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Statistical procedure for the composition of a sensory panel of blends of coffee with different qualities using the distribution of the extremes of the highest scores Agronomy
Cirillo, Marcelo Ângelo; Ramos, Mariana Figueira; Borém, Flávio Meira; Miranda, Felipe Mesquita de; Ribeiro, Diego Egídio; Menezes, Fortunato Silva de.
The identification and interpretation of discrepant observations in sensory experiments are difficult to implement since the external effects are associated with the individual consumer. This fact becomes more relevant in experiments that involve blends, which scrutinize coffees with different qualities, varieties, origins, and forms of processing and preparation. This work proposes a statistical procedure that facilitates the identification of outliers while also evaluating the discriminatory powers of a sensory panel concerning the differentiation of pure blends and coffees. For this purpose, four experiments were performed that tested coffees with different qualities and varieties. The results suggest that the statistical procedure proposed in this work...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Canephora; Arabica; Mixture; Models.; Pré-processamento e armazenamento de produtos agrícolas e.
Ano: 2019 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/39323
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Utilização de modelos estatísticos para avaliar dados de produção do camarão Litopenaeus vannamei cultivados em águas oligohalina e salgada - DOI: 10.4025/actascianimsci.v30i4.2638 Animal Sciences
Spanghero, Diogo Bessa Neves; UFRPE; Silva, Ugo Lima; UFRPE; Pessoa, Maurício Nogueira da Cruz; UFRPE; Medeiros, Emília Carolina Alencar de; UFRPE; Oliveira, Iran Rodrigues de; UFRPE; Mendes, Paulo de Paula; UFRPE.
O camarão marinho Litopenaeus vannamei pode ser cultivado em águas com ampla faixa de salinidade (0,5-60 g L-1). Desta forma, objetivou-se comparar dados de produção desse crustáceo quando cultivado em águas oligohalina (0,5-5,0 g L-1) ou salgada (25,0-40,0 g L-1), utilizando-se modelos matemáticos. Para relacionar as variáveis de manejo com as de produção, os modelos foram formulados com base em um banco de dados com 278 cultivos comerciais da região Nordeste do Brasil. Para estimar os parâmetros dos modelos, utilizou-se a técnica dos mínimos quadrados. A seleção das variáveis foi realizada com o processo de Stepwise associado à transformação de Box e Cox. A adequação das equações e os pressupostos de normalidade, para os erros, foram analisados com base...
Tipo: Pesquisa de campo Palavras-chave: 5.04.05.00-4 Produção Animal Litopenaeus vannamei; Produção; ANOVA; Stepwise; Modelos. Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca Litopenaeus vannamei; Production; ANOVA; Stepwise; Models..
Ano: 2009 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/2638
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