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Aplicações de técnicas de análise multivariada na avaliação da qualidade química e sensorial de café. Repositório Alice
CLEMENTE, A. da C. S.; CIRILLO, M. A.; MALTA, M. R.; CAIXETA, F.; ROSA, S. D. V. F. da.
As condições de produção, bem como as operações pós-colheita de processamento, secagem e as condições de armazenamento podem acarretar alterações na composição físico-químicas dos grãos de café, influenciando diretamente na qualidade de bebida. Embora muito utilizadas nestes estudos, as analises estatísticas univariadas nem sempre permitem interpretações e conclusões consistentes sobre os efeitos destes fatores. Asssim, objetivou-se neste trabalho avaliar a utilização de análises multivariadas na interpretação dos efeito das operações pós-colheita na qualidade de grãos de café. Foram utilizados frutos de Coffea arabica L., cultivar Catuaí Amarelo IAC 144, os quais foram processados para obtenção de café natural, café desmucilado e café espolpado. Os cafés...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Análise de componentes principais; Multi-Vari chart; Coffea arabica L..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/975242
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Association between responses obtained using adaptability and stability methods in alfalfa. Repositório Alice
NASCIMENTO, M.; NASCIMENTO, A. C. C.; CIRILLO, M. A.; FERREIRA, A.; PETERNELLI, L. A.; FERREIRA, R. de P..
2013
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Correspondence analysis; Genotype × environment interaction; Multiple centroid method; Eberhart and Russell (1966).
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/973556
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Bayesian sequential procedure to estimate the viability of seeds Coffea arabica L. in tetrazolium test. Repositório Alice
BRIGHENTI, C. R. G.; CIRILLO, M. A.; COSTA, A. L. A.; ROSA, S. D. V. F. da; GUIMARÃES, R. M..
Tetrazolium tests use conventional sampling techniques in which a sample has a fixed size. These tests may be improved by sequential sampling, which does not work with fixedsize samples. When data obtained from an experiment are analyzed sequentially the analysis can be terminated when a particular decision has been made, and thus, there is no need to pre-establish the number of seeds to assess. Bayesian statistics can also help, if we have sufficient knowledge about coffee production in the area to construct a prior distribution. Therefore, we used the Bayesian sequential approach to estimate the percentage of viable coffee seeds submitted to tetrazolium testing, and we incorporated priors with information from other analyses of crops from previous years....
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Beta distribution; Seed analysis; Coffee; Prior distribution; Sampling.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1108760
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Desication sensitivity from different coffee seed phenological stages. Repositório Alice
SANTOS, F. C.; ROSA, S. D. V. F. da; VON PINHO, E. V. de R.; CIRILLO, M. A.; CLEMENTE, A. da C. S..
Maturity stage and drying method are the factors that most influence coffee seed quality. The objective of this study was to assess the physiological quality and investigate the electrophoretic patterns of catalase and endo-ß-mannanaseenzymes and heat resistant proteins in coffee seeds harvested at different phenological stages and dried under different conditions. Physiological quality was assessed when the seeds had developed the green, greenish-yellow, cherry, overripe and dry stages after three treatments: no drying, conventional drying and fast drying. After each treatment, the physiological quality of the seeds was assessed using the germination test and electrophoretic patterns of heat resistant proteins and the activity of catalase and...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Seed drying; Physiological quality; Protein profile; Qualidade fisiológica; Pefil proteico; Coffea arabica; Secagem; Coffea arabica.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1039773
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Extraction of oil from pequi fruit (Caryocar Brasiliense, Camb.) using several solvents and their mixtures. Repositório Alice
AQUINO, L. P.; BORGES, S. V.; QUEIROZ, F.; ANTONIASSI, R.; CIRILLO, M. A..
2011
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Extração; Óleo de pequi.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/894606
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Imagens digitais do teste de tetrazólio para avaliar a qualidade de grãos de café. Repositório Alice
ROSA, S. D. V. F. da; FREITAS, M. N. de; SAÚDE, A.; PEREIRA, C. C.; CIRILLO, M. A..
Testes fisiológicos, tais como germinação, tetrazólio (TTC), condutividade eléctrica (CE) e lixiviação de potássio (LK), são utilizadas na indústria de sementes para avaliar a qualidade da semente, após o processamento e a secagem. A qualidade da bebida do café também é afetada pelos processos de pós-colheita, uma vez que podem alterar a composição química dos precursores do sabor e do aroma da bebida. Assim, testes fisiológicos e bioquímicos econômicos rápidos e precisos e de fácil padronização podem constituir alternativas viáveis para a avaliação da qualidade da bebida. No entanto, estudos com abordagens fisiológicas e bioquímicas para avaliação da qualidade da bebida do café são raros. Neste sentido, objetivo-se testar o potencial de análises...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Teste de tetrazólio; Teste de germinação; Análise sensorial; Coffea arabica L..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/975203
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Interaction of genotype, environment and processing in the chemical composition expression and sensorial quality of Arabica coffee. Repositório Alice
RIBEIRO, D. E.; BOREM, F. M.; CIRILLO, M. A.; PRADO, M. V. B.; FERRAZ, V. P.; ALVES, H. M. R.; TAVEIRA, J. H. da S..
The present study was carried out to analyze chemical descriptors present in the raw coffee bean and to establish an association of these descriptors with the sensorial quality of the coffee beverage, based on expressions resulting from the interactions of coffee genotype, environment, and processing. The chemical descriptors caffeine, trigonelline, sucrose, and isomers of chlorogenic acid (3-CQA, 4-CQA, and 5-CQA), were analyzed through the use of high performance liquid chromatography (HPLC). Trained and qualified cuppers, certified as judges of specialty coffees, carried out the sensorial analysis using the methodology proposed by the Specialty Coffee Association of America (SCAA). Based on the cultivation environment, altitude and the genotype, it was...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Slope exposure; Yellow bourbon; Coffee processing; Altitude; Multidimensional scaling; Altitude.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1067824
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Operações pós-colheita e qualidade físico-química e sensorial de cafés. Repositório Alice
CLEMENTE, A. da C. S.; CIRILLO, M. A.; MALTA, M. R.; CAIXETA, F.; PEREIRA, C. C.; ROSA, S. D. V. F. da.
Os efeitos das operações pós-colheita de processamento e secagem e as condições de armazenamento são fatores relevantes a serem considerados para análise da qualidade do café. Dependendo das condições de processamento e secagem, os grãos de café podem sofrer alterações na composição físico-química, influenciando diretamente na qualidade de bebida e consequentemente na avaliação sensorial. Para análise dos resultados, usualmente são utilizadas técnicas de estatísticas univariadas, as quais poderão proporcionar interpretações incoerentes por não considerarem o efeito conjunto entre as variáveis físico-químicas e sensoriais. Assim, objetivou-se propor uma abordagem multivariada dos dados, por meio da combinação de técnicas de componentes principais e gráficos...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Abordagem multivariada; Componente principal; Multi-vari chart; Coffea arabica.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1039280
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Simultaneous optimization of coffee quality variables during storage. Repositório Alice
ABREU, G. F. de; ROSA, S. D. V. F. da; CIRILLO, M. A.; MALTA, M. R.; CLEMENTE, A. C. S.; BORÉM, F. M..
The objective of the study was to use methodology of simultaneous optimization of multiple responses applied to an experimental design to determine the best combination of storage period and conditions for preservation of coffee beans. Coffea arabica L. fruits were harvested in the ripe stage of maturation, processed using wet and dry methods, and dried to 11% (wet basis) moisture content. Part of the beans was hulled, while the other part was hulled only after the beans were stored under two different environmental conditions: cooled air at 10 ºC with 50% relative humidity; and at 25 ºC without controlling the relative humidity. Samples were taken at 3, 6, and 12 months intervals in order to evaluate quality. The data were submitted to the simultaneous...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Processing; Coffea arabica; Processamento; Coffea arabica; Hulling.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1065186
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