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Mathematical modeling and determination of thermodynamic properties of jabuticaba peel during the drying process AGRIAMBI
Costa,Cristian F.; Corrêa,Paulo C.; Vanegas,Jaime D. B.; Baptestini,Fernanda M.; Campos,Renata C.; Fernandes,Lara S..
ABSTRACT Jabuticaba is a fruit native of Brazil and, besides containing many nutritional qualities, it also has a good field for use in products such as flour for cakes and biscuits, juice, liqueur, jelly and others. This study aimed to model the drying kinetics and determine the thermodynamic properties of jabuticaba peel at different drying air temperatures. Ripe fruits of jabuticaba (Myrciaria jaboticaba) were collected and pulped manually. Drying was carried out in a forced-air circulation oven with a flow of 5.6 m s-1 at temperatures of 40, 50, 60 and 70 °C. Six mathematical models commonly used to represent the drying process of agricultural products were fitted to the experimental data. The Arrhenius model was used to represent the drying constant...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Myrciaria jaboticaba; Enthalpy; Entropy.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000600576
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Influência do tratamento pós-colheita com cálcio na conservação de jabuticabas Rev. Bras. Frutic.
MOTA,WAGNER FERREIRA DA; SALOMÃO,LUIZ CARLOS CHAMHUM; PEREIRA,MARLON CRISTIAN TOLEDO; CECON,PAULO ROBERTO.
A jabuticaba tem grande aceitação para consumo "in natura". Entretanto, é altamente perecível, com pequena conservação pós-colheita. Acredita-se que o cálcio seja capaz de retardar a senescência e manter a firmeza dos frutos. O objetivo do presente trabalho foi de ampliar o período de conservação pós-colheita de jabuticabas, por meio de sua imersão em solução de CaCl2. Os frutos foram colhidos completamente maduros em pomar da UFV, imersos em solução de CaCl2 40 g.L-1 por 0; 5; 10; 20; 40 e 60 minutos e mantidos à temperatura e umidade relativa ambientes por seis dias. Maiores tempos de imersão resultaram em maior retenção de firmeza dos frutos, embora sem afetar a perda de matéria fresca dos mesmos. Houve, em todos os tempos de imersão usados, redução da...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Myrciaria jaboticaba; Armazenamento; Firmeza.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452002000100011
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