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Adubação verde com tremoço-branco consorciada com aveia-preta antecedendo a alface sob manejo orgânico. Infoteca-e
CORREIA, A. L.; ABBOUD, A. C. de S.; GUERRA, J. G. M.; AGUIAR, L. A. de; RIBEIRO, R. de L. D.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAUJO, E. da S..
2012
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Lactuca sativa; Lupinus albus; Avena strigosa Agricultura orgânica Plantio direto.
Ano: 2012 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/949689
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Comparison of two rapid descriptive sensory techniques for profiling and screening of drivers of liking of sorghum breads. Repositório Alice
AGUIAR, L. A. de; RODRIGUES, D. B.; QUEIROZ, V. A. V.; MELO, L.; PINELI, L. de L. de O..
Rapid descriptive methods have emerged as a relatively simple alternative for screening the sensory attributes of products that drive their liking, and may contribute to identify sorghum genotypes with potential for development of gluten-free breads with higher consumer acceptance. Two rapid techniques, Check-All-That-Apply (CATA) and Optimized Descriptive Profile (ODP), were herein compared on their ability to describe, discriminate and identify the drivers of liking of sorghum breads. Gluten-free bread formulations were developed using flours from selected sorghum genotypes (CMSS005, BR 501, BRS 332, BRS 330, BRS 305 and 1167048), besides commercial sorghum and rice flours. A semi-trained panel (n = 18) evaluated the samples using the ODP method, whereas...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Gluten-free bread; Sorgo; Glúten; Pão; Genótipo.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1120781
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Determinação do efeito fitotóxico de um biofertilizante bioensaios em casa-de-vegetação. Infoteca-e
DEVIDE, A. C. P.; AGUIAR, L. A. de; MIRANDA, S. C.; RICCI, M. dos S. F.; ALMEIDA, D. L. de; RIBEIRO, R. de L.D..
2000
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Casa de vegetação; Café; Viveiro; Biofertilizante; Estufa; Coffee.
Ano: 2000 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/623978
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Different levels of shade on population of grasshoppers and its oviposition preference on heliconias. Repositório Alice
BITTAR, A. C.; ELEN DE LIMA AGUIAR-MENEZES; GUERRA, J. G. M.; ROUWS, J. R. C.; AGUIAR, L. A. de; LEITE, P. S. da S..
Grasshoppers of the families Acrididae and Romaleidae (Orthoptera) are among the insects that defoliate heliconias and have been gaining status as pests of commercial crops of these plants in Brazil. The objectives of the present study were to identify the grasshopper defoliating heliconias in the municipality of Santo Antônio de Pádua, RJ (Brazil), to evaluate the effect of different levels of shade on the population of this grasshopper and the production parameters of heliconias, and to determine if this grasshopper has an oviposition preference among the heliconias evaluated. The experiment was in a completely randomized block design, in subdivided plots (four levels of shade in the plot, 0%, 30%, 50% and 80%, and four species of Heliconia: H....
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Cornops frenatum frenatum; Omportamento de oviposição; Flores tropicais; Orthoptera; Heliconiaceae.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1091140
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Efeito de pré-cultivos com crotalarea juncea e milho para produção de minimilho e alface. Repositório Alice
CORRÊA, A. L.; ABBOUD, A. C. de s.; GUERRA, J. G. M.; AGUIAR, L. A. de; ARAUJO, E. da S.; RIBEIRO, R. de L. D..
Este trabalho avaliou o efeito da crotalária consorciada com milho para adubação verde e produção de minimilho e de alface. Foi realizado um experimento com quatro tratamentos: pré-cultivos de milho, crotalária (Crotalaria juncea), consórcio de milho com crotalária e vegetação espontânea. Após o corte desses, a alface foi plantada, a qual, em sequência ao consórcio, este com produção de minimilho, teve produtividade semelhante à obtida após o monocultivo de crotalária.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Lactuca Sativa; Zea Mays; Crotalária; Adubação Verde.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1124976
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Influência da adubação verde sobre o crescimento, estado nutricional e produtividade do café (coffea arabica) cultivado no sistema orgânico. Infoteca-e
RICCI, M. dos S. F.; ALVES, B.J. R.; AGUIAR, L. A. de; MAMOEL, R. M.; SEGRES, J. H.; OLIVEIRA, F. F. de; MIRANDA, S. C...
Estação Experimental Pesagro (café Avelar). Fazenda Experimental Santa Mônica. Resultados e discussão. Café Santa Mônica.
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Café; Adubação verde; Crescimento; Produção; Estado nutricional.
Ano: 2002 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/597347
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Use of baru (Brazilian Almond) waste from physical extraction of oil to produce gluten free cakes. Repositório Alice
PINELI, L. de L. de O.; AGUIAR, L. A. de; OLIVEIRA, G. T. de; BOLTELHO, R. B. A.; IBIAPINA, M. do D. F. P.; LIMA, H. C. de; COSTA, A. M..
Abstract - The extraction of oil from baru almonds produces a waste that carries part of their nutritional qualities and antioxidants. It can be used to produce partially deffated baru flour (PDBF). We aimed to evaluate the applicability of PDBF and the effect of the addition of xanthan gum (XG) to produce gluten free cakes. Cakes were prepared with 100% wheat flour (WF cake) and with 100% PDBF and four different levels of XG (0%-PDBF cake, 0.1%-X1, 0.2%-X2 and 0.3%-X3 cakes), and evaluated for composition, antioxidants, moisture, specific volume, texture and sensory acceptance. PDBF cakes showed lower carbohydrate values, but higher protein, lipids, calories and antioxidant contents. They were rich in fiber, as well as iron, zinc and copper. The...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Acceptance; Aceitação; Baru flour; Bolo; Cake; Composição; Composition; Farinha de baru; Textura; Texture.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1036242
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