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Estudo de metais pesados (Co, Cu, Fe, Cr, Ni, Mn, Pb e Zn) na Bacia do Tarumã-Açu Manaus (AM) Acta Amazonica
Santana,Genilson Pereira; Barroncas,Priscila de Souza Rosa.
Os resíduos gerados em domicílios incluem diversos produtos, como pesticidas, produtos farmacêuticos, detergentes, óleos de cozinha, metais pesados contidos em baterias e outros utensílios. Esses resíduos são lançados continuamente em aterro sanitário ou lixões em cidades como Manaus. O chorume produzido nesses aterros, quando não tratados, contamina recursos hídricos superficiais e subterrâneos. Neste estudo foi feita uma avaliação das conseqüências da liberação do chorume no sistema hídrico da bacia do Tarumã-Açu. Amostras de água e sedimento foram coletadas nos igarapés Matrinxã, Acará, Bolívia, bacia do Tarumã-Açu e dentro do aterro sanitário (Manaus - Amazonas - Brasil) em março 2001. As amostras de água foram filtradas em filtro Milipore (0,45 mm de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Metais pesados; Aterro sanitário; AAS; PCA; HCA.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672007000100013
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Physical and spectroscopic characterization of Pakistani honey Ciencia e Investigación Agraria
ur-Rehman,Saif; Farooq Khan,Zia; Maqbool,Tahir.
Honey is a naturally sweet and viscous fluid produced by honeybees {Apis mellifera) from the néctar of flowers that, by definition, does not include any other substances. The objectives of this work were to characterize Pakistani honey, physically and chemically in relation to international standards, and to study the effects of adulteration with sugar syrup on the physical properties of honey. For this purpose, 200 honey samples obtained from 15 different locations in Pakistán, ranging from desert to hilly áreas, were collected in 2005-2006. Samples were prepared by the acid digestión method. Physical properties, conductance, surface tensión, and pH were determined using digital instruments. The most abundant minerals found in Pakistani honey samples were...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Acid digestión; AAS; Honey adulteration; Honey; Major and minor elements; Physical properties.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202008000200009
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Analysis of major metallic elements in Chilean wines by atomic absorption spectroscopy Ciencia e Investigación Agraria
Laurie,V. Felipe; Villagra,Evelyn; Tapia,Jaime; Sarkis,Jorge E. S; Hortellani,Marcos A.
A set of 75 wine samples from seven of the major wine producing regions in Chile were analyzed with flame atomic absorption spectroscopy (AAS) to determine their content of major metallic elements (K, Mg, Ca, Na, Fe and Zn). The results obtained were further analyzed with principal component analysis (PCA) in an attempt to loosely discriminate these wines according to grape type and geographical origin. The metal concentrations measured were within normal ranges, according to previously published data from other wine producing countries. Multivariate statistics allowed the possibility to reasonably discriminate between red and white wines, and to show a distinctive pattern of Na concentration, with higher total contents for the wines produced in the...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Wine; Metal; AAS; Multivariate analysis.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202010000200008
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