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Culture conditions for the production of a-galactosidase by Aspergillus parasiticus MTCC-2796: a novel source Electron. J. Biotechnol.
Shivam,Kumar; Tripathi,Chandra Prakash Mani; Mishra,Sarad Kumar.
Aspergillus parasiticus microbial type culture collection (MTCC)-2796, a new source of a-galactosidase is an efficient producer of enzyme in basic medium under submerged fermentation conditions. Maximum a-galactosidase production (156.25 Uml-1) was obtained when the basic medium is supplemented with galactose (0.5% w/v) and raffinose (0.5% w/v) as carbon source and yeast extract as nitrogen source. Enzyme production was also enhanced considerably in the presence of wheat bran (1.0% w/v). Enzyme secretion was strongly inhibited by the presence of Hg2+, Cu2+, and Co2+ in the medium and to some extent by Zn2+ and Ni2+, while marginal increase in the enzyme production was observed when Mg2+ and Mn2+ were added in the medium. Among amino acids checked...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Aspergillus parasiticus; A-galactosidase; Culture condition; Submerged fermentation.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582009000400004
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Qualidade da castanha-do-brasil do comércio de Rio Branco, Acre Acta Amazonica
Álvares,Virgínia de Souza; Castro,Izabela Miranda de; Costa,David Aquino da; Lima,Angélica Costa de; Madruga,Ailson Luiz Sudan.
Este trabalho teve como objetivo avaliar a qualidade de castanhas-do-brasil beneficiadas e comercializadas em Rio Branco, Acre. Foram analisadas amostras das três marcas de castanha encontradas no mercado local quanto às variáveis: atividade de água, teor de umidade, contagem total de fungos filamentosos, quantificação de Aspergillus flavus e de A. parasiticus, bem como quantificação de aflatoxinas B1, B2, G1 e G2. As castanhas do comércio se encontravam com um teor de umidade e atividade de água adequados, o que pode ter sido responsável pela baixa contaminação por fungos e por aflatoxinas. Quanto a estas micotoxinas, as amostras estão de acordo com o recomendado pela Anvisa, podendo ser esta uma consequência da grande divulgação no Estado do uso de Boas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aflatoxina; Aspergillus flavus; Aspergillus parasiticus.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672012000200013
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Fermentação em estado sólido de Aspergillus parasiticus e produção de aflatoxinas Acta Toxicol. Argent.
Aflatoxinas são metabólitos secundários de fungos com grande potencial carcinogênico, produzidos principalmente por Apergillus flavus e Aspergillus parasiticus. Em vista da ampla variedade de alimentos em que se encontram essas micotoxinas, o presente estudo teve como objetivo determinar condições de cultivo para o Aspergillus parasiticus e produção das quatro principais aflatoxinas (AFB1, AFB2, AFG1 e AFG2) considerando diferentes substratos conhecidos pela contaminação por estas micotoxinas, entre eles arroz branco, arroz cateto, amendoim, milho e farinha de trigo integral, e diferentes valores de umidade e pH. Ao analisar por cromatrografia em camada delgada os extratos dos diferentes substratos, verificou-se a produção de aflatoxinas em todos os...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Aspergillus parasiticus; Aflatoxinas; Fermentação estado sólido; Alimentos.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-37432015000200004
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Utilização de filme de quitosana para o controle de aflatoxinas em amendoim Bragantia
Silva,Juliana Fonseca Moreira da; Prado,Guilherme; Madeira,Jovita Eugênia Gazzinelli Cruz; Oliveira,Marize Silva; Faraco,André Augusto Gomes; Malta,Camilla Martins; Nicoli,Jacques Robert; Pimenta,Raphael Sanzio.
Neste estudo, verificou-se a utilização de um filme de quitosana para o controle do crescimento e produção de aflatoxinas por A. parasiticus em amendoim. Os filmes foram aplicados sobre os grãos por meio de duas metodologias (aspersão e imersão). Os grãos recobertos foram inoculados com 2,5 ml de uma suspensão contendo 1,0×106 esporos/ml e incubados a 25 oC por 7 dias. A concentração de aflatoxinas foi determinada por cromatografia em camada delgada, utilizando a técnica de densitometria. A verificação da inibição do crescimento fúngico foi realizada por meio da inoculação do patógeno em placas de Petri contendo GYEP suplementado com quitosana a 2% e incubadas por 7 dias a 25 ºC. Após incubação, o diâmetro da colônia do patógeno foi estimado e comparado...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Arachis hypogaea; Aspergillus parasiticus; Micotoxinas; Pós-colheita; Substância GRAS.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052015000400467
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Interaction of strains of non-toxigenic Aspergillus flavus with Aspergillus parasiticus on aflatoxin production Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci.
MARTINS,Hermínia Marina; MARTINS,Maria Lígia; BERNARDO,Fernando Almeida.
Aflatoxins production is affected by abiotic, biotic and genetic parameters. Eugenesic and dysgenetic condition for aflatoxinogenesis are relatively well studied, such as: the influence of temperature, pH, Aw, Oxigen tension, osmotic pression, organic and inorganic nutrients, substance with fungistatic effects: however there are relatively few knowledge about endogenous regulator mechanisms, the kinetic of the anabolism and the interaction between the productive moulds and remaining microflora holding in eutrophying substrates. The main objective of this study is to evaluate biotic interaction between five indigenous strains of A. flavus, confirmed non-toxigenic, and a productive strain (A. parasiticus ATCC 15 517), cultured simultaneously on two...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Plant interaction; Aflatoxins; Vegetal production; Aspergillus flavus; Aspergillus parasiticus.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-95962000000600003
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The potential effects of Zataria multiflora Boiss essential oil on growth, aflatoxin production and transcription of aflatoxin biosynthesis pathway genes of toxigenic Aspergillus parasiticus BJM
Yahyaraeyat,R.; Khosravi,A.R.; Shahbazzadeh,D.; Khalaj,V..
This study aims at evaluating the effects of Zataria multiflora (Z. multiflora) essential oil (EO) on growth, aflatoxin production and transcription of aflatoxin biosynthesis pathway genes. Total RNAs of Aspergillus parasiticus (A.parasiticus) ATCC56775 grown in yeast extract sucrose (YES) broth medium treated with Z. multiflora EO were subjected to reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR). Specific primers of nor-1, ver-1, omt-A and aflR genes were used. In parallel mycelial dry weight of samples were measured and all the media were assayed by high-pressure liquid chromatography (HPLC) for aflatoxinB1 (AFB1), aflatoxinB2 (AFB2), aflatoxinG1 (AFG1), aflatoxinG2 (AFG2) and aflatoxin total (AFTotal) production. The results showed that...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Zataria multiflora; Reverse transcription-polymerase chain reaction; Aflatoxin; Aspergillus parasiticus.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000200045
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Modulation of antimicrobial metabolites production by the fungus Aspergillus parasiticus BJM
Bracarense,Adriana A.P.; Takahashi,Jacqueline A..
Biosynthesis of active secondary metabolites by fungi occurs as a specific response to the different growing environments. Changes in this environment alter the chemical and biological profiles leading to metabolites diversification and consequently to novel pharmacological applications. In this work, it was studied the influence of three parameters (fermentation length, medium composition and aeration) in the biosyntheses of antimicrobial metabolites by the fungus Aspergillus parasiticus in 10 distinct fermentation periods. Metabolism modulation in two culturing media, CYA and YES was evaluated by a 2² full factorial planning (ANOVA) and on a 2³ factorial planning, role of aeration, medium composition and carbohydrate concentration were also evaluated. In...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aspergillus parasiticus; Factorial planning; Metabolites diversification; Kojic acid; Antimicrobial activity.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000100045
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Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz Ciência e Agrotecnologia
Carvalho,Rosilane Aparecida de; Batista,Luís Roberto; Prado,Guilherme; Oliveira,Bibiane Resende de; Silva,Daiani Maria da.
Um dos problemas mais sérios que confrontam a qualidade do arroz é a presença de fungos produtores de micotoxinas, principalmente as espécies pertencentes aos gêneros Aspergillus, Penicillium e Fusarium. Neste estudo, objetivou-se verificar os níveis de aflatoxinas e identificar a população fúngica associada a grãos de arroz beneficiado e comercializado em Belo Horizonte e algumas cidades do sul do estado. Foram analisadas um total de 60 amostras de arroz: orgânico, parboilizado, integral, polido, sendo a incidência de aflatoxinas verificada em uma amostra. Os resultados demonstraram que as espécies aflatoxigênicas identificadas foram A. parasiticus e A. flavus. Utilizando Cromatografia Líquida de Alta Eficiência para avaliar a incidência de aflatoxina em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aflatoxinas; Alimentos; Aspergilus flavus; Aspergillus parasiticus.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000400021
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