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Estudo de metais pesados (Co, Cu, Fe, Cr, Ni, Mn, Pb e Zn) na Bacia do Tarumã-Açu Manaus (AM) 36
Santana,Genilson Pereira; Barroncas,Priscila de Souza Rosa.
Os resíduos gerados em domicílios incluem diversos produtos, como pesticidas, produtos farmacêuticos, detergentes, óleos de cozinha, metais pesados contidos em baterias e outros utensílios. Esses resíduos são lançados continuamente em aterro sanitário ou lixões em cidades como Manaus. O chorume produzido nesses aterros, quando não tratados, contamina recursos hídricos superficiais e subterrâneos. Neste estudo foi feita uma avaliação das conseqüências da liberação do chorume no sistema hídrico da bacia do Tarumã-Açu. Amostras de água e sedimento foram coletadas nos igarapés Matrinxã, Acará, Bolívia, bacia do Tarumã-Açu e dentro do aterro sanitário (Manaus - Amazonas - Brasil) em março 2001. As amostras de água foram filtradas em filtro Milipore (0,45 mm de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Metais pesados; Aterro sanitário; AAS; PCA; HCA.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672007000100013
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Quality evaluation of parmesan-type cheese: a chemometric approach 116
Jaster,Henrique; Campos,Anna Carolina Leonelli Pires de; Auer,Luciellen Bach; Los,Francine Gomes Basso; Salem,Renata Dinnies Santos; Esmerino,Luís Antônio; Nogueira,Alessandro; Demiate,Ivo Mottin.
Parmesan-type cheeses are the most consumed special cheeses in Brazil. It is generally sold in retail shops, either grated or in wedge-shaped pieces, and its quality varies considerably, which is reflected directly in its price. There is lack of processing standardization and, since the ripening period is fundamental for the quality of this hard, semi-fat cooked cheese, this stage seems to be the thin line between low and high quality products. It is important to note that the Italian Parmegiano Reggiano is matured for a period of twelve months, as well as its rival Grana Padano, and this long ripening period causes changes making them gourmet, highly-valued cheeses. In the present study, twelve different Parmesan-type cheeses were purchased from the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cheese; Microbiology; Chemical composition; Texture; PCA; HCA.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000100026
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Characterization of commercial cooked hams according to physicochemical, sensory, and textural parameters using chemometrics 116
Los,Francine Gomes Basso; Granato,Daniel; Prestes,Rosa Cristina; Demiate,Ivo Mottin.
Cooked ham is considered a high-value product due to the quality of its raw material. Although its consumption is still low in Brazil, it is increasing due to the rising purchasing power of sectors of the population. This study aimed to assess the microbiological, physicochemical, rheological, and sensory quality of cooked hams (n=11) marketed in Brazil. All samples showed microbiological results within the standards established by Brazilian legislation. Eight of the eleven samples studied met all the legal requirements; two samples violated the standards due to the addition of starch; one sample had lower protein content than the minimum required, and another one had sodium content higher than that stated on the label. The use of Hierarchical Cluster...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microbiology; Quality; HCA; PCA.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000300021
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Tipificación de miel de diferente origen botánico o geográfico mediante la espectroscopia de infrarrojo cercano 32
Reyes Sánchez, Carlos Augusto.
Para tipificar miel existen diferentes alternativas metodológicas, en donde los procedimientos utilizados para resolver la mayoría de los problemas implican obtener información sobre los compuestos individuales de la mezcla. Cuando el problema no es qué contiene la muestra sino determinar su identidad la solución puede ser mediante señales de perfil (huellas espectrales) de un grupo de compuestos. La información contenida en las huellas espectrales se extrae mediante técnicas quimiométricas. Los métodos instrumentales modernos (espectroscopia de infrarrojo cercano, cromatografía de gases, espectrometría de masas acoplada a un generador de espacio de cabeza, espectroscopia UV-Vis, etc.), presentan gran interés principalmente por su elevada velocidad de...
Tipo: Tesis Palavras-chave: Miel mexicana; Tipificación; Quimiometría; HCA; PCA; Maestría; Producción Agroalimentaria en el Trópico.; Mexican honey; Typifying; Chemometric treatment.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10521/1669
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Soil Chemical and Spectroscopy Characteristics and the Effect of Management Practices 22
Nogueira, Barbara Arruda; Merlin, Nathalie; Santos, Poliana Macedo dos; Santos, José Alfredo Baptista dos; Saab, Sergio da Costa; Tonial, Larissa Macedo dos Santos.
The aim of this study was to evaluated the facility to apply spectroscopic analysis coupled with chemometrics analysis as a rapid method for soil analysis. Soil samples from different depths (0-10, 10-20 and 20-30 cm) and treatment sites (area of fallow land for 5 years, area of no-tillage for 10 years and native forest) were applied in this study. Soil chemical characterization based on the concentration of macro-, micronutrients and the level of the toxic element showed significant different among to the samples under differences management systems. PCA and HCA analysis evaluated with soil chemical characterization showed that the samples were grouped according to the management systems. Similar results were obtained in the PCA and HCA analysis developed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Spectroscopy; Chemometrics; Soil management; PCA; HCA.
Ano: 2018 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/16175
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