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Frota,Karoline de Macedo Gonçalves; Matias,Andrea Carvalheiro Guerra; Arêas,José Alfredo Gomes. |
Cardiovascular diseases (CVD) are the main causes of death in the Western world. Among the risk factors that are modifiable by diet, for reducing cardiovascular disease risks, the total plasma concentrations of cholesterol, triglycerides, LDL-C, and HDL-C are the most important. Dietary measures can balance these components of the lipid profile thus reducing the risk of cardiovascular diseases. The main food components that affect the lipid profile and can be modified by diet are the saturated and trans fats, unsaturated fats, cholesterol, phytosterols, plant protein, and soluble fiber. A wealth of evidence suggests that saturated and trans fats and cholesterol in the diet raise the total plasma cholesterol and LDL-C. Trans fats also reduce HDL-C, an... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cholesterol; Lipoproteins; Vegetable protein; Fiber; Fat; Phytosterols. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000500002 |
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SALES, M. F. L.; MESQUITA, A. Q. de; CLEMENCIO, R. de M.; SA, C. P. de; ANDRADE, C. M. S. de; VASCONCELOS, J. M.. |
A principal vantagem do uso de leguminosas na forma de banco de proteína é que, nesse sistema, a proteína é produzida dentro da propriedade, eliminando os custos com aquisição de tortas e farelos. Além disso, contribui para que haja economia com mão de obra, uma vez que não será necessário preparar rações, possibilitando uma redução de investimentos em equipamentos e gastos com energia.Esta publicação está de acordo com os Objetivos de Desenvolvimento Sustentável 2 (Fome Zero), 12 (Consumo e Produção Responsáveis), 13 (Combate às Alterações Climáticas) e 15 (Vida sobre a Terra). Os Objetivos de Desenvolvimento Sustentável (ODS) são uma coleção de 17 metas globais estabelecidas pela Assembleia Geral das Nações Unidas. |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Amendoim forrageiro; Forage peanut; Cacahuetes forrajeros; Arachis pintoi cv BRS Mandobi; Manejo de pastoreo; Nutrición animal; Leguminosas forrajeras; Banca de conservación; Ganado de leche; Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Selo ODS 15; Selo ODS 12; Selo ODS 2; Selo ODS 13; Pastagem; Nutrição Animal; Leguminosa Forrageira; Proteína Vegetal; Gado Leiteiro; Transferência de Tecnologia; Grazing management; Animal nutrition; Forage legumes; Vegetable protein; Conservation banking; Dairy cattle; Technology transfer. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1113277 |
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LIMA, J. R.; WILHELM, A. E.; SILVA, C. M.; FELBERG, I.; GOUVÊA, L. DE P.; GALDEANO, M. C.; CALDEIRA, R. F.; ANTONIASSI, R.; AZEVEDO, T. de L.. |
A demanda por novos ingredientes proteicos vegetais para atender ao crescente mercado de produtos plant-based surge como uma oportunidade para alavancar outros grãos e leguminosas, além da soja. O grão-de-bico (Cicer arietinum L.) apresenta, em média, 20% de proteína, o que o torna uma fonte promissora para obtenção desses ingredientes. Neste Comunicado Técnico estão apresentadas, em detalhes, as condições de extração alcalina e de precipitação ácida para obtenção de concentrado proteico de grão-de-bico, por via úmida. O concentrado obtido foi seco em spray dryer e apresentou 77% de proteínas (bs) e rendimento em massa de aproximadamente 10%, o que equivale a um aumento de 3,8 vezes o teor de proteínas originalmente presente na farinha. Dessa forma, a... |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Cicer arietinum L; Proteínas vegetais alternativas; Extração alcalina; Precipitação ácida; Tecnologia de Alimento; Extração; Proteína Vegetal; Food technology; Vegetable protein; Extraction. |
Ano: 2024 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1163762 |
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Jimenez Yan, L; Brito, A; Cuzon, Gerard; Gaxiola, G; Garcia, T; Taboada, G; Soto, L; Brito, R. |
L. vannamei postlarvae are normally raised with a protein dense diet (50% protein) rich in fishmeal. Part of the protein is utilized for energy purpose instead of protein synthesis. Based on a previous energy partitioning study, the effects of two isoenergetic compounded feed treatments - animal protein (AP) and vegetable protein and carbohydrates (VPC) - upon growth efficiency and energy budget of shrimp postlarvae and early juveniles were determined. Recovered energy (RE) or production (P) after 50 days trial was similar (2 J day(-1)) in both treatments, from PL14 to PL19. However, early juveniles discriminated between animal protein (116 J day(-1)) and vegetable protein and carbohydrates (88 J day(-1)). The difference in respiration indicated a higher... |
Tipo: Text |
Palavras-chave: Shrimp; Physiology; Vegetable protein; Animal protein; Energy; Juvenile; Postlarvae. |
Ano: 2006 |
URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/2006/publication-1879.pdf |
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