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Branco, Antonio Ferriani; UEM; Moreli, Geraldo; EMATER-Paraná; Jobim, Clóves Cabreira; UEM; Cecato, Ulysses; UEM; Guimarães, Kátia Cylene; CEFET-Rio Verde; Teixeira, Silvana; UEM. |
The aim of this study was to evaluate protein supplementation on the performance of steers grazing on Mombaça grass and receiving chopped sugar cane tops at a level of 0.80% of live weight (dry matter (DM) basis), during the dry season. Forage availability and quality of the experimental pasture were also evaluated. Thirty-two Nellore steers, weighing 300 kg (± 25.80) of initial live weight, eight per treatment, were used. The statistical design was completely randomized and each steer group was allocated to one of four paddocks (1.125 ha paddock-1). All steers received a protein supplement at 0.40% of live weight (DM basis) and the four treatments consisted of the following four crude protein (CP) concentrations in supplements: 12.5, 25.0, 37.5... |
Tipo: Pesquisa de campo e laboratorial |
Palavras-chave: 5.04.03.00-1 protein supplementation; Beef cattle; Tropical pasture 5.04.03.02-8 protein supplementation; Beef cattle; Tropical pasture. |
Ano: 2010 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/8142 |
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Souza, Vera Lúcia Ferreira de; Universidade Estadual de Maringá,; Buranelo, Giancarlos Salvador; Universidade Estadual de Maringa; Gasparino, Eliane; Universidade Estadual de Maringá; Cardozo, Rejane Machado; Universidade Estadual de Maringá; Barbosa, Maria José Baptista; Universidade Estadual de Maringá. |
O experimento teve por objetivo avaliar o efeito do sistema de criação e da época do ano, sobre o desempenho e qualidade da carne de frangos de corte. Foram estudadas 524.000 aves da linhagem comercial Cobb 500, distribuídas em três galpões com diferentes sistemas de automatização, durante as quatro estações do ano. O delineamento foi inteiramente casualizado, com esquema fatorial 3 x 4 (tipo de galpão x época do ano). Foram utilizadas rações do sistema integrado, cama de palha de arroz, e as aves foram abatidas em um frigorífico aos 43 dias de idade. Foram avaliados os dados de desempenho (consumo de ração, ganho de peso diário, conversão alimentar e mortalidade), com dados fornecidos pelo sistema integrado. Também, foram avaliados os defeitos nas... |
Tipo: Pesquisa de campo e laboratorial |
Palavras-chave: 5.04.05.00-4 defeitos de carcaça; Perda de peso; Taxa de mortalidade; Fator de produção; PH; Força de cisalhamento Produção Animal carcass defects; Drip loss; Mortality rate; Production factor; PH; Shear force. |
Ano: 2010 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/7241 |
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