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Registros recuperados: 18 | |
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Mazochi,V; Matos Júnior,F.E; Val,C.H; Diniz,D.N; Resende,A.F; Nicoli,J.R; Silva,A.M. |
Avaliaram-se iogurtes de leite de cabra contendo ou não Bifidobacterium longum, B. breve, B. pseudolongum ou B. bifidum, adicionados ou não de aroma de morango. Os dados obtidos nas análises higiênico-sanitárias e físico-químicas foram dentro dos valores exigidos pela legislação brasileira; apenas o valor encontrado para lactose esteve abaixo do recomendado. Quanto às bactérias do iogurte, não houve diferença na contagem de Streptococcus salivarius subsp. thermophilus durante a estocagem, e não foi detectado Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus nas diluições utilizadas. A enumeração de Bifidobacterium spp. manteve-se entre 10(6) e 10(8)UFC/mL e não diferiu entre as espécies ao longo do tempo. Considerando-se a adição ou não de aroma, a análise das... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Leite de cabra; Iogurte; Probiótico; Bifidobacterium; Alimento funcional. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352010000600027 |
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Monreal,Maria Tereza Ferreira Duenhas; Pereira,Paulo Câmara Marques; Lopes,Carlos Alberto de Magalhães. |
The intestinal tract harbors a huge diversity of metabolically-active aerobic and anaerobic bacteria that interact, forming a complex ecosystem. This microbiota has an important role in human metabolism, nutrition, immunity, and protection against colonization by pathogenic microorganisms. Several factors can influence the intestinal microbiota; these include age, diet, inflammatory and infectious processes, and the use of antimicrobials. We investigated the influence of bacterial infection of the respiratory tract and of amoxicillin therapy on the normal intestinal microbiota of patients. Bacterial infectious processes affecting the respiratory tract were found to influence the intestinal microbiota, significantly decreasing the number of colony-forming... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Intestinal microbiota; Bifidobacterium; Bacteroides; Lactobacillus. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-86702005000400005 |
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Fachin,Luciano; Moryia,Juliana; Gândara,Ana Lourdes Neves; Viotto,Walkiria Hanada. |
The agar RCPB pH5 has been considered a good alternative for counts of Bifidobacterium in yoghurt. However, during the refrigerated storage of yoghurt it is extremely difficult to count this microorganism due to the size of the colonies, which are so small they require the aid of a stereoscope to count them. Another agar, MRS-LP, has been also recommended for counts of Bifidobacterium in the presence of yoghurt bacteria. This study evaluated the supplementation of RCPB pH5 agar with dehydrated liver extract and the salts KH2PO4, K2HPO4, FeSO(4)7H2O, MnSO4H2O and MgSO(4)7H2O, aiming at improving the differentiation of Bifidobacterium in yoghurt after refrigerated storage, and also evaluated the selective count of Bifidobacterium in yoghurt using the agar... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Count; Bifidobacterium; Yoghurt; Refrigerated storage. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822008000200029 |
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Süle,Judit; Kõrösi,Tímea; Hucker,Attila; Varga,László. |
The purpose of this study was to test the suitability of Transgalactosylated oligosaccharides-mupirocin lithium salt (TOS-MUP) and MRS-clindamycin-ciprofloxacin (MRS-CC) agars, along with several other culture media, for selectively enumerating bifidobacteria and lactic acid bacteria (LAB) species commonly used to make fermented milks. Pure culture suspensions of a total of 13 dairy bacteria strains, belonging to eight species and five genera, were tested for growth capability under various incubation conditions. TOS-MUP agar was successfully used for the selective enumeration of both Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 and B. breve M-16 V. MRS-CC agar showed relatively good selectivity for Lactobacillus acidophilus, however, it also promoted the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Mupirocin; Clindamycin; Ciprofloxacin; Bifidobacterium; Lactobacillus acidophilus. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000300035 |
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Kempka,Aniela Pinto; Krüger,Roberta Letícia; Valduga,Eunice; Di Luccio,Marco; Treichel,Helen; Cansian,Rogério; Oliveira,Débora de. |
Atualmente, são lançados no mercado diversos novos produtos, sendo que, especificamente na área de laticínios, ênfase tem sido dada ao desenvolvimento de produtos funcionais. Concernente à amplitude deste tema, o presente trabalho possui como objetivo geral o desenvolvimento de uma bebida láctea fermentada com características probióticas. Além disso, propõe-se a utilização de soro de leite e extrato hidrossolúvel de soja como substratos, agregando valor às matérias-primas de baixo custo, com características funcionais apontadas na literatura. Para tal, utilizou-se a técnica do planejamento de experimentos para obter a formulação de bebida láctea, utilizando como substratos leite de vaca, soro de leite e extrato hidrossolúvel de soja. A formulação contendo... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Bebida láctea; Formulação; Probiótico; Bifidobacterium. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000500027 |
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Zacarchenco,Patrícia Blumer; Massaguer-Roig,Salvador. |
Três leites fermentados, o primeiro por Str. thermophilus, o segundo por Bif. longum e o terceiro por Lb. acidophilus e o leite fermentado elaborado pela mistura de volumes iguais dos leites fermentados, separadamente, por Str. thermophilus, Bif. longum e Lb. acidophilus tiveram seu pH, acidez titulável, atributos sensoriais de sabor e acidez, e contagens de células viáveis determinadas, ao longo de 21 dias de estocagem a 4ºC. Não houve diferença significativa (p<0,05) para os atributos sensoriais entre o leite fermentado elaborado por mistura e aquele contendo apenas Str. thermophilus. O leite fermentado por Str. thermophilus apresentou a maior acidez e menor pH, enquanto o leite fermentado por Bif. longum apresentou a menor acidez e maior pH. As... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Bifidobacterium; Lactobacillus acidophilus; Leite fermentado; Características sensoriais; Bebida láctea. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612004000400033 |
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Maruyama,Larissa Yukie; Cardarelli,Haíssa Roberta; Buriti,Flávia Carolina Alonso; Saad,Susana Marta Isay. |
O efeito de diferentes combinações de gomas sobre os parâmetros de textura instrumental de queijo tipo petit-suisse probiótico foi avaliado. Queijos petit-suisse foram produzidos utilizando-se massa-base de queijo quark preparada com o starter Streptococcus thermophilus e os probióticos Lactobacillus acidophilus e Bifidobacterium longum. Três formulações de queijo petit-suisse foram preparadas, a partir de massa-base de queijo quark adicionada de 0,75% do produto final da mistura de gomas - xantana (X), carragena (C), guar (G), pectina (P): F1 = 2,5X:2,5C:5G; F2 = 2X:3C:5P; F3 = 5C:5G. Os parâmetros avaliados após 1, 7, 14 e 21 dias de armazenamento do produto a 4±1ºC incluíram a contagem de probióticos, a textura instrumental, o pH e a umidade. As... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lactobacillus; Bifidobacterium; Alimento funcional; Firmeza; Laticínio; Hidrocolóides. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000200022 |
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Witschinski,Fabiele; Demartini,Débora; Kilian,Josiane; Dallago,Rogério Marcos; Rosa,Clarissa Dalla; Cansian,Rogério Luis; Valduga,Eunice; Steffens,Juliana. |
ABSTRACT: This study aimed to evaluate the effects of adding probiotic culture (Bifidobacterium animalis subsp. Lactis Bb-12) and prebiotics (fructooligosaccharide - FOS) to yoghurt formulations stored at 4°C for 28 days, using an experimental design (independent variables: (0-3% of FOS and probiotic starter cultures 0-3%). The pH, acidity, fat, syneresis, protein, ºBrix, sugars, FOS and probiotic bacteria count were analyzed. The probiotic- and prebiotic-added yoghurt formulations showed lower acidity, syneresis and glucose than the control yoghurt and compared to formulations containing probiotic and prebiotic separately. The 3% probiotic and prebiotic formulation showed a lower loss of concentration of FOS, and after 28 days presented 1.5g of FOS per... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Yoghurt; Probiotic; Bifidobacterium; Prebiotics; Fructooligosaccharides. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000300751 |
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Caldeira,Luciana Albuquerque; Alves,Érika Endo; Ribeiro,Antonia de Maria Filha; Rocha Júnior,Vicente Ribeiro; Antunes,Alciane Batista; Reis,Alvimara Félix dos; Gomes,Joanni da Cruz; Carvalho,Márcio Henrique Rodrigues de; Martinez,Ruth Irene Espinosa. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the viability of probiotic bacteria in bioyogurt with the addition of honey from Africanized and Jataí bees, in different concentrations. To prepare the fermented milk, reconstituted powdered milk and lactic acid starter culture were used. The bioyogurt was evaluated at 0, 7, 14, 21, 28, and 35 days of storage. Analyzes of pH, titratable acidity, and selective count of the Lactobacillus acidophilus LA-5 and Bifidobacterium BB-12 microorganisms were carried out. Counting was done, respectively, on MRS agar, in aerobiosis, and MRS-LP agar, in anaerobiosis, with plates incubated at 37°C for 72 hours. Treatments were arranged in a completely randomized design in split plot, with five treatments: without... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Bifidobacterium; Lactobacillus acidophilus; Functional food; Prebiotic. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2018000200206 |
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Ferreira,Célia Lucia; Salminen,S; Lukasz,Grzeskowiak; Brizuela,Maria Antonieta; Sanchez,Lilian; Carneiro,Heloísa; Bonnet,M. |
The mode of action of specific probiotic bacteria and specific prebiotic ingredients and their effects on the intestinal microbiota modulation in humans and animals has been demonstrated in many studies. Intestine is characterized for harboring a complex and dynamic microbiota which, among others, has a function to protect the host from inflammatory disorders. A mature and balanced endogenous microbiota has also an important role in the maintenance of a desirable activity of the immune system. Deviations in gut microbiota composition, due to improper diet, radiotherapy, antibiotic treatment, stress and others, may lead to a variety of gastrointestinal disorders. To overcome an unbalanced microbiota, the consumption of specific probiotics and prebiotics has... |
Tipo: Journal article |
Palavras-chave: Probiotic; Bifidobacterium; Prebiotic; Yacon; Animal health; Human health. |
Ano: 2011 |
URL: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2011000300001 |
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Registros recuperados: 18 | |
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