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Frequency of parasites and Salmonella infection in captive maned-wolf, Chrysocyon brachyurus, kept in Zoos at the State of São Paulo, Brazil Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Gilioli,R.; Silva,F.A..
Thirty-one captive maned wolves (Chrysocyon brachyurus, Illiger 1815) from 11 Zoos at the State of São Paulo, Brazil, were screened to investigate the presence of parasites and Salmonella infection by parasitological diagnostic methods and fecal selective culture. The most frequent ecto and endoparasites found were Ctenocephalides felis (56.2%), Rhipicephalus sanguineus (12.5%), Ancylostoma caninum (45.1%), Strongyloides sp. (29.0%), Uncinaria stenocephala (3.2%), Capillaria sp. (3.2%), Entamoeba sp. (22.9%), Sarcocystis sp. (29.0%), Cryptosporidium sp. (19.3%), Eimeria sp. (19.3%), Giardia sp. (9.6%) and Isospora sp. (3.2%). Four different serotypes of Salmonella were identified in six animals (25%). Only one infected animal showed clinical signs of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Maned-wolf; Chrysocyon brachyurus; Parasite; Salmonella spp.; Zoo.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352000000400008
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Salmonela em ovos comerciais: ocorrência, condições de armazenamento e desinfecção da casca Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Oliveira,D.D.; Silva,E.N..
Este trabalho teve por objetivos verificar a ocorrência de salmonelas na casca e na gema de ovos de galinha distribuídos em pontos de venda da cidade de Campinas-SP, estudar o efeito do tempo e da temperatura de armazenagem sobre a multiplicação de Salmonella enteritidis (SE) na casca e na gema de ovos contaminados artificialmente por contato com maravalhas e na multiplicação de SE em clara e preparações artificialmente contaminadas e verificar o efeito da desinfecção de ovos por imersão em duas soluções desinfetantes sobre a contagem bacteriana e de SE da casca de ovos artificialmente contaminados. Das 124 amostras com 10 ovos cada, obtidas no comércio, 12 (9,6%) e quatro (3,2%) foram positivas para salmonelas na casca e na gema, respectivamente. SE foi o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ovo; Salmonella enteritidis; Salmonella spp.; Desinfecção.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352000000600017
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Pontos críticos de controle de Salmonella spp. no abate de frangos Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Von Rückert,D.A.S.; Pinto,P.S.A.; Santos,B.M.; Moreira,M.A.S.; Rodrigues,A.C.A..
Avaliou-se a presença de Salmonella spp. em esfregaços superficiais em 135 carcaças de frangos, coletadas em cinco diferentes fases do abate, utilizando os métodos de microbiologia convencional, reação em cadeia de polimerase (PCR) e imunoanálise. Os três métodos resultaram em tendência semelhante de detecção de Salmonella spp. nas carcaças de frango, ao longo da linha de abate. A maior frequência de Salmonella spp. foi determinada após o chuveiro de lavagem das carcaças, localizado entre a evisceração e o pré-resfriamento. Vinte (14,8%) esfregaços foram determinados pela metodologia convencional, 52 (38,5%) pela PCR e 66 (48,8%) pela imunoanálise. A menor contaminação foi encontrada na saída do pré-resfriamento, com frequências de 3,7%, 0% e 16,7%,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella spp.; Frango de corte; Abate; Pontos críticos de controle; APPCC.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352009000200007
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The impact of food manufacturing practices on food borne diseases BABT
Sousa,Cristina Paiva de.
Food-borne illness is a major international problem and an important cause of reduced economic growth. The contamination of the food supply with the pathogens and its persistence, growth, multiplication and/or toxin production has emerged as an important public health concern. Most of these problems could be controlled with the efforts on the part of the food handlers, whether in a processing plant, a restaurant, and others. In contrast with most chemical hazardous compounds, the concentration of food pathogens changes during the processing, storage, and meal preparation, making it difficult to estimate the number of the microorganisms or the concentration of their toxins at the time of ingestion by the consumer. This review shows main microorganisms...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food-borne diseases; Staphylococcus spp.; Escherichia coli; Salmonella spp.; Food handlers.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132008000400020
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Ocorrência de sorotipos exóticos de Salmonella encontrados em cães assintomáticos nos distritos do município de Ilhéus / BA - Brasil Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci.
Maciel,Bianca Mendes; Argôlo Filho,Ronaldo Costa; Freitas,Edmilson Santos de; Kruschewsky,Flávia Fernandez; Santos,Brena Farias; Rocha,Graziella Dias; Wetler,Rita Maria Costa; Martins,Luci Ana Fernandes.
Amostras fecais de cães provenientes de distritos carentes do Município de Ilhéus / BA foram analisadas para a presença de Salmonella spp durante o período de junho de 2001 a abril de 2002. Dezoito (9,47%) dos 190 animais foram considerados positivos sendo que 66,6% destes casos ocorreram com animais até 1 ano de idade, 56% se alimentavam com comida caseira, 66% tinham acesso à fonte de água não tratada e 67% possuía comportamento domiciliar. A sintomatologia da doença não foi percebida em 83,3% dos animais. A S. Gafsa representou o sorotipo mais prevalente (38,9%), seguido pela S. Rubislaw (27,8), S. Carrau (16,7%) e S. enterica subsp. Houtenae (11,1%). Uma cepa não pôde ser identificada. O antibiograma revelou a gentamicina como sendo a droga mais...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella spp.; Resistência a antibióticos; Portador assintomático.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-95962004000400005
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Characterization of quinolone resistance in Salmonella spp. isolates from food products and human samples in Brazil BJM
Pribul,Bruno Rocha; Festivo,Marcia Lima; Souza,Miliane Moreira Soares de; Rodrigues,Dalia dos Prazeres.
Abstract Non-typhoidal salmonellosis is an important zoonotic disease caused by Salmonella enterica. The aim of this study was to investigate the prevalence of plasmid-mediated quinolone resistance in Salmonella spp. and its association with fluoroquinolone susceptibility in Brazil. A total of 129 NTS isolates (samples from human origin, food from animal origin, environmental, and animal) grouped as from animal (n = 62) and human (n = 67) food were evaluated between 2009 and 2013. These isolates were investigated through serotyping, antimicrobial susceptibility testing, and the presence of plasmid-mediated quinolone resistance (PMQR) genes (qnr, aac(6')-Ib) and associated integron genes (integrase, and conserved integron region). Resistance to quinolones...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Foodborne diseases; Salmonella spp.; Quinolone resistance.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000100196
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Biofilm formation by Staphylococcus aureus and Salmonella spp. under mono and dual-species conditions and their sensitivity to cetrimonium bromide, peracetic acid and sodium hypochlorite BJM
Iñiguez-Moreno,Maricarmen; Gutiérrez-Lomelí,Melesio; Guerrero-Medina,Pedro Javier; Avila-Novoa,María Guadalupe.
Abstract The aim of this study was evaluated the biofilm formation by Staphylococcus aureus 4E and Salmonella spp. under mono and dual-species biofilms, onto stainless steel 316 (SS) and polypropylene B (PP), and their sensitivity to cetrimonium bromide, peracetic acid and sodium hypochlorite. The biofilms were developed by immersion of the surfaces in TSB by 10 d at 37 °C. The results showed that in monospecies biofilms the type of surface not affected the cellular density (p > 0.05). However, in dual-species biofilms on PP the adhesion of Salmonella spp. was favored, 7.61 ± 0.13 Log10 CFU/cm2, compared with monospecies biofilms onto the same surface, 5.91 ± 0.44 Log10 CFU/cm2 (p < 0.05). The mono and dual-species biofilms were subjected to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biofilms; Salmonella spp.; Staphylococcus aureus; Disinfectants; Sensitivity.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822018000200310
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Multidrug resistance and ESBL-producing Salmonella spp. isolated from broiler processing plants BJM
Ziech,Rosangela Estel; Lampugnani,Camila; Perin,Ana Paula; Sereno,Mallu Jagnow; Sfaciotte,Ricardo Antônio Pilegi; Viana,Cibeli; Soares,Vanessa Mendonça; Pinto,José Paes de Almeida Nogueira; Bersot,Luciano dos Santos.
Abstract The aim of this study was to investigate the occurrence of multidrug-resistant, extended spectrum beta-lactamase (ESBL) producing Salmonella spp. isolated from conveyor belts of broiler cutting rooms in Brazilian broiler processing plants. Ninety-eight strains of Salmonella spp. were analyzed. Multidrug resistance was determined by the disk diffusion test and the susceptibility of the isolated bacteria was evaluated against 18 antimicrobials from seven different classes. The double disk diffusion test was used to evaluate ESBL production. Of the 98 strains tested, 84 were multidrug resistant. The highest rates of resistance were against nalidixic acid (95%), tetracycline (91%), and the beta-lactams: ampicillin and cefachlor (45%), followed by...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antimicrobial resistance; Salmonella spp.; Food borne pathogens.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000100191
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Single- and Multispecies Biofilms by Escherichia coli, Staphylococcus aureus, and Salmonella spp. Isolated from Raw Fish and a Fish Processing Unit Ciência Rural
Frozi,Jesieli Braz; Esper,Luciana Maria Ramires; Franco,Robson Maia.
ABSTRACT: The consumption of fish by the Brazilian population is increasing. However, fish and seafood are highly perishable and can be contaminated with several microorganisms. In addition, the possibility of biofilm formation is a greater cause for concern. In this study, biofilm formation was evaluated in single- and multispecies cultures at 25°C for incubation periods of 0, 4, 8, 24, and 48h in stainless steel coupons (size, 1.0×1.0cm) immersed in tryptic soy broth. The characteristics of the formed biofilms after sanitizing by immersing the coupons in 200ppm sodium hypochlorite solution for 10min were also evaluated under the same experimental conditions but with some modifications. Biofilm structure was evaluated using scanning electron microscopy....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella spp.; Escherichia coli; Staphylococcus aureus; Biofilm; Stainless steel; Fish industry..
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017001000451
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Hygienic sanitary conditions of vacuum packed beef produced by slaughterhouses qualified for export in the Mato Grosso state, Brazil Ciência Rural
Machado,Maxsueli Aparecida Moura; Müller,Barbara; Carvalho,Ricardo César Tavares; Figueiredo,Eduardo Eustáquio de Souza.
ABSTRACT: Brazil is the largest exporter of beef of the world and Mato Grosso State is the highest beef producer in this country. To maintain product competitiveness and market expansion, sanitary hygienic control of the entire process is indispensable to ensure the attainment of harmless beef and quality. The objective of this study was to evaluate the hygienic sanitary conditions of vacuum-packed beef produced by establishments qualified for export in the state of Mato Grosso, Brazil. A total of 60 samples were submitted to coliforms counts at 35°C and at 45°C and E. coli. The mean contamination by at 35°C and coliforms at 45°C were 3,1 x 102MPN/g and 7.7MPN/g respectively. The presence of E. coli was verified in five samples, representing an occurrence...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coliforms; Escherichia coli; Salmonella spp.; Meat..
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000400451
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Isolamento de Salmonella Braenderup em arara-azul (Anodorhynchus hyacinthinus) Ciência Rural
Allgayer,Mariangela Costa; Oliveira,Sérgio José de; Mottin,Vanessa Daniele; Loiko,Márcia Regina; Abilleira,Fernanda; Guedes,Neiva Maria Robaldo; Passos,Daniel Thompsen; Weimer,Tania de Azevedo.
O monitoramento sanitário de populações de arara-azul (Anodorhynchus hyacinthinus) de vida livre visa a permitir ajustes de manejo em ambiente natural alterado. Para avaliar a ocorrência de Salmonella spp. em filhotes dessa espécie, foram coletados swabs de cloaca no Pantanal de Miranda, Mato Grosso do Sul (MS). Uma colônia morfológica e bioquimicamente compatível com Salmonella spp. foi isolada e sorotipada como Salmonella Braenderup. Devido ao alto potencial zoonótico desse microrganismo, é importante o controle sanitário de psitacídeos em vida livre. Na literatura pesquisada não foi encontrado relato sobre o isolamento dessa bactéria em arara-azul, tanto em vida livre, como em cativeiro.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella spp.; Anodorhynchus hyacinthinus de vida livre; Microbiota cloacal.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000800044
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Microbiological quality and safety assessment in the production of moderate and high humidity cheeses Ciência Rural
Prates,Denise da Fontoura; Würfel,Simone Rauber; Goldbeck,Júlia Coswig; Lima,Andreia Saldanha de; Lopes,Graciela Volz; Silva,Wladimir Padilha da.
ABSTRACT: Moderate and high humidity cheeses are described as important vehicles of pathogens in many foodborne diseases outbreaks. Microbial contamination can occur in raw material or in the different steps of the product processing due to inadequate hygiene practices. Thus, the aim of this study was to evaluate the microbiological quality and safety in the production of moderate and high humidity cheese. Samples from raw milk, handlers’ hands surface, final product were collected in three cheese manufacturing plants located in southern Brazil, with different levels of sanitary control. Effectiveness of milk pasteurization was also evaluated. Thermotolerant coliforms, coagulase-positive staphylococci (CPS), Salmonella spp., and Listeria monocytogenes were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Listeria monocytogenes; Salmonella spp.; Thermotolerant coliforms; Coagulase-positive staphylococci; Food safety..
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017001100781
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Probióticos na avicultura Ciência Rural
Kuritza,Leandro Nagae; Westphal,Patrick; Santin,Elizabeth.
Com a proibição do uso de antibióticos como melhoradores de desempenho, aumentaram as pesquisas para desenvolver produtos alternativos que fossem eficientes para melhorar o desempenho zootécnico dos animais de produção e manter a saúde intestinal deles, por meio da redução de patógenos e da imuno modulação do trato gastrointestinal. O uso de probióticos já é conhecido há muito tempo, entretanto os mecanismos de ação destes produtos e a interação deles com o organismo animal hospedeiro estão sendo mais profundamente pesquisados agora. Sabe-se que os probióticos auxiliam no equilíbrio da microbiota intestinal, podendo, por meio deste efeito, melhorar o desempenho dos animais. Esta atividade se dá pela produção de diferentes metabólitos com ação...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Imunidade; Salmonella spp.; Desempenho Zootécnico; Lactobacillus spp.; Bacillus spp.; Enterococcus spp.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000801457
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Sanitary quality of broiler litter reused REA
Vieira,Maria de F. A.; Tinoco,Ilda de F. F.; Santos,Bernadete M. dos; Inoue,Keles R. A.; Mendes,Múcio A. dos S. A..
ABSTRACT Considering the importance of the substrate to bedding in the poultry industry in Brazil, and the enormous pressure on environmental management as to the correct use and management of the waste generated by the production sector, this study aimed to analyze the effect of reuses of two types of litter on sanitary qualities and productive performance of broilers. The study was conducted with litter from 32 different broiler houses, two types of substrates and four cycles of reuses. The litter sanitary quality was verified by the identification of the presence of Escherichia coli and Salmonellaspp. and the incidence of footpad dermatitis. It was observed that the coffee hulls litter presented a reduction of 28.61 percentage points in the probability...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella spp.; E. coli; Footpad; Productive performance.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162015000500800
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Salmonella spp. in meat-type quails (Coturnix coturnix coturnix) in the State of São Paulo, Brazil Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Freitas Neto,OC de; Angela,HL da; Soares,NM; Guastalli,EAL; Almeida,AM de; Berchieri Junior,A.
In the present study Salmonella spp. was surveyed in four flocks of meat-type quails reared in a farm that also had processing plant on site, located in the region of Bastos, state of São Paulo, Brazil. Meconium samples of one-day-old quail chicks were collected from transport cardboard boxes. Cecal content was collected on days 7, 14, 21, 28 and 35 of rearing. At 36 days of age, birds were slaughtered in the farm's processing plant, where two samples of water from the scalding and the chilling tanks and four carcasses per flock were collected. All samples were examined for Salmonella spp. using traditional bacteriological methods. Salmonella spp. was present in meconium samples of three flocks and in cecal feces of the four flocks. This bacterium was also...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcass; Meat-type quails; Salmonella spp.; Processing plant.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2013000300016
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Serosurvey of selected avian pathogens in brazilian commercial Rheas (Rhea americana) and Ostriches (Struthio camelus) Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Freitas Neto,OC de; Carrasco,AOT; Raso,TF; Sousa,RLM; Berchieri Júnior,A; Pinto,AA.
Ratite farming of has expanded worldwide. Due to the intensive farming methods used by ratite producers, preventive medicine practices should be established. In this context, the surveillance and control of some avian pathogens are essential for the success of the ratite industry; however, little is known on the health status of ratites in Brazil. Therefore, the prevalence of antibodies against Newcastle Disease virus, Chlamydophila psittaci, Mycoplasma gallisepticum, Mycoplasma synoviae, and Salmonella Pullorum were evaluated in 100 serum samples collected from commercial ostriches and in 80 serum samples from commercial rheas reared in Brazil. All sampled animals were clinically healthy. The results showed that all ostriches and rheas were serologically...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Chlamydophila psittaci; Mycoplasma spp.; Newcastle Disease virus; Ostrich; Rhea; Salmonella spp.; Serology.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2009000400010
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Caracterización in vitro de bacterias ácido lácticas con potencial probiótico Rev Salud Anim.
Sánchez,Lilian; Tromps,Jeannette.
Las propiedades beneficiosas de las bacterias ácido lácticas (BAL) posibilitan su uso como probióticas en animales y humanos. El objetivo del presente trabajo fue caracterizar, mediante pruebas in vitro, cepas BAL procedentes de fuente animal para considerar su posterior aplicación como probiótico en animales. Se evaluaron 72 cepas, identificadas hasta el nivel de género, de Lactobacillus spp., Leuconostoc spp., Lactococcus spp., Streptococcus spp. y Pediococcus spp. A todas las cepas se les determinó su estabilidad de crecimiento a diferentes pH, temperatura y tolerancia a altas concentraciones de cloruro de sodio. De ellas se seleccionaron 14 cepas que presentaron las mejores características como candidatos a probióticas por sus resultados a las pruebas...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Bacterias ácido-láctica; Probióticos; Bacillus cereus; Staphylococcus aureus; Salmonella spp.; Pseudomonas aeruginosa.
Ano: 2014 URL: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2014000200008
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A importância do controle da salmonella na cadeia produtiva de frangos de corte Sci. Agrar.Paran. / SAP
dos Santos, José Rodolfo; Lüders Meza, Sharon Karla; Martini, Kelli Cristina; Nunes, Ricardo Vianna.
Os produtos de origem animal destinados ao consumo humano representam um papel importante na epidemiologia das salmoneloses humanas. Mesmo com tantos avanços tecnológicos e a modernização das indústrias, a carne de frango é passível a contaminação bacteriana, especialmente por microorganismos do gênero Salmonella, que podem estar alojados no trato intestinal das aves. A prevalência da salmonelose é diferenciada nas diversas regiões do país e sua epidemiologia e controle são bastante complexas. A decorrência disso é a condição de criação dos animais, padrões de higiene e biossegurança, nível de contaminação do alimento, fatores sócio-ambientais e fatores ambientais. Assim o seu controle torna-se um grande desafio para o setor avícola, pois há uma...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Contaminação por patógenos; Epidemiologia; Salmonella spp..
Ano: 2013 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/6777
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