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Applying precision feeding to improve the nitrogen efficiency of swine production: a review of possible practices and obstacles Ciência Rural
Monteiro,Alessandra Nardina Trícia Rigo; Bertol,Teresinha Marisa; Kessler,Alexandre de Mello.
ABSTRACT: Optimizing nutrient efficiency is essential in order to increase sustainability of pig production systems, especially where the growing demand for food must be met at an affordable cost, without compromising environmental resources. To make this happen, it is necessary to develop efficient methods to accurately estimate the nutritional requirements of animals, as well as develop equipment and systems that allow for applying such expertise in the production system. Estimating the nutritional requirement of pigs through mathematical models, considering several factors that can impact the requirement, is a key factor to reduce the environmental load from pig production. Likewise, feed formulation and feeding programs, can help to achieve this. In...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Diet formulation; Environmental impact; Modelling; Nutritional requirement; Pig.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000700653
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Desempenho bioeconômico de suínos em crescimento e terminação alimentados com rações contendo farelo de coco R. Bras. Zootec.
Siebra,José Evânio da Costa; Ludke,Maria do Carmo Mohaupt Marques; Ludke,Jorge Vitor; Bertol,Teresinha Marisa; Dutra Júnior,Wilson Moreira.
Objetivou-se avaliar o desempenho de suínos em crescimento e terminação alimentados com rações contendo farelo de coco. Foram utilizados 20 suínos machos castrados mestiços Landrace × Large White com 19,7 ± 2,9 kg de peso vivo inicial e 89,2 ± 5,8 kg de peso vivo final distribuídos em delineamento de blocos casualizados com quatro tratamentos (0, 10, 20 ou 30% de farelo de coco) e cinco repetições. Avaliaram-se o desempenho, o ganho de peso médio diário, o consumo de ração médio diário e a conversão alimentar nas fases de crescimento (65 a 107 dias de idade) e crescimento-terminação (65 a 149 dias de idade). Os parâmetros econômicos avaliados foram a receita bruta média, o custo médio da alimentação, a margem bruta média e a rentabilidade média. Os...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alimento alternativo; Farelo residual de milho; Nutrição de suínos.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982008001100015
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Determinação dos valores de energia e do balanço de nitrogênio de alguns alimentos para leitões na fase inicial R. Bras. Zootec.
Bertol,Teresinha Marisa; Ludke,Jorge Vítor.
Este trabalho foi realizado para obter valores de energia digestível (ED) e metabolizável (EM) de quatorze alimentos, em cinco experimentos, utilizando-se 144 leitões com 28 dias de idade e peso médio de 9,42±0,76 kg. O teor de energia digestível (ED) e o de energia metabolizável (EM) foram determinados por intermédio do método de coleta total de fezes e urina. As fontes de proteína provenientes do leite foram superiores aos subprodutos da soja, com relação à digestibilidade da energia e da proteína. Entre os subprodutos da soja, a proteína concentrada e a proteína texturizada apresentaram os maiores valores de digestibilidade da energia e a soja integral extrusada, os menores. A digestibilidade da matéria seca e da energia do milho e do farelo de soja com...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Digestibilidade; Metabolismo; Suínos.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35981999000600015
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Efeito de diferentes fontes protéicas sobre desempenho, composição corporal e morfologia intestinal em leitões R. Bras. Zootec.
Bertol,Teresinha Marisa; Ludke,Jorge Vítor; Mores,Nelson.
Foi desenvolvido um estudo com o objetivo de avaliar o efeito da inclusão do leite desnatado em pó (LDP) em dietas de desmame contendo diferentes níveis de proteína concentrada de soja (PCS), para leitões desmamados aos 21 dias de idade. Foram comparadas cinco dietas, fornecidas do dia do desmame até 14 dias após: T1 - dieta testemunha, tendo o farelo soja (FS) como principal fonte protéica; T2 e T4 - substituição de 30 e 50%, respectivamente, do FS da dieta testemunha por PCS; T3 e T5 - substituição de 30 e 50%, respectivamente, do FS da dieta testemunha por PCS e 20% por LDP. A substituição parcial do FS por PCS em qualquer dos níveis testados, bem como a substituição de 20% do FS por LDP não influenciaram o desempenho nem a composição corporal ou a taxa...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Creche; Desmame; Fonte protéica; Leite desnatado em pó; Leitões; Proteína concentrada de soja.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982000000600020
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Efeito do peso do suíno em terminação ao início da restrição alimentar sobre o desempenho e a qualidade da carcaça R. Bras. Zootec.
Bertol,Teresinha Marisa; Ludke,Jorge Vítor; Bellaver,Cláudio.
Foi desenvolvido um estudo para determinar em que peso vivo deve se iniciar a restrição alimentar (RA), visando à melhoria do desempenho e da qualidade da carcaça em suínos machos castrados e fêmeas em terminação, alimentados com ração farelada, no período de inverno. Foram comparados quatro tratamentos: T1 - alimentação à vontade (AV) até o abate; T2 - AV até os 90 kg PV e após restrição alimentar (RA) de 10%; T3 - AV até os 75 kg peso e após RA de 10%; T4 - AV até os 60 kg PV e após RA de 10%. O experimento iniciou-se com peso vivo inicial dos animais de 52,58 ± 2,34 kg PV e encerrou-se com o peso de 119,27 ± 1,99 kg PV, quando os animais foram abatidos. A restrição alimentar iniciada em qualquer idade reduziu o ganho de peso diário (GPD), mas não...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcaça; Desempenho; Fêmeas; Machos castrados; Manejo alimentar; Rendimento de carne.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982001000200018
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Inclusion of grape pomace in the diet of pigs on pork quality and oxidative stability of omega-3 enriched fat Ciência Rural
Bertol,Teresinha Marisa; Ludke,Jorge Vitor; Campos,Rogerio Manoel Lemes de; Kawski,Vicky Lilge; Cunha Junior,Anildo; Figueiredo,Elsio Antonio Pereira de.
ABSTRACT: The objective of this study was to assess the effects of including grape pomace in the diet of pigs on pork quality and oxidative stability of body fat enriched with omega-3 fatty acids. Four treatments were compared: T1) Control diet based on corn and soybean meal; T2) Diet with inclusion of 3% of a canola (50%) and flaxseed (50%) oil blend; T3) Diet with inclusion of 3% of the oil blend and sequential levels of 3 and 5% of grape pomace; T4) Diet with inclusion of 3% of the oil blend and sequential levels of 6 and 10% of grape pomace. Inclusion of grape pomace in the diet led to an increase (P<0.10) of a* value and color saturation index of meat. The omega-3 and polyunsaturated fatty acids (PUFA) content of backfat were increased (P>0.10)...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Grape pomace; Natural antioxidants; Omega-3; Pork quality.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000400652
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Influence of a native strain of Staphylococcus xylosus on the microbiological, physicochemical and sensorial characteristics on milano salami type BABT
Fiorentini,Ângela Maria; Sawitzki,Maristela Cortez; Bertol,Teresinha Marisa; Cunha Júnior,Anildo; Sant'Anna,Ernani Sebastião.
In this work, the influence of native starter cultures on the microbiological, physicochemical and sensorial characteristics of Milano salami type was studied. Two batches of Milano salami type were produced: Batch A, with the addition of Staphylococcus xylosus U5 and Batch B (control) without the starter culture. The Milano salami type was characterized by an important microbial activity of coagulase-negative staphylococci (CNS) that resulted in substantial growth in Batch A during the ripening with an initial count of 7.60 log cfu.g-1 and reached 9.84 log CFU.g-1 after 14 days. Bacterial enzymes that showed efficient activity under the conditions found in Milano salami type were catalase, nitrite and nitrate reductase, contributing for sensory and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Staphylococcus xylosus; Starter cultures; Milano salami type.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000400027
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Lactobacillus plantarum AJ2 isolated from naturally fermented sausage and its effects on the technological properties of Milano-type salami Ciênc. Tecnol. Aliment.
Sawitzki,Maristela Cortez; Fiorentini,Ângela Maria; Cunha Junior,Anildo; Bertol,Teresinha Marisa; Sant'Anna,Ernani Sebastião.
L. plantarum, strain AJ2, was isolated from naturally fermented sausage manufactured in the Southern region of Brazil and inoculated in Milano-type salami. The lactic culture exhibited the ability of growing in the product, decreasing pH in the first seven days of fermentation/maturation and the residual levels of nitrite and nitrate, as well as peroxide and TBARS values. The inoculated sausage had the highest intensity for brightness and red color, but did not present a difference in chemical composition and fatty acid composition, compared to the control.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: L. plantarum; Technological properties; Milano-type salami.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000300030
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Lactobacillus plantarum strains isolated from naturally fermented sausages and their technological properties for application as starter cultures Ciênc. Tecnol. Aliment.
Sawitzki,Maristela Cortez; Fiorentini,Ângela Maria; Bertol,Teresinha Marisa; Sant'Anna,Ernani Sebastião.
In the present study, technological properties of L. plantarum strains isolated from naturally fermented sausages manufactured in the South region of Brazil were investigated in order to obtain a starter culture. The technological properties evaluated were the following: ability to growth at different pH values, at different temperatures, in different salt concentrations and in the presence of commercial curing salt, fast production of acid, determination of D - and L - lactic acid; nitrate reductase activity; antagonistic activity and stability of the isolated cultures after fermentation, concentration, and freeze-drying process. The isolated strains showed effectiveness to improve technological properties as starter cultures.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: L. plantarum; Technological properties; Sausage.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200016
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Níveis de proteína bruta na dieta após o desmame e desempenho em leitões PAB
Bertol,Teresinha Marisa; Brito,Benito Guimarães de.
Foram comparados três níveis de proteína, com leitões desmamados aos 29 dias de idade, no período de 0 a 15 dias após o desmame. Os tratamentos foram os seguintes: T1- dieta testemunha, com 20% de proteína bruta (PB); T2 - dieta com 18% PB; T3 - dieta com 16% PB. As dietas eram isolisínicas com 1,15% de lisina. Durante a fase de aleitamento foi fornecida uma dieta pré-inicial a todos os leitões, a partir do sétimo dia de vida. De 16 a 36 dias após o desmame, foi fornecida uma dieta com 18% de PB a todos os leitões. A redução do nível de PB da dieta para 18% ou 16% não afetou (P>0,10) o desempenho dos leitões em nenhum dos períodos estudados e reduziu (P<0,01) a incidência e severidade da diarréia. Concluiu-se que a redução do nível de PB e da...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Diarréia; Nutrição.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X1999000600015
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Níveis de resíduo industrial de fécula da mandioca na alimentação de suínos em crescimento e terminação PAB
Bertol,Teresinha Marisa; Lima,Gustavo Julio Mello Monteiro de.
Foram conduzidos dois experimentos para avaliação da inclusão do resíduo industrial de fecularia da mandioca (RIFM) em dietas para suínos em crescimento e terminação. No experimento 1, foram avaliados quatro níveis de RIFM (0; 6,67; 13,33 e 20,00%) na dieta de suínos em crescimento. A inclusão do RIFM na dieta provocou efeito cúbico sobre o ganho de peso médio diário (GPMD, P<0,01, R² =0,80, y=804-54,06x+6,03x²-0,19x³), peso médio ao final do crescimento (PMFC, P<0,01, R² =0,79, y=60,47-2,87x+0,33x²-0,01x³) e efeito linear sobre o consumo diário de ração (CRD, P<0,04, R² = 0,74, y=2090-136x). O peso médio ao abate (PMA) foi afetado de forma quadrática (P<0,05, R² = 0,69, y=98,88-1,28x+0,05x²). No experimento 2, o RIFM foi avaliado em quatro...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desempenho de suínos; Raspa de mandioca.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X1999000200013
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Níveis de suplementação com lactose na dieta de leitões desmamados R. Bras. Zootec.
Bertol,Teresinha Marisa; Santos Filho,Jonas Irineu dos; Ludke,Jorge Vítor.
Foram comparados quatro níveis de inclusão de lactose (0, 7, 14 e 21%) na dieta pré-inicial de leitões desmamados aos 21 dias de idade, com o objetivo de definir qual o melhor nível de lactose para a dieta de desmame nesta idade. As dietas experimentais foram fornecidas do dia do desmame até 14 dias após e os leitões foram acompanhados até o final da fase de creche, aos 35 dias após o desmame. O ganho de peso diário (GPD) e o consumo de ração diário (CRD) de 0 a 14 dias após o desmame aumentaram linearmente (P<0,002, Y=151+3,26X e P<0,0002, Y=247+4,04X, respectivamente), enquanto a conversão alimentar (CA) reduziu linearmente (P<0,08, Y=1,73-0,011X), com o aumento dos níveis de lactose na dieta. No período total de creche (0 a 35 dias), o GPD e o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fontes de carboidratos; Desempenho; Desmame; Fase inicial; Fase pré-inicial.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982000000500017
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Oregano essential oil as food additive for piglets: antimicrobial and antioxidant potential R. Bras. Zootec.
Henn,João Dionísio; Bertol,Teresinha Marisa; Moura,Neusa Fernandes de; Coldebella,Arlei; Brum,Paulo Antônio Rabenschlag de; Casagrande,Maurício.
This study aimed to investigate the effect of dietary supplementation of oregano essential oil on the performance and on the occurrence of diarrhea in weanling pigs, as well as its antioxidant and antimicrobial activity evaluated in vitro. It was compared four treatments (diets): negative control; positive control, 0.5% ZnO (preventive diarrhea) + 0.05% zinc acitracin (growth promoter); or 0.003% of essential oil of oregano, combined or not with preventive of diarrhea. Weight gain, feed intake and feed conversion were evaluated from 27 (weaning) to 62 days of age of the animals, and the occurrence of diarrhea was evaluated on the first 14 days of the experiment. The positive control diet and the oregano oil + zinc oxide diet were the ones that provided the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Growth promoter; Natural additives; Nutrition; Origanun vulgare; Swine.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000800019
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Phenotypic and molecular characterization of Staphylococcus xylosus: technological potential for use in fermented sausage BABT
Fiorentini,Ângela Maria; Sawitzki,Maristela Cortez; Bertol,Teresinha Marisa; Brod,Fábio Cristiano Angonesi; Pelisser,Márcia Regina; Arisi,Ana Carolina Maisonnave; Sant'Anna,Ernani Sebastião.
Micrococcaceae strains are applied to fermented sausage as starter cultures, where several members of this family are naturally found. The aim of the present work was to isolate and characterize Staphylococcus xylosus from artisanal sausages produced in South Region of Brazil. From 89 isolates presenting catalase positive and coagulase negative activities, 25 strains were selected for phenotypic characterization. Nine strains identified as Staphylococcus xylosus by API-STAPH were evaluated for their nitrate reduction capacity, which showed satisfactory growth of the strains in the presence of nitrite and sodium chloride, demonstrating their potential for use as starter cultures in fermented sausage. The strains were also evaluated through genus and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Staphylococcus xylosus; Ermented sausage; Starter cultures; PCR.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000300026
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Phenotypic characterization and species-specific PCR of promising starter culture strains of Lactobacillus plantarum isolated from naturally fermented sausages BJM
Sawitzki,Maristela Cortez; Fiorentini,Ângela Maria; Brod,Fábio Cristiano Angonesi; Tagliari,Caroline; Bertol,Teresinha Marisa; Arisi,Ana Carolina Maisonnave; Sant'Anna,Ernani Sebastião.
The purpose of the present work was to characterize promising starter culture strains of Lactobacillus plantarum isolated from naturally fermented artisanal sausage manufactured in the northwestern region of Rio Grande do Sul state, Brazil. From 127 isolates of homofermentative, Gram-positive and catalase-negative lactic acid bacteria, ten isolates were randomly selected and the phenotypic characterization and species-specific PCR were performed. Genomic DNA from each isolated strain and from the reference strains L. plantarum ATCC 8014 and L. pentosus ATCC 8041 were amplified using two pairs of L. plantarum species-specific primers (16/Lpl and LbP11/LbP12). The results of the phenotypic characterization and species-specific PCR indicated that five out of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fermented sausage; L. plantarum; Phenotypic characterization; PCR.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000300031
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Prediction equations for the energy values of soybean meal for pigs at the growing phase with ex-post validation Rev. Ciênc. Agron.
Ellery,Everardo Ayres Correia; Watanabe,Pedro Henrique; Bertol,Teresinha Marisa; Freitas,Ednardo Rodrigues; Nascimento,Germano Augusto Jerônimo.
ABSTRACTThe aim of this study was to determine and validate prediction equations for digestible (DE) and metabolizable energy (ME) of soybean meal for growing pigs. The prediction equations were developed using data from chemical composition, digestibility and metabolizability of soybean meal samples (n = 25) evaluated in essays at Embrapa Suínos e Aves. The equations were estimated through regression analysis, using the REG procedure of SAS and adjusted R² was the criterion of choice to select the best models. Two equations were estimated for DE and two for ME. To validate the equations, one experiment with two essays was performed to determine the values of DE and ME of five samples of soybean meal. In each essay, 24 growing pigs with an initial weight...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Digestible energy; Mathematical models; Metabolizable energy; Protein feedstuffs.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902015000400873
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Proteínas da soja processadas de diferentes modos em dietas para desmame de leitões R. Bras. Zootec.
Bertol,Teresinha Marisa; Mores,Nelson; Ludke,Jorge Vítor; Franke,Márcia Regina.
Foi realizado um experimento para avaliar a substituição parcial do farelo de soja (FS) por outros subprodutos da soja obtidos por intermédio de diferentes tipos de processamento, bem como comparar estes subprodutos entre si, como fonte protéica na dieta de leitões desmamados aos 21 dias de idade. Com este objetivo foram comparados quatro tratamentos: T1 - dieta controle, com FS como única fonte protéica; T2, T3 e T4 -- 50% do FS da dieta controle foi substituído por soja integral extrusada (SIE), proteína texturizada de soja (PTS) e proteína concentrada de soja (PCS), respectivamente. As dietas foram isocalóricas, isolisínicas, contendo o mesmo nível de produtos lácteos e fornecidas do dia do desmame até 14 dias após. A substituição parcial do FS por...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desempenho; Farelo de soja; Morfologia intestinal; Proteína concentrada de soja; Proteína texturizada de soja; Soja integral extrusada.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982001000100022
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Qualidade da carne e desempenho de genótipos de suínos alimentados com dois níveis de aminoácidos PAB
Bertol,Teresinha Marisa; Campos,Rogério Manoel Lemes de; Coldebella,Arlei; Santos Filho,Jonas Irineu dos; Figueiredo,Elsio Antonio Pereira de; Terra,Nelcindo Nascimento; Agnes,Ingrid Beatriz Lermen.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do genótipo e de teores de aminoácidos na dieta sobre o desempenho de suínos, o retorno econômico e a qualidade da carcaça e da carne. Os genótipos avaliados foram: MS115 x F1; Duroc x F1 (DCxF1); MS115 x Moura (MS115xMO); Duroc x 25% Duroc, 50% Large White, 25% Moura (DCxMO3). Os teores de aminoácidos nas dietas foram os recomendados para o desempenho alto ou médio de machos castrados com alto potencial genético. O escore de marmoreio foi mais elevado nos animais alimentados com teores médios de aminoácidos. Os genótipos DCxF1 e DCxMO3 tiveram maior ganho de peso diário do que MS115xF1 e MS115xMO. O menor ganho de peso, ajustado pelo consumo de ração, ocorreu no genótipo MS115xMO. As maiores espessuras de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sus scrofa; Marmoreio; Nutrição; Raças exóticas; Raça Moura.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2010000600012
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Rosemary extract and celery-based products used as natural quality enhancers for colonial type salami with different ripening times Ciênc. Tecnol. Aliment.
Bertol,Teresinha Marisa; Fiorentini,Angela Maria; Santos,Maria José Honorato dos; Sawitzki,Maristela Cortez; Kawski,Vicky Lilge; Agnes,Ingrid Beatriz Lermen; Costa,Camila Dalla; Coldebella,Arlei; Lopes,Letícia dos Santos.
This study aimed to evaluate the use of rosemary (Rosmarinus officinalis) extract (RE), celery (Apium graveolis), and low levels of NO3 and NO2 as natural agents to enhance the quality of colonial salami. Salami was produced according to three treatments: (A) Control: 0.1% curing salt; (B) Rosemary: 0.05% curing salt + 0.5% RE (rosemary extract); and (C) Rosemary+celery: 0.14% Veg 503 + 0.27% Veg 504 (sea salt plus celery) + 0.5% of RE (rosemary extract). There was no effect (P &gt; 0.05) of the treatments on water activity, Na content, and residual NO3 and NO2. Fatty acids C18:2 and C20:4 were reduced (P < 0.05) during the ripening period in the Control treatment indicating possible oxidation. The use of celery resulted in lower pH values (P <...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Natural preservatives; Colonial type meat products; Vegetable extracts.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000400022
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Sensory and physicochemical characteristics of salamis added with vegetable-based curing ingredients Ciência Rural
Kawski,Vicky Lilge; Bertol,Teresinha Marisa; Santos,Maria José Honorato dos; Sawitzki,Maristela Cortez; Fiorentini,Angela Maria; Coldebella,Arlei; Agnes,Ingrid Beatriz Lermen.
ABSTRACT: The aim of this study was to evaluate the sensory and physicochemical quality of colonial salamis added with vegetable-based curing ingredients as potential enhancers of quality products. Salamis were produced according to three treatments: (A) Control: 0.1% curing salt; (B) rosemary: 0.05% curing salt + 0.5% rosemary extract (RE); and (C) RE+celery: 0.14% Veg 503 + 0.27% Veg 504 (sea salt plus celery, nitrate and nitrite supplies, respectively) + 0.5% of RE. No significant differences were observed (P>0.05) among the three treatments for dry matter (DM), crude protein (CP), ash, ether extract (EE) and gross energy (GE). Sensory analysis was performed by applying the preference test and multiple comparison between the three treatments....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Celery; Curing salt; Meat products; Rosemary; Vegetable extracts.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000800781
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