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Influência da adição de aditivos na preferência sensorial de iogurtes gregos MV&Z
Malta, A. A. V.; Cunha, A. L. F. S.; Cabrini, C. C.; Vieira, P.; Pinto, M. S..
O iogurte,um alimento à base de leite, fermentado por culturas específicas e balanceadas de microrganismos, é um dos leites fermentados mais conhecidos e consumidos em todo o mundo. A busca por alimentos saudáveis sugere dentre outros aspectos a ausência de aditivos. O presente trabalho investigou o efeito da adição de estabilizantes em iogurtes gregos na preferência sensorial dos consumidores. Foram adquiridas três marcas comerciais conhecidas no mercado, com mesmo valor de pH, onde uma delas não apresentava em sua formulação a presença de quaisquer aditivos. Foi realizado o teste de ordenação preferência sensorial com 50 provadores não treinados de ambos os sexos e faixa etária entre 18 a 27 anos para os atributos sabor, aroma, viscosidade e textura. Os...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Streptococcus thermophilus; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; Leite fermentado.
Ano: 2016 URL: http://www.revistamvez-crmvsp.com.br/index.php/recmvz/article/view/34809
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Influence of gastrointestinal system conditions on adhesion of exopolysaccharide-producing Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus strains to caco-2 cells BABT
Darilmaz,Derya Onal; Aslım,Belma; Suludere,Zekiye; Akca,Gülcin.
This study aimed to assess the transit tolerance of potential probiotic dairy Lactobacillus strains in human uppergastrointestinal tract in vitro, and to evaluate the effect of EPS production on the viability and adhesion of these strains. Survival and adhesion of two exopolysaccharide (EPS)-producing L. delbrueckii subsp. bulgaricus strains (B3 and B2) and E. coli ATCC11229 were assessed after the exposure of different pH (gastric juice) and gastric plus pancreatic juice challenges. In the artificial gastric juice (pH 2), both the viability of the strain B3 and B2 was decreased. Artificial juice treatments significantly reduced the adhesion to caco-2 cells (P< 0.05). High EPS-producing B3 survived better in the adverse gastrointestinal conditions and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Adhesion; Exopolysaccharide; Caco-2 Cells; Gastric-pancreatic juices; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000500009
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Influence of different carbon sources on exopolysaccharide production by Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (B3, G12) and Streptococcus thermophilus (W22) BABT
Yuksekdag,Zehra Nur; Aslim,Belma.
Exopolysaccharides (EPSs) production was studied by Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (B3, G12) and Streptococcus thermophilus (W22) in the medium containing various carbon sources (glucose, fructose, sucrose or lactose). For all the strains, glucose was the most efficient carbon source and B3, G12 and W22 strains produced 211, 175 and 120 EPS mg/L respectively. Also, the influence of different concentrations of glucose (5,10,15,20,25,30 g/L) on EPS production and growth was studied. The results indicated that EPS production and growth were stimulated by the high glucose concentration (30 g/L).
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; Streptococcus thermophilus; Exopolysaccharide production; Carbon sources.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132008000300019
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