4 mg/g and the protection against singlet oxygen from 4.3 to 85.1 %. Results of the fractional factorial design showed that temperature had a negative effect on biomass production and a positive...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Thermophile bacterium; Carotenoids; HPLC-DAD-MS/MS; Antioxidant capacity; Factorial design.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000100014
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Efeito de fibras vegetais nas propriedades de compósitos biodegradáveis de amido de mandioca produzidos via extrusão Ciência e Agrotecnologia
Debiagi,Flávia; Mali,Suzana; Grossmann,Maria Victória Eiras; Yamashita,Fábio.
A preocupação com o volume de lixo tem gerado interesse no desenvolvimento de embalagens biodegradáveis capazes de substituir, ao menos em parte, os plásticos convencionais sintéticos, como é o caso das embalagens de poliestireno expandido (Isopor). Ojvetivou-se,neste trabalho caracterizar, quanto ao índice de expansão (IE), densidade, índice de absorção em água (IAA), índice de solubilidade em água (ISA) e cor (coordenadas L*, a* e b*), compósitos biodegradáveis expandidos produzidos via extrusão, a partir da mistura de amido de mandioca, glicerol (plastificante) e dois tipos de fibras vegetais. Os compósitos foram preparados em extrusora mono-rosca, com três diferentes teores de fibras de aveia ou de cana-de-açúcar (0, 5 e 10 g/100 g amido), dois teores...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Embalagens de alimentos; Fibras da cana-de-açúcar; Fibras da casca de aveia.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000600024
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