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Registros recuperados: 30 | |
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Carvalho,C. G. Sá e; Côrtes,R. A.; Carneiro,I. F.; Borges,J. D.. |
Sementes de pequi (Caryocar brasiliense Camb.) provenientes de frutos coletados do chão e "de vez", foram submetidas aos seguintes tratamentos: choques térmicos úmido (80ºC/15 min) e seco (80ºC/15 min e 50ºC/30, 60, 90 e 120 min), ácido giberélico 100mg/l e 6 benzil aminopurina 10-4M durante 24 horas, ácido sulfúrico conc./ 1 hora e lavagem em água corrente/48 horas. Sementes provenientes de frutos coletados do chão, com parte do mesocarpo removido, e "de vez", com mesocarpo íntegro, foram armazenadas a 5º C durante 30 dias, seguido ou não pela adição de GA3 100 mg/l. Observou-se que a germinação do pequi começa consistentemente a partir do 9.º mês após o plantio não havendo diferença significativa entre a porcentagem de germinação de sementes provenientes... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Pequi; Germinação; Cerrado. |
Ano: 1994 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33061994000100011 |
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Londe,Luciana N.; Ueira-Vieira,Carlos; Kerr,Warwick E.; Bonetti,Ana Maria. |
Caryocar brasiliense (pequi), is one of the main species at the biome of the Brazilian savannah due to its use in culinary, popular medicine, industry in general, and iron and steel industry. At São José do Xingu (MT), a tree of C. brasiliense without thorn at the endocarp was found, which enables the improvement of C. brasiliense not only for consumption but also to the high appreciation it already has. To detect the existing differences between the pequi with and without the thorn at the endocarp, RADP markers were used. The generated polymorphisms were cloned and sequenced in order to identify the sequences that are responsible for the fenotypical alteration. It was observed that the pequi without thorn is genetically isolated from the other populations... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Pequi; Thorn; RAPD. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652010000300024 |
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Pessoa,M.S.; Avelar,J.C.S.; Heliodoro Nascimento,A.L.; Silva,K.L.; Soares,A.C.M.; Camargo,A.C.S.; Faria Filho,D.E.. |
Avaliou-se o desempenho de tilápias-do-nilo alimentadas com farelo da casca de pequi (Caryocar brasiliense). Foram utilizados 200 alevinos, com idade de 37 dias e peso corporal médio de 0,63±0,25g, distribuídos em delineamento inteiramente ao acaso, com quatro tratamentos zero, 20, 40 e 60% de substituição de ração comercial por farelo da casca de pequi e cinco repetições representadas por caixas de cloreto de polivinila com capacidade para 130L, contendo 10 peixes cada, totalizando 20 unidades experimentais. As características de desempenho avaliadas foram consumo de ração, peso corporal, ganho de peso, conversão alimentar, comprimento total e viabilidade criatória. A conversão alimentar 1,96µ; 2,21µ; 2,63µ; 3,12µ - piorou linearmente com a inclusão... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Oreochromis niloticus; Caryocar brasiliense; Subproduto; Nutrição. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352013000200034 |
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Rodrigues,Luiz José; Vilas Boas,Eduardo Valério de Barros; Piccoli,Roberta Hilsdorf; Paula,Nélio Ranieli Ferreira de; Pinto,Daniella Moreira; Vilas Boas,Brígida Monteiro. |
Frutos e hortaliças minimamente processados devem apresentar atributos de conveniência e qualidade do produto fresco. Com o presente trabalho, objetivou-se avaliar a influência dos sanificantes hipoclorito de sódio (NaClO) 50 ppm e 100 ppm e peróxido de hidrogênio (H2O2) 4% e 6%, sobre os processos envolvidos no amaciamento de pequi (Caryocar brasiliense Camb.) minimamente processado submetido a dois tipos de processamento: "caroço fatiado" e "caroço inteiro" e armazenado a 6 ± 1ºC e 90% a 95% UR, durante 15 dias. A cada três dias foram avaliados: perda de massa, firmeza, pectina total, pectina solúvel, atividade de pectinametilesterase (PME) e atividade de poligalacturonase (PG). O pequi minimamente processado apresentou perda de massa e decréscimo de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Processamento mínimo; Refrigeração; Fruto nativo. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000600028 |
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Rodrigues,Luiz José; Vilas Boas,Eduardo Valério de Barros; Paula,Nélio Ranieli Ferreira de; Pinto,Daniella Moreira; Piccoli,Roberta Hilsdord. |
Conduziu-se este trabalho, com o objetivo de avaliar a influência dos sanificantes hipoclorito de sódio (NaClO) e de peróxido de hidrogênio (H2O2) em diferentes concentrações sobre a vida de prateleira de pequi (Caryocar brasilense Cambess.) submetido a dois tipos de processamento mínimo: "caroço fatiado" e "caroço inteiro", e armazenados a 6 ± 1° C e 90 a 95% UR, durante 15 dias. O experimento foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado, disposto em um fatorial 2 x 6 x 5, ou seja, 2 tipos de processamento (caroços "fatiados" e "inteiros"), 6 tempos (0h, 3, 6, 9, 12, 15 dias) e 5 tratamentos (controle, NaClO 50 ppm, NaClO 100 ppm, H2O2 4% e H2O2 6%), com 3 repetições. A cada três dias foram realizadas as análises: vitamina C, polifenoloxidase,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Qualidade; Processamento mínimo; Enzimas. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000300018 |
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Arévalo-Pinedo,Aroldo; Maciel,Vinicius Borges Vieira; Carvalho,Kallyana Moraes; Coelho,Ana Flavia Santos; Giraldo-Zuñiga,Abraham Damian; Arévalo,Zilda Doratiotto de Salles; Alvim,Tarso da Costa. |
O presente trabalho de pesquisa teve como objetivo desenvolver um processo de obtenção de pasta de pequi (Caryocar brasiliense) para uso culinário e avaliar a sua estabilidade quando acondicionada em embalagens de plástico e de vidro durante 180 dias de armazenamento. O processamento da pasta envolveu: descascamento, retirada da polpa em forma de lascas, obtenção da pasta em liquidificador, acidificação do produto com ácido cítrico até um pH < 4,5 e adição de 10% de NaCl (para evitar o desenvolvimento de microrganismos deterioradores e o escurecimento enzimático), tratamento térmico convencional a 80 ºC durante 10 minutos e enchimento a quente em potes de vidro e de plástico com capacidade de 200 mL. O produto final foi armazenado à temperatura ambiente... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Pequi; Caryocar brasiliense; Pasta; Processamento; Estabilidade. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000300015 |
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Ribeiro,Milton Cosme; Vilas Boas,Eduardo Valério de Barros; Riul,Tania Regina; Pantoja,Lílian; Marinho,Helyde Albuquerque; Santos,Alexandre Soares dos. |
The objective of this study was to analyze the physicochemical properties and carotenoid levels of pequi oil obtained by different extraction methods and to evaluate the preservation of these properties and pigments during storage time. The pequi oil was obtained by solvent extraction, mechanical extraction, and hot water flotation. It was stored for over 180 days in an amber bottle at ambient conditions. Analyses for the determination of the acidity, peroxide, saponification and iodine values, coloration, total carotenoids, and β-carotene levels were conducted. The oil extraction with solvents produced the best yield and carotenoid levels. The oil obtained by mechanical extraction presented higher acidity (5.44 mg KOH.g-1) and peroxide values (1.07... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Β-carotene; Vegetal oil. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000200027 |
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Mariano-da-Silva,Samuel; Brait,Joys Dias de Assis; Faria,Francys Pimenta de; Silva,Sueli Maria da; Oliveira,Silvio Luis de; Braga,Paula Fernanda; Mariano-da-Silva,Fabiana Maria de Siqueira. |
In order to assure that the use of cerrado fruits occur in a sustainable way, studies to investigate their characteristics are extremely relevant. In this context, the present study aims to describe some chemical parameters of pequi fruits picked in three municipalities in southwestern Goiás State (Jataí, Rio Verde, and Serranópolis). In each city, two populations of pequi trees - pequizeiros, denominated areas, were selected. In each area, eight trees were selected for the fruit to be picked. The contents of phosphorus, potassium, calcium, magnesium, nitrogen, zinc, and ether extract were determined in the samples. The results demonstrate differences between the chemical characteristics studied for the fruits picked in different areas, which does not seem... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Pequi; Caryocar brasiliense; Chemical composition; Nutritional value. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000400011 |
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Santana,Audirene A.; Oliveira,Rafael A. de; Kurozawa,Louise E.; Park,Kil J.. |
The aim of this study was to evaluate the microencapsulation of pequi pulp by spray drying. A central composite rotational design was used in order to evaluate the effect of the independent variables: inlet air temperature, surfactant concentration and modified starch concentration. The dependent variables were assumed as yield of the process and the product features microencapsulated. A selection of the best process condition was performed to obtain the best condition of a product with the highest vitamin C and carotenoids content. Powders showed moisture content below 2%. The experimental values of hygroscopicity, yield, water activity, total carotenoids and vitamin C powders ranged from 7.96 to 10.67 g of adsorbed water/100g of solids, 24.34 to 49.80%,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Spray drying; Experimental design; Encapsulation; Morphology. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162014000500017 |
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Miranda-Vilela,Ana L.; Resck,Inês S.; Grisolia,Cesar K.. |
The daily consumption of natural antioxidants protects against oxidative damage caused by reactive oxygen species (ROS), including DNA damage, and can reduce the risk of cancer, atherosclerosis and other degenerative diseases. The pulp of pequi (Caryocar brasiliense Camb.) fruit, a tree native to the Brazilian savannah, contains several compounds with antioxidant properties, including carotenoids, vitamin C, phenolic compounds such as flavonoids, saponins and tannins, and essential oils. In this work, we examined the ability of organic and aqueous extracts of pequi fruit pulp to protect against the genotoxicity induced by two antineoplastic drugs, cyclophosphamide (CP) and bleomycin (BLM). Micronucleus tests with mouse bone marrow cells and single-cell gel... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Antigenotoxic; Antioxidant; Caryocar brasiliense; Comet assay; Micronucleus; Pequi pulp extracts; Reactive oxygen species; TBARS assay. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572008000500025 |
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Khouri,Juliana; Resck,Inês S.; Poças-Fonseca,Marcio; Sousa,Thiago M.M.; Pereira,Luciana O.; Oliveira,Adriano B.B.; Grisolia,Cesar K.. |
The effectiveness of an aqueous extract of Caryocar brasiliense (Caryocaraceae) Camb pulp, popularly known in Brazil as pequi, against clastogenicity induced by cyclophosphamide and bleomycin was evaluated using an in vivo mouse bone marrow cell micronuclei test, an in vitro Chinese hamster ovary cell (CHO-K1) chromosome aberration test and an in vitro antioxidant assay based on the oxidative damage to 2-deoxy-D-ribose (2-DR) induced by hydroxyl radicals (OH) generated by the reaction between ascorbic acid and (Fe III)-EDTA. In mouse bone marrow cells the extract showed a protective effect against micronuclei induced by cyclophosphamide and bleomycin but did not interfere with polychromatic bone marrow erythrocyte proliferation, except when the mice had... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Anticlastogenicity; Antioxidant; Micronucleus. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572007000300024 |
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LIMA,S.F.; ARAÚJO,A.C.F.; TAVARES,C.J.; FREITAS,M.A.M.; JAKELAITIS,A.; PEREIRA,L.S.. |
ABSTRACT: Native species seedling growth may be affected by allelopathic substances released by invasive forage species, mainly in natural regrowth areas. Thus, this research aimed to evaluate the growth characteristics of pequi trees influenced by concentrations of plant residues of different forage species (Urochloa decumbens, Melinis minutiflora and Paspalum notatum). A randomized block experimental design was arranged in a factorial 3 x 4 + 1, with four replications. Treatments consisted of incorporating plant shoot residues of three forage species to pequi seedling substrate (soil + fertilizer) at four concentrations (1%, 2%, 3%, and 4% mass/mass), plus pequi seedlings grown in a residue-free substrate (control). Pequi plant height, stem diameter, and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Urochloa decumbens; Melinis minutiflora; Paspalum notatum; Allelopathy. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-83582019000100168 |
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