|
|
|
|
|
MÁRQUEZ-LÓPEZ,Anahí; AYALA-FLORES,Fernando; MACÍAS-PURECO,Stolishnaya; CHÁVEZ-PARGA,Ma. del Carmen; VALENCIA FLORES,Dora Cecilia; MAYA-YESCAS,Rafael; GONZÁLEZ-HERNÁNDEZ,Juan Carlos. |
Abstract Characterize the content of phytochemical compounds present in samples of extracts of strawberry (Fragaria sp.) and blackberry (Rubus sp.). The extraction of said compounds was carried out with solutions of polar solvents, such as acetone, ethanol and methanol, using an experimental design with three factors: state of maturity, resting time and temperature. The characterization of these fruits is the beginning of the utilization mainly of ellagitannins to produce ellagic acid. Total phytochemical content was determined by spectrophotometric techniques, for phenolic content it was used Folin-Ciocalteu, for flavonoids it was determined with aluminium chloride, the antioxidant activity was evaluated by the methods of DPPH and ABTS+, the bactericidal... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ellagitannins; Strawberries; Blackberries; Phytochemicals. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612020000200430 |
| |
|
|
CABRAL, L. M. C.; CANDÉA, I. V.; CANDÉA, T. V.; MECENAS, A. S.; PINTO, T. de M.; MATTA, V. M. da. |
Este documento trata da produção de sucos de frutas clarificados ou concentrados por processos de separação por membranas, a microfiltração e a osmose inversa. As frutas selecionadas foram o cajá (taperebá) e a amora, em função de suas características funcionais e o melão, pelas suas características sensoriais. Como elemento inovador, apresenta a microfiltração como um processo que pode ser aplicado tanto para a concentração de compostos bioativos importantes como os carotenóides quanto para a obtenção de sucos límpidos e isentos de partículas em suspensão, o que facilita etapas posteriores de fracionamento ou concentração do produto. Ressalta-se, ainda, a opção da pré-concentração a frio por osmose inversa visando à manutenção das características... |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Polpa de cajá; Suco de amora; Microfiltração; Suco de melão; Osmose inversa; Tecnologia de membrana; Clarification; Carotenóide; Processamento; Spondias Mombin; Microfiltration; Carotenoids; Fruit juices; Melons; Blackberries; Processing technology. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/874618 |
| |
|
|
|