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Soil phosphorus dynamics and availability and irrigated coffee yield Rev. Bras. Ciênc. Solo
Reis,Thiago Henrique Pereira; Guimarães,Paulo Tácito Gontijo; Furtini Neto,Antônio Eduardo; Guerra,Antônio Fernando; Curi,Nilton.
Research data have demonstrated that the P demand of coffee (Coffea arabica L.) is similar to that of short-cycle crops. In this context, the objective of this study was to evaluate the influence of annual P fertilization on the soil P status by the quantification of labile, moderately labile, low-labile, and total P fractions, associating them to coffee yield. The experiment was installed in a typical dystrophic Red Latosol (Oxisol) cultivated with irrigated coffee annually fertilized with triple superphosphate at rates of 0, 50, 100, 200, and 400 kg ha-1 P2O5. Phosphorus fractions were determined in two soil layers: 0-10 and 10-20 cm. The P leaf contents and coffee yield in 2008 were also evaluated. The irrigated coffee responded to phosphate...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffee arabica L.; Phosphate fertilization; Phosphorus fractionation.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832011000200019
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MASSA ESPECÍFICA APARENTE E REAL E POROSIDADE DE GRÃOS DE CAFÉ EM FUNÇÃO DO TEOR DE UMIDADE AGRIAMBI
Couto,Sandra Maria; Magalhães,Anderson Chagas; Queiroz,Daniel Marçal de; Bastos,Itaciane Toledo.
RESUMO Esta pesquisa foi desenvolvida com o objetivo de se obter valores para algumas características físicas do café, necessárias ao desenvolvimento de unidades de separação aerodinâmicas e ao dimensionamento de secadores e silos. Investigou-se o efeito do teor de umidade nos valores da massa específica real e aparente, e nos da porosidade de grão de café das variedades Catuaí e Timor. Os grãos, colhidos em dois estádios de maturação (verde e cereja) foram submetidos a um processo de secagem em terreiro de cimento; trabalhou-se com dois lotes de café da variedade Catuaí, colhidos em épocas diferentes e a época de colheita não produziu alterações relevantes nos valores das massas específicas real e aparente; por outro lado, a massa específica real do café...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Massa específica real; Massa específica aparente; Porosidade; Coffee arabica L..
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43661999000100061
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