Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 10
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Nahrung für alle? Biologische Landwirtschaft und Nahrungsmittelsicherheit in Entwicklungsländern Organic Eprints
Hauser, Dr. Michael.
The global goal of ‘Food for All’, considered a fundamental human right by most of the countries, remains an unfinished item on the agenda of national governments and the international development community. In developing countries, household food insecurity is still widespread and its human and social consequences are most visible in rural areas. Poverty is one of the root causes for household food insecurity. Many poor people in rural areas directly or indirectly depend on small scale agriculture for their livelihood. At the same time, these people have limited access to livelihood securing assets that reduce their vulnerability to bio-physical, economic and social shocks. As the global interest in organic agriculture grows, an obvious question is to...
Tipo: Conference paper, poster, etc. Palavras-chave: Food security; Food quality and human health Social aspects.
Ano: 2006 URL: http://orgprints.org/9039/1/Hauser_Lednice_2006.pdf
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Plantando, colhendo, vendendo, mas não comendo: práticas alimentares e de trabalho associadas à obesidade em agricultores familiares do Bonfim, Petrópolis, RJ. Organic Eprints
Lourenço, Ana Eliza Port.
Objetivo: verificar a prevalência de obesidade entre adultos das 86 famílias agricultoras de um bairro de Petrópolis, RJ, e analisar seus determinantes socioculturais. Métodos: estudo quantitativo e qualitativo sobre nutrição, práticas alimentares e de trabalho realizado em 2008. Dados antropométricos foram coletados por inquérito nutricional domiciliar e o material qualitativo por observação participante e entrevistas. Resultados: a prevalência de obesidade foi baixa (9,3%) entre os homens, mas bastante elevada entre as mulheres (29,9%). A prática agrícola local implica em atividade física leve para mulheres e intensa para homens. Essa diferença não é acompanhada na dieta, semelhante para homens e mulheres, com predomínio de alimentos de alto valor...
Tipo: Journal paper Palavras-chave: Farming Systems Food security; Food quality and human health Social aspects.
Ano: 2012 URL: http://orgprints.org/22636/1/Louren%C3%A7o_Plantando.pdf
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Ecological and Socio-economic Intensification for Food Security in Smallholders Agriculture in the Andes Organic Eprints
Folleto con información general del Proyecto AGROECO, objetivos, organizaciones involucradas y lugares de ejecución.
Tipo: Other Palavras-chave: Farm economics Food security; Food quality and human health Social aspects.
Ano: 2011 URL: http://orgprints.org/25036/6/25036.pdf
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Testimonios de dos jóvenes rurales del Perú en el Año Internacional de la Agricultura Familiar Organic Eprints
Flores, Patricia; Loayza, Sara; Vega , Guido.
En el proceso del proyecto Intensificación Agroecológica y Socioeconómica de la Pequeña Agricultura Andina (AGROECO) muchos jóvenes campesinos de Cusco y en Cajamarca, han tenido una participación activa en la innovación de la agricultura local, en una dinámica que ha permitido la integración del saber tradicional con los principios de la agroecología y la producción orgánica, lo que ha propiciado el rescate y uso de especies de la agrobiodiversidad nativa. Aquí presentamos los testimonios de dos jóvenes campesinos, gracias a la coordinación en campo realizada con los agricultores que participan en la experiencia de AGROECO.
Tipo: Newspaper or magazine article Palavras-chave: Food security; Food quality and human health Social aspects.
Ano: 2014 URL: http://orgprints.org/25117/7/25117.pdf
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Organic food at the hospital: desired by patients and engaging the kitchen Organic Eprints
Koesling, Matthias; Birkeland, Liv; Behrens, Gesine.
In December 2005 a questionnaire survey was conducted at the university hospital in Trondheim, Norway. Patients and personnel expressed that food is important for their health and well-being. Good taste, appearance and right nutrition were mentioned to be important factors for food quality. About 80 % of the respondents were positive or really positive to use organic food at the hospital, even though only around half of them agreed that it is worth the price. Furthermore the absence of pesticides, artificial fertilizers and preservatives in food was ranked to be more important than organic production of food. All respondents seemed to be critical towards the use of pesticides and preservatives in food production and processing.
Tipo: Working paper Palavras-chave: Food security; Food quality and human health Social aspects.
Ano: 2006 URL: http://orgprints.org/10067/1/QLIF_2006_Koesling_et_al_FINAL.doc
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Contribuições das plantas medicinais para o cuidado e a promoção da saúde na atenção primária. Organic Eprints
Antonio, Gisele Damian; Tesser, Charles Dalcanale; Moretti-Pires, Rodrigo Otávio.
Analisaram-se programas e ações de fitoterapia na atenção primária à saúde brasileira (APS) a partir da literatura. O metaestudo incluiu seis bases de dados, de 1988 a 2012, sendo registradas 24 publicações. A inserção da fitoterapia acontece a partir de motivações diversas: aumentar os recursos terapêuticos, resgatar saberes populares, preservar a biodiversidade, educação ambiental e popular, agroecologia e desenvolvimento social. Há uma ambivalência que ora pende para o reforço da autoatenção, as ações educativas, intersetoriais e a participação comunitária, constituindo-se em forma de cuidado e promoção da saúde; ora restringe o processo à incorporação de fitoterápicos manipulados ou industrializados à farmácia dos serviços de APS, para uso estritamente...
Tipo: Journal paper Palavras-chave: Food security; Food quality and human health Social aspects.
Ano: 2013 URL: http://orgprints.org/28500/1/Antonio_contribui%C3%A7%C3%B5es.pdf
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
El Papel de los Campesinos en la Agricultura Orgánica, Posición del IFOAM Organic Eprints
IFOAM reconoce el papel esencial de los campesinos, especialmente en la producción de alimentos y en las economías rurales sostenibles, pero es claro que muchos de ellos viven en condiciones de extrema pobreza, se encuentran en desventaja y no tienen acceso a recursos y apoyo. Esto debe cambiar. IFOAM reconoce que los campesinos tienen un papel fundamental en la conservación de la biodiversidad. Considera que son necesarios mayores esfuerzos para mejorar la productividad de la agricultura campesina y hace un llamado para una inversión mucho mayor en ciencia, tecnología, infraestructura, servicios e innovación que la promuevan.
Tipo: Newspaper or magazine article Palavras-chave: "Organics" in general Farm economics Food security; Food quality and human health Social aspects.
Ano: 2012 URL: http://orgprints.org/24994/7/24994.pdf
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Concepções de agricultores ecológicos do Paraná sobre alimentação saudável. Organic Eprints
Ell, Erica; Silva, Denise Oliveira e; Nazareno, Eleusis Ronconi de; Brandenburg, Alfio.
OBJETIVO: Descrever as concepções de agricultores ecológicos sobre alimentação saudável. MÉTODOS: Estudo com abordagem qualitativa. Entre janeiro e fevereiro de 2007, foram realizadas entrevistas em profundidade com o apoio de um roteiro com 11 mulheres e um homem residentes em comunidade agrícola de Rio Branco do Sul, PR, selecionados aleatoriamente dentre as 20 famílias de agricultores ecológicos desse município. RESULTADOS: Três categorias de análise foram identificadas: "tomada de consciência da alimentação saudável", "capacidade de compra" e "terra saudável". O significado da alimentação saudável para as mulheres agricultoras envolve a ideia de que os alimentos devem ser naturais, sem agrotóxicos nem produtos químicos industrializados....
Tipo: Journal paper Palavras-chave: Farming Systems Food security; Food quality and human health Social aspects.
Ano: 2012 URL: http://orgprints.org/24389/1/ELL%2C%20Erica%3B%20SILVA%3B%20Brandenburg%2C%20Alfio%3B%20RONCONI%2C%20E_concepcoes%20de.pdf
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Food security of small holding farmers: comparing organic and conventional systems in India Organic Eprints
Panneerselvam, P.; Hermansen, John E.; Halberg, Niels.
This study compared farm production, crop yield, input cost, and income in organic and conventional farming systems in three states of India: Uttarakhand, Madhya Pradesh, and Tamil Nadu. The results showed that organic farming reduced the input cost without affecting the net margin in all three states. Total food production was found to be comparable for the two systems in two of three states. While yield of rice and wheat generally was lower under the organic systems, yield from intercropping food crops was generally higher. The number of agro-ecological methods and percentage of farms practicing different agro-ecological methods were higher under organic systems than conventional systems. These results suggest that organic farming has the potential to...
Tipo: Journal paper Palavras-chave: Farm economics Food security; Food quality and human health Social aspects.
Ano: 2011 URL: http://orgprints.org/18125/1/18125.pdf
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Organic hospital food is desired by patients and engages the kitchen Organic Eprints
Koesling, Matthias; Birkeland, Liv; Behrens, Gesine.
In December 2005 a questionnaire survey was conducted at the University Hospital in Trondheim, Norway. Patients and personnel expressed that food is important for their health and well-being. Good taste, appearance and right nutrition were mentioned as being important factors for food quality. About 80 % of the respondents were positive to the use of organic food at the hospital, even though only about half of them agreed that it is worth the price. The absence of pesticides, artificial fertilizers and preservatives in food was ranked to be more important than organic production of food. All respondents seemed to be critical to the use of pesticides and preservatives in food production and processing.
Tipo: Conference paper, poster, etc. Palavras-chave: Food security; Food quality and human health Social aspects.
Ano: 2007 URL: http://orgprints.org/9406/1/Koesling%2Detal%2D2007%2DHospitalSurvey.pdf
Registros recuperados: 10
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional