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Biological activities of a mixture of biosurfactant from Bacillus subtilis and alkaline lipase from Fusarium oxysporum BJM
Quadros,Cedenir Pereira de; Duarte,Marta Cristina Teixeira; Pastore,Gláucia Maria.
In this study, we investigate the antimicrobial effects of a mixture of a biosurfactant from Bacillus subtilis and an alkaline lipase from Fusarium oxysporum (AL/BS mix) on several types of microorganisms, as well as their abilities to remove Listeria innocua ATCC 33093 biofilm from stainless steel coupons. The AL/BS mix had a surface tension of around 30 mN.m-1, indicating that the presence of alkaline lipase did not interfere in the surface activity properties of the tensoactive component. The antimicrobial activity of the AL/BS mix was determined by minimum inhibitory concentration (MIC) micro-assays. Among all the tested organisms, the presence of the mixture only affected the growth of B. subtilis CCT 2576, B. cereus ATCC 10876 and L. innocua. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antimicrobial activity; Listeria innocua; Microbial biofilm; Minimum inhibitory concentration; Stainless steel surface.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822011000100045
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Impact of whey protein isolate coatings containing different antimicrobial agents on sliced bologna-type sausage during refrigerated storage Ciênc. Tecnol. Aliment.
KALKAN,Selin; ERGİNKAYA,Zerrin.
Abstract In this study, we aimed to determine the possibility of using the edible whey protein isolates coatings containing different antimicrobial agents on the bologna-type sausage slices and the inactivation effects of these coatings against Listeria innocua. For this purpose, edible whey protein isolates (WPI) coatings were prepared to contain essential oils (thyme, coriander, pimento, rosemary, basil), potassium sorbate (PS), sodium benzoate (SB)(4% w/v) and Nisin(10.000 IU). The antimicrobial effect against L. innocua, sensory characteristics (appearance, color, odor, texture, flavor and overall acceptability) and physical (color) and chemical (pH and water activity) properties of bologna slices coated WPI coatings were determined for during the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Edible coatings; Antimicrobial; Listeria innocua; Whey protein isolate; Food packaging.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019005024102
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Efeito e modo de ação das bacteriocinas produzidas por Lactococcus lactis subsp. lactis ITAL 383, ATCC 11454 e CNRZ 150 contra Listeria innocua LIN 11 Ciênc. Tecnol. Aliment.
MORENO,Izildinha; LERAYER,Alda L. S.; BALDINI,Vera Lúcia S.; LEITÃO,Mauro F. F..
O efeito e o modo de ação das bacteriocinas produzidas por L. lactis subsp. lactis ITAL 383 e CNRZ 150 são similares à nisina de L. lactis subsp. lactis ATCC 11454. Estas bacteriocinas apresentaram um modo de ação bactericida, causando a lise de células de L. innocua LIN 11, associada ao decréscimo da absorbância e da viabilidade celular. O efeito letal foi maior para células em fase exponencial comparativamente à fase estacionária de crescimento. A adsorção dessas bacteriocinas às células de L. innocua LIN 11 foi muito rápida e influenciada pelo pH do meio de suspensão; adsorção máxima foi verificada a pH 6,0 e logo após o contato inicial. Perda completa de adsorção ocorreu em pH 2,0.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacteriocina; Modo de ação; L. lactis subsp. lactis; Listeria innocua.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611999000100007
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