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Protease prospecion and determination of its isoenzymes activity in cocoa cultivars (Theobroma cacao L.) Ciênc. Tecnol. Aliment.
SILVEIRA,Paulo Túlio de Souza; MELO,Lorena de Jesus Próculo; SOUZA,Luciane Santos; BISPO,Eliete da Silva; SOARES,Sérgio Eduardo.
Abstract Our objective was to characterize the protease enzymatic activity and its isoenzymes on cacao cultivars PH 16 and TSH 1188, produced in southern Bahia, linking it to the conditions of the fermentation process. Proteases were extracted and semi-purified, their activities determined changing substrate, pH and temperature, and the values ​​compared with the parameters of fermentation (pH and temperature), and yet determined the kinetic parameters and the activity of its isoenzymes: aminopeptidase, carboxypeptidase and endoprotease. In the experimental conditions, differences in protease activities were shown as to different cocoa cultivars on various conditions. The albumin stands out as the preferred enzyme substrate, in a pH range between 3 and 6...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminopeptidase; Carboxypeptidase; Endoprotease; Peptide bonds; Amino acids.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000300369
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Enzymatic activity of proteases and its isoenzymes in fermentation process in cultivars of cocoa (Theobroma cacao L.) produced in southern Bahia, Brazil Ciênc. Tecnol. Aliment.
SOUSA,Luciane Santos; ROCHA,Fátima de Souza; SILVEIRA,Paulo Túlio de Souza; BISPO,Eliete da Silva; SOARES,Sérgio Eduardo.
Abstract The fermentation of cocoa seeds envolves microbial processes and the action of enzymes. To identify the possible differences in the cocoa fermentation process, with regards to proteolysis, this study has the objective of determining protease activity (under predetermined conditions) and its isoenzymes in two cocoa cultivars (PH-16 and HRT-1188) in different cocoa fermentation times, in addition to establishing the microbial load (molds and yeasts and aerobic mesophilic). Protease and its isoenzymes were extracted and partially purified and the enzymatic activities determined by spectrophotometry. The results showed that the proteases activity was higher at 66h of fermentation for both cultivars. When the isoenzymes activity was evaluated, the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cocoa; Proteolysis; Aminopeptidase; Carboxypeptidase; Endoprotease.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612016000400656
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Determinação da compatibilidade de desenvolvimento de culturas bacteriocinogênicas e fermento láctico Ciênc. Tecnol. Aliment.
Nascimento,Maristela da Silva do; Moreno,Izildinha; Kuaye,Arnaldo Yoshiteru.
Além da utilização como bioconservantes de alimentos, algumas culturas bacteriocinogênicas estão sendo empregadas para acelerar a maturação de queijos. Porém a compatibilidade de desenvolvimento destas culturas com o fermento láctico é essencial para a obtenção de produtos característicos. O objetivo deste estudo foi avaliar a compatibilidade de desenvolvimento de Lactococcus lactis subsp. lactis ATCC 11454, Lactobacillus plantarum ALC 01 e Enterococcus faecium FAIR-E 198 com duas marcas comerciais de fermentos lácticos. Inicialmente, foi determinada a sensibilidade in vitro dos fermentos às culturas bacteriocinogênicas, somente Lc. lactis subsp. lactis ATCC 11454 foi capaz de promover a inibição de ambos os fermentos. Durante desenvolvimento associativo...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacteriocina; Aminopeptidase; Queijo.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000100025
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Determinación bioquímica de la actividad enzimática de aminopeptidasa (tcAPE) y amplificación de fragmentos de ADNc de posibles genes TcAPE de Theobroma cacao L Colegio de Postgraduados
Aguilar Román, Lorena.
En el presente trabajo, se propuso realizar una determinación bioquímica de la actividad enzimática de aminopeptidasa (tcAPE) durante los procesos de germinación y fermentación de la semilla de T. cacao L., así como amplificar los extremos 3’ de fragmentos de cDNA de los posibles genes codificantes. El trabajo inició con la determinación de la actividad enzimática de tcAPE. Los resultados indicaron que la actividad enzimática de tcAPE, está presente durante el proceso de germinación de la semilla de T. cacao L., sin embargo, la síntesis de esta enzima se eleva durante la fase de crecimiento, misma que corresponde a la última etapa del proceso de germinación de la semilla de cacao criollo del genotipo almendra blanca. La actividad de tcAPE también se...
Tipo: Tesis Palavras-chave: Theobroma cacao L.; Aminopeptidasa; Proteasas; Germinación; Fermentación; Maestría; Producción Agroalimentaria en el Trópico; Aminopeptidase; Proteases; Germination; Fermentation.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10521/1575
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In situ structuring of virioplankton through bacterial exoenzymatic activity: interaction with phytoplankton ArchiMer
Ory, Pascaline; Palesse, S.; Delmas, Daniel; Montanie, Helene.
The abundance and composition of microbial communities were investigated during 2007 in Marennes Oleron Bay (France) in order to characterize the biological relationships governing the planktonic food web. Compared to the results of previous years, there was a lower abundance and a lower magnitude of variations in autotrophic and heterotrophic microbial entities in 2007. Using a Spearman rank correlation analysis, a significant link for biological abundance was only noted between bacteria and ciliates. However, an interesting relationship was highlighted between chlorophyll a and bacterial aminopeptidase and beta-glucosidase exoenzymatic activities. Two characteristic periods of virus-bacteria uncoupling were observed in spring and autumn 2007. Using...
Tipo: Text Palavras-chave: Virus; Bacteria; Phytoplankton; Diversity; Aminopeptidase.
Ano: 2011 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00050/16099/13571.pdf
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Euglena pisciformisによるバレイショ蛋白質の吸収機構 OAK
Yamamoto, Shinro; Nishimura, Tohru; Mino, Yosuke.
Palavras-chave: Aminopeptidase; Degradation; Euglena pisciformis; Potato; Protein.
Ano: 1997 URL: http://ir.obihiro.ac.jp/dspace/handle/10322/1307
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Properties of aminopeptidase produced by Euglena pisciformis cultured with potato protein OAK
Yamamoto, Shinro; Nishimura, Tohru; Mino, Yosuke; 山本, 紳朗; 西村, 透; 美濃, 羊輔.
Palavras-chave: Alkylating agent; Aminopeptidase; Degradation; Euglena pisciformis; Potato; Protein; Sulfhydryl reagent.
Ano: 1997 URL: http://ir.obihiro.ac.jp/dspace/handle/10322/1308
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