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BONFIM,Rosiane Costa; OLIVEIRA,Fabiano Alves de; GODOY,Ronoel Luiz de Oliveira; ROSENTHAL,Amauri. |
Abstract Mollusks are considered a nutritious source of food and their consumption has increased worldwide. However, their consumption, mainly of bivalves, has been considered responsible for numerous cases of foodborne diseases. This is related to their food intake, as they are filter-feeders and, consequently, bioaccumulate toxic compounds. High hydrostatic pressure (HHP) is recognized as an efficient technology to control pathogenic and deteriorating microorganisms, with low damage to the sensorial and nutritional properties of foodstuffs. This review addresses the use of HHP on bivalve mollusks, based on recent relevant studies in this field. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Shellfish; Bivalves; Quality; Isostatic. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000300515 |
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Benassi,Vera de Toledo; Yamashita,Fábio; Prudencio,Sandra Helena. |
The aim of this work was to make tofu from soybean cultivar BRS 267 under different processing conditions in order to evaluate the influence of each treatment on the product quality. A fractional factorial 2(5-1) design was used, in which independent variables (thermal treatment, coagulant concentration, coagulation time, curd cutting, and draining time) were tested at two different levels. The response variables studied were hardness, yield, total solids, and protein content of tofu. Polynomial models were generated for each response. To obtain tofu with desirable characteristics (hardness ~4 N, yield 306 g tofu.100 g-1 soybeans, 12 g proteins.100 g-1 tofu and 22 g solids.100 g-1 tofu), the following processing conditions were selected: heating until... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Soybeans (Glycine max); Hardness; Dihydrated calcium sulfate; Yield; Gelation; Draining. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000400011 |
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TAMER,Canan Ece; YEKELER,Fatma Zehra; ÇOPUR,Ömer Utku; İNCEDAYI,Bige; SUNA,Senem. |
Abstract The aim of the present work was to design new beverages using lemonade and some herbal extracts (linden, heather, green tea, lemon verbena, clove, peppermint, ginger and mate) rich in vitamin C and flavonoids. The linden-added lemonade showed the highest value (597.9 mg/kg) for ascorbic acid content, whereas the lemon verbena-added lemonade showed the lowest value (486.04 mg/kg). The amount of saccharose was changed by 11.07-11.58%, the glucose by 1.11-1.62% and the fructose between 11.07-11.58% in the beverages. K, Na, Mg and P values in the lemonades were determined in the range of 178.83-210.98 mg/kg, 33.75-39.13 mg/kg, 22.37-27.89 mg/kg and 7.22-10.04 mg/kg, respectively. The total phenolic content in the samples changed between 315.11-397.57... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lemonade; Beverage; Herbal extract; Antioxidant activity. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000100045 |
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Wang,Sin H.; Rocha,Geisa O.; Nascimento,Talita P.; Ascheri,José L.R.. |
Com o objetivo de verificar a possibilidade do uso de farinha extrusada de trigo e soja para bolo esponja, foram estudadas absorção de água (AA) e propriedades espumantes destas farinhas, as quais foram, anteriormente, extrusadas em três velocidades de rotação de parafuso (VRP) e três temperaturas do canhão (TC), usando-se três níveis de umidade. AA, expansão de espuma (EE) e estabilidade de espuma aumentaram, à medida que se aumentavam a VRP e a TC em 23% de umidade. Contudo, em 26 e 29% de umidade, o maior valor da AA e da estabilidade de espuma foram obtidos em 150 rpm a 90ºC. EE aumentou com o aumento da VRP em 80ºC, mas em 90 e 100ºC, os maiores valores foram verificados em 150 rpm. Sendo assim, a farinha mista com 23% de umidade, extrusada em 180 rpm... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Farinha pré-cozida; Mistura de trigo e soja; Propriedades tecnológicas. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000200035 |
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WANG,Sin H.; FERNANDES,Simone M.; CABRAL,Lair C.; ARAUJO,Flávia B.. |
Foram estudadas absorção de gordura (AG), índice de solubilidade em água (ISA) e propriedades espumantes dos extratos hidrossolúveis desidratados elaborados com arroz e soja em diferentes proporções (100:0, 90:10, 80:20, 70:30, 60:40 e 50:50), com o objetivo de verificar a possibilidade de uso em produtos alimentícios. Os processos utilizados para a obtenção foram: maceração do arroz e da soja, desintegração, centrifugação, adição de ácido cítrico, fervura e secagem por atomização. Nas determinações, observou-se que houve um aumento na AG, no ISA e na sinérese de espuma, porém uma diminuição na expansão e no volume de espuma com o aumento das proporções de soja. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Extrato hidrossolúvel desidratado; Absorção de gordura; Índice de solubilidade em água; Expansão de espuma; Volume de espuma; Sinérese de espuma. |
Ano: 2000 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612000000200011 |
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Guerra,Nonete Barbosa; Lajolo,Franco Maria. |
Propriedades antioxidantes de algumas especiarias foram estudadas em sistemas modelos liofilizados baseados em celulose microcristalina. Como substrato oxidável foi utilizado o metil linoleato. A oxidação foi acompanhada manometricamente em amostras ajustadas para várias atividades de água. Os resultados obtidos indicam que extrato etéreo de salsa (Petroselium sativun, Hoffm) e de coentro (Coriandrum sativum L) ao nível de 8% aumentam a estabilidade do substrato lipídico. Sendo que a atuação da salsa superou a dos demais antioxidantes empregados neste estudo inclusive dos sintéticos. Idêntica reação, entretanto, não ocorreu em relação aos extratos aquosos destas mesmas especiarias, na concentração de 8%, cujos resultados no tocante à proteção do sistema... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Especiarias; Antioxidantes naturais; Atividade da água. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000100008 |
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SCHNETTLER,Berta; VELÁSQUEZ,Carlos; MIRANDA,Horacio; LOBOS,Germán; ORELLANA,Ligia; SEPÚLVEDA,José; MIRANDA,Edgardo; ADASME-BERRÍOS,Cristian; GRUNERT,Klaus. |
AbstractWith the aim of comparing the acceptance of milk obtained from cloned, genetically modified (GM) and conventionally bred cows among working adults and university students, and identifying and characterizing typologies among both subsamples in terms of their preferences, a survey was applied to 400 people in southern Chile, distributed using a simple allocation among the subsamples. Using a conjoint analysis, it was found that consumers preferred milk from a conventional cow. Using a cluster analysis, in both subsamples two segments sensitive to production technology were identified. Rejection of cloning was greatest among university students, whereas a higher proportion of working adults rejected GM. The segments differed in terms of area of... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Animal cloning; GM animals; Milk; Developing countries; Consumer acceptance. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612015000300570 |
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BREDA,Leandra Schuastz; BELUSSO,Anne Caroline; NOGUEIRA,Barbara Arruda; CAMARGO,Guilherme Holub; MITTERER-DALTOÉ,Marina Leite. |
Abstract The regular consumption of fish provides health gains for people, and its introduction in school meals is an important strategy to insert the habit of consuming this food by a population. Thus the objective of this study was to verify the acceptance of fish, presented in the form of hamburger, by children in municipal primary schools in the town of Pato Branco, Brazil, in which the school cooks had been trained to produce fish hamburgers. Acceptance was evaluated using a hedonic scale with 5 facial classifications (1 = disliked extremely to 5 = liked extremely). Students of both genders from 5 to 10 years of age (n = 142) were served the hamburgers for their midday meal, representing the protein portion of the meal. The results were analyzed by... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fish; Hamburger; School meals; Acceptance; Children. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000500094 |
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Schnettler,Berta; Crisóstomo,Gloria; Mora,Marcos; Lobos,Germán; Miranda,Horacio; Grunert,Klaus G.. |
Given the increasing use of nanotechnology in food production and packaging, its acceptance was evaluated in Temuco, Chile, and different consumer segments were identified. Different brands of sunflower oil were used at different prices as a case study. A structured questionnaire was applied to 400 supermarket shoppers. It was determined that brand was more important than nanotechnology application in packaging and food, and more important than price. The consumers preferred an average priced oil with a manufacturer's brand with nanoparticles to reduce cholesterol, and packaging with nanoparticles to increase the shelf life of the product and to prevent the growth of microorganisms. Three consumer segments were distinguished by the cluster analysis. The... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Nanotechnology in food; Nanotechnology in packaging; Satisfaction with food-related life. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000100023 |
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Nunes,Tatiana Pacheco; Trindade,Marco Antônio; Ortega,Edwin Moisés Marcos; Castillo,Carmen Josefina Contreras. |
Em 2005, no Brasil, o alojamento de galinhas poedeiras comerciais e de matrizes de corte somados foi de 109 milhões de cabeças, sendo que um número próximo a este deve ter sido descartado no mesmo período. Este grande número de galinhas descartadas contrasta com a falta de mercado consumidor e o baixo valor comercial alcançado por estas aves. A utilização da carne de galinhas na elaboração de produtos de conveniência poderia agregar valor e ampliar o consumo desta matéria-prima. Diante do exposto, o objetivo deste trabalho foi elaborar produtos empanados tipo nuggets, utilizando carne de galinhas de descarte (matrizes de corte e poedeiras comercias brancas) e avaliar a aceitação pelo consumidor destes produtos, em comparação com nuggets elaborados com... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Galinhas de descarte; Nuggets; Avaliação sensorial. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000400020 |
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Reyes Carranza,Laura; Rubio Lozano,Maria Salud; Méndez Medina,Ruben Danilo; Rodarte,Maria Del Carmen Wacher; Núñez Espinosa,Jose Fernando; Velázquez Camacho,Bertha Lucila; Macedo,Renata Ernlund Freitas. |
Beef can be contaminated during the slaughter process, thus other methods, besides the traditional water washing, must be adopted to preserve meat safety. The objective of this study was to evaluate the effect of 2% acetic acid interventions on the reduction of indicator bacteria on beef carcasses at a commercial slaughterhouse in Mexico. Reduction was measured by the count of mesophilic aerobic bacteria (TPC), total coliform (TC), and fecal coliform (FC) (log CFU/ cm²). Among the different interventions tested, treatments combining acetic acid solution sprayed following carcass water washing had greater microbial reduction level. Acetic acid solution sprayed at low pressure and longer time (10-30 psi/ 60 s) reached higher TPC, TC, and FC reductions than... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Bovine carcass; Acid treatment; Microbial load. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000300009 |
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Lima,Juliana. A.; Catharino,Rodrigo R.; Godoy,Helena T.. |
O ácido fólico é uma vitamina, que desempenha funções importantes, o que justifica seu uso nos processos de enriquecimento dos alimentos. O objetivo deste trabalho foi avaliar a estabilidade do ácido fólico, utilizado no enriquecimento, durante a vida-de-prateleira de amostras dos seguintes produtos: leites em pó, leites esterilizados e bebidas lácteas achocolatadas prontas para o consumo. A determinação desta vitamina foi feita por cromatografia líquida de alta eficiência. O ácido fólico foi extraído com solução básica e a limpeza do extrato foi realizada com ácido tricloroacético concentrado seguida de filtração. No processo cromatográfico utilizou-se coluna C18, sistema de eluição por gradiente, sendo a fase móvel composta por tampão acetato e... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ácido fólico; CLAE; Leite em pó; Leite esterilizado; Bebida láctea achocolatada. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612004000100016 |
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