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Pereira,Luciane Dias; Ascheri,Diego Palmiro Ramirez; Bastos,Suely Miranda Cavalcante; Ascheri,José Luis Ramírez; Santos,Suzana da Costa. |
ABSTRACT Jaboticaba is a fruit with high nutritional potential with beneficial effects for health. The aims of this work were the optimization of the extraction of phenolic compounds (PhC) from freeze-dried jaboticaba peel (FJP) as a function of the stirring time (ST) and solvent volume (SV) and to study the edaphic effect on the physical-chemical composition of FJP from five orchards. In the first stage, a 2-factor, 2-level central composite designs combined with the Response Surface Methodology and desirability function was used. In the second stage, a one-way analysis of variance was used to investigate the edaphic effect on the responses. Total phenols (Tph), tannins (Ta), total monomeric anthocyanins (TMA), color index (CI) and tone responses (Ton)... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Myrciaria cauliflora; Ultrasound; Response surface methodology; Physical-chemical properties.. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542018000400431 |
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SOARES,Dayane Santos Conceição; FLORÊNCIO,Márcio Nannini da Silva; SOUZA,Pedro Mendes de; NUNES,Tatiana Pacheco; OLIVEIRA JÚNIOR,Antônio Martins de. |
Abstract Myrciaria Cauliflora, popularly known as jabuticaba, is a Brazilian native fruit, rich in antioxidants, such as anthocyanins, flavonoids and tannins. In the wake of its properties, the jabuticaba is the study object of current paper which verifies worldwide research and technological development on the fruit. Data on academic research were retrieved from the following databases: Web of Science (WoS), Scopus and Scientific Electronic Library Online (SciELO) and the patents were retrieved from Instituto Nacional de Propriedade Industrial (INPI), European Patent Office (ESPACENET), Derwent World Patents Index (DWPI) and Patentoscope. Studies on the jabuticaba have been frequently developed in recent years and are concentrated in areas of agriculture... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Myrciaria cauliflora; Research; Trends; Bibliometrics; Technology. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000401005 |
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Agostini,Juliana da Silva; Cândido,Ana Carina da Silva; Teodósio,Tiara Kesli Conticelli; Rodrigues,Janaina Narcizo; Garcete,Glaucielli Justen; Scalon,Silvana de Paula Quintão. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes embalagens nas características físico-químicas de jabuticabas da cultivar 'paulista', sob condições de temperatura ambiente (25°C) e refrigeração (8°C). Os frutos foram analisados no início do experimento (tempo 0) e no 2°, no 4°, no 6° e no 8° dia de armazenamento, em temperatura ambiente, e no 3°, no 6°, no 9° e no 12° dia, em câmara de refrigeração, sob diferentes condições de recobrimento (controle, filme PVC, plástico de polietileno e fécula de araruta a 2% gelatinizada). Estes foram avaliados quanto à perda de massa fresca, pH, acidez titulável, teor de sólidos solúveis (°Brix), teor de ácido ascórbico e teor de açúcares redutores. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Conservação; Pós-colheita; Embalagens; Myrciaria cauliflora. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000900034 |
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Jesus,Natanael de; Martins,Antonio Baldo Geraldo; Almeida,Eduardo José de; Leite,José Basílio Vieira; Ganga,Rita Maria Devós; Scaloppi Junior,Erivaldo José; Andrade,Renata Aparecida de; Moreira,Ricardo Franco Cunha. |
O presente trabalho foi conduzido com o objetivo de avaliar as características morfológicas e físicas da planta e do fruto de jabuticabeiras, pertencentes à coleção da FCAV-UNESP, Câmpus de Jaboticabal-SP. A coleção conta com 160 plantas, das quais 40, que apresentavam frutificação no momento da seleção, foram agrupadas, preliminarmente, segundo características semelhantes, em quatro grupos denominados JAB 01, JAB 02, JAB 03 e JAB 04. Mediram-se nestes grupos a altura da planta, diâmetro do tronco a 20 cm do solo, diâmetro de copa, comprimento do entrenó e largura da folha. Os frutos, foram avaliados quanto a comprimento, largura, massa fresca da casca, da semente, da polpa e total, bem como o número de sementes por fruto. O delineamento utilizado foi o... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Myrciaria cauliflora; Crescimento; Fruto; Caracterização morfológica. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452004000300026 |
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