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TOKER,Omer Said. |
Abstract In this study, usage possibility of the dried Porphyridium cruentum type microalga biomass in the chewing gum formulation as a natural colorant was investigated. For this aim, the effect of different spray dryer inlet temperatures (150-200 °C) on pigment (total carotenoid and chlorophyll-a) quantities and color properties ( L*, a*, b* and C*) of Porphyridium cruentum type microalga biomass were examined. P. cruentum were cultured using the tubular photobioreactor and harvested by centrifugation. The dried microalga was then added to chewing gum at different concentrations (0.5% and 1.0% w:w) as a natural red colorant. The amount of the total carotenoids in dried biomass ranged from 112.6 to 419.9 μg g -1 and chlorophyll-a from 511 to 1513 μg g-1.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Microalgae; Coloring agent; Natural; Spray dryer; Confectionery. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000500195 |
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Toneli,Juliana Tófano de Campos Leite; Park,Kil Jin; Murr,Fernanda Elizabeth Xidieh; Negreiros,Alessandra Alves. |
A aplicação da inulina nas indústrias de alimentos e farmacêuticas está associada à possibilidade de substituição do açúcar e da gordura, com baixa contribuição calórica, e na formulação de medicamentos e alimentos funcionais, pois atua no organismo de maneira similar às fibras dietéticas. A comercialização da inulina é feita preferencialmente com o produto em pó, devido à maior facilidade no transporte, embalagem e manuseio. Dessa forma, é de grande importância conhecer o comportamento do produto quando armazenado sob diferentes condições de umidade relativa. O objetivo desse trabalho foi o de avaliar a influência da umidade sobre a microestrutura da inulina em pó, obtida a partir da secagem por atomização de um concentrado de inulina extraído de raízes... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Microscopia eletrônica de varredura; Atividade de água; Spray dryer. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000100018 |
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Fernandes,Regiane Victória de Barros; Borges,Soraia Vilela; Botrel,Diego Alvarenga. |
Spray drying is an important method used by the food industry in the production of microencapsulated flavors to improve handling and dispersion properties. The objective of this study was to evaluate the influence of the process conditions on the properties of rosemary essential oil microencapsulated by spray drying using gum Arabic as encapsulant. The effects of the wall material concentration (10-30%), inlet air temperature (135-195 ºC), and feed flow rate (0.5-1.0 L.h-1) on the moisture content, hygroscopicity, wettability, solubility, bulk and tapped densities, particle density, flowability, and cohesiveness were evaluated using a 2³ central composite rotational experimental design. Moisture content, hygroscopicity and wettability were significantly... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Spray dryer; Gum Arabic; Rosmarinus officinalis. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000500025 |
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Nunes,Graciele Lorenzoni; Motta,Mariana Heldt; Cichoski,Alexandre José; Wagner,Roger; Muller,Édson Irineu; Codevilla,Cristiane Franco; Silva,Cristiane de Bona da; Menezes,Cristiano Ragagnin de. |
ABSTRACT: Lactobacillus acidophillus La-5 (ML) and Bifidobacterium Bb-12 (MB) microparticles were produced at different temperatures by spray dryer. The influence of different temperatures on the viability, encapsulation efficiency, water activity and moisture were evaluated. Microparticles that presented more viability were submitted to thermal resistance, gastrointestinal simulation, storage stability, morphology and particle size analyses. Drying temperature of 130°C showed higher encapsulation efficiency, 84.61 and 79.73% for Lactobacillus acidophillus (ML) and Bifidobacterium Bb-12 (MB) microparticles, respectively. In the evaluation of thermal resistance and gastrointestinal simulation, the microparticles of Lactobacillus acidophillus La-5 (ML)... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Spray dryer; Viability; Probiotics. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000600751 |
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GOTTSCHALK, L. M. F.; LIMA, J. P.; NOGUEIRA, R. I.; PENHA, E. das M.; COSTA, S. D. de O.; FREITAS, S. C. de; SANTOS, K. M. O. dos. |
O presente trabalho descreve a obtenção de um fermento lático em pó potencialmente probiótico, a partir de uma biomassa de Lactobacillus plantarum BRM061675 produzida em biorreator de 10 L, com meio contendo 50 g/L de soro de leite WPC 35. O fermento líquido desidratado por atomização em spray dryer piloto é produzido utilizando soro de leite como agente encapsulante. O estudo da vida de prateleira realizado em amostras armazenadas sob refrigeração (6 °C) e sob congelamento (-15°C) mostra que o fermento é estável, com contagem de microrganismos viáveis de 9 log UFC/g, após seis meses de armazenamento em ambas as condições de armazenagem. O fermento obtido pode se tornar uma alternativa nacional aos fermentos láticos importados atualmente disponíveis no... |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Spray dryer; Produção de fermento; Agenda 2030; Objetivo de desenvolvimento sustentável; Saúde e bem estar; Selo ODS 3; Sustentabilidade; Soro de Leite; Fermento Lático; Lactobacillus plantarum. |
Ano: 2022 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1150305 |
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Lima,Natalia Duarte de; Afonso,Marcos Rodrigues Amorim; Costa,José Maria Correia da; Carvalho,Juliane Doering Gasparin. |
ABSTRACT Mixing acerola pulp with whey, a by-product of the dairy industry, led to this study, whose aim was the development of a powdered beverage mix of acerola pulp, whey and maltodextrin (DE20). To determine the proportions of the mixture, a simplex-centroid mixture design was used. Different proportions of the mixture were dehydrated in a spray dryer at 175 °C. The results were evaluated in relation to hygroscopicity, moisture and ascorbic acid. Higher proportions of whey and pulp increased hygroscopicity and moisture, while maltodextrin reduced these parameters. An increase in pulp content raised the levels of ascorbic acid. The proportions (m m-1) of 50% acerola pulp, 25% whey and 25% maltodextrin resulted in significantly lower hygroscopicity (8.25... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Spray dryer; Mixture design; Stability. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902019000400578 |
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