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Actividade antioxidante de azeitonas verdes descaroçadas produzidas em Trás-os-Montes: estudo do efeito da cultivar. IPB - Escola Superior Agrária
Malheiro, R.; Sousa, A.; Casal, S.; Bento, Albino; Pereira, J.A..
A azeitona de mesa e parte integrante da dieta Mediterrânica, sendo considerada uma fonte importante de antioxidantes. Em Trás-os-Montes, no inicio do Outono, são processadas de forma artesanal um tipo de azeitona de mesa denominada "alcaparras". Para 0 seu processamento, os frutos são colhidos verdes, partidos, retirado o caroço e introduzidos em agua, mudada diariamente, durante aproximadamente uma semana ate que possam ser consumidos. De uma maneira geral, o factor cultivar não e tido em conta no processamento, apesar de apresentarem composição química e propriedades tecnológicas distintas. Assim, com o presente trabalho pretendeu-se estudar 0 efeito da cultivar na actividade antioxidante das "alcaparras". Neste sentido, foram processados lotes de...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5126
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Almond (Prunus dulcis) as a good source of health beneficial fatty acids IPB - Escola Superior Agrária
Barreira, João C.M.; Casal, S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/3528
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Aplicação de um método cromatográfico para a determinação de vitamina E em Prunus dulcis IPB - Escola Superior Agrária
Barreira, João C.M.; Alves, Rita C.; Casal, S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/3533
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Avaliação nutricional de fiambres IPB - Escola Superior Agrária
Paiva, R.; Mendes, E.; Pereira, J.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Casal, S..
Os produtos derivados de carne são parte integrante dos hábitos alimentares dos portugueses. Entre estes destacam-se os fiambres, cuja oferta tem sido crescente ao longo dos tempos. O fiambre é um produto com grande diversidade de tipos de carne e, consequentemente com valores comerciais muito diferentes. Está geralmente associado a um elevado teor em sal, aditivos, colesterol e em alguns casos gordura, ingredientes associados a efeitos negativos na saúde e bem-estar dos consumidores. Apesar de algumas marcas apresentarem rótulo, grande parte dos fiambres comercializados não apresenta qualquer detalhe, além da lista de ingredientes.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5138
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Avaliação nutricional e composição em ácidos gordos de 6 variedades de nozes, sementes de Juglans regia L., cultivadas em Trás-os-Montes IPB - Escola Superior Agrária
Amaral, J.S.; Casal, S.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P..
A dieta mediterrânea, considerada saudável e uma das melhores no que concerne à prevenção das doenças cardiovasculares inclui, como componentes importantes, os frutos secos. No entanto, e talvez devido ao facto deste tipo de alimentos ser rico em lípidos, assistiu-se a um declínio do seu consumo. Actualmente, associa-se o consumo de frutos secos à ingestão de ingredientes com propriedades funcionais. Quando comparadas com a maioria dos outros frutos secos, que contam principalmente ácidos gordos monoinsaturados, as nozes distinguem-se pelos teores elevados em ácidos gordos polinsaturados (omega-3 e omega-6).
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Dieta mediterrânea; Ácidos gordos; Avaliação nutricional; Nozes.
Ano: 2003 URL: http://hdl.handle.net/10198/1503
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Azeites varietais das Cv. Cobrançosa, Madural e Verdeal: influência do tempo de armazenamento da azeitona no teor de tocoferóis do azeite IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P.; Ferreira, M.A..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 1999 URL: http://hdl.handle.net/10198/5523
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Caracterização química de azeites elementares da região de Trás-os-Montes. IPB - Escola Superior Agrária
Sousa, A.; Casal, S.; Frederico, C.; Cosme, V.; Bento, Albino; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
Trás-os-Montes é uma das principais regiões produtoras de azeite a nível nacional, onde é produzido azeite com a Denominação de Origem Protegida “Azeite de Trás-os-Montes”. De uma forma geral, estes azeites resultam de uma mistura de diferentes cultivares, maioritariamente Cobrançosa, Madural e Verdeal Transmontana, sendo permitida a presença de outras, ainda que em menor proporção. Com o presente trabalho pretendeu-se contribuir para a caracterização química de azeites elementares produzidos na região de Trás-os-Montes. Assim, foram analisadas 80 amostras de azeite das cultivares Cobrançosa (20), Verdeal Transmontana (11), Madural (11), Santulhana (11), Negrinha de Freixo (11), Cordovil (10), Borrenta (2), Bical (1), Cordovesa (1), Lentisca (1) e Madural...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/5345
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Characterization of several olive (Oleae europaea L.) cultivars based on fatty acids, triacilglycerol and tocopherol compositions. IPB - Escola Superior Agrária
Sousa, A.; Pereira, J.A.; Casal, S.; Bento, Albino; Oliveira, M..
Olive oil is the principal lipid source of the Mediterranean countries being largely consumed in Portugal. In the last years, the olive oil sector showed a great dynamics and olive oils with Protected Designation of Origin (PDO) and varietal olive oils (olive oils from just one cultivar) are introduced in the market In this context, this work intends to contribute for a better knowledge of the most representative cultivars of Olea europaea L grown in Tnis-os-Montes and Beira Interior, regions with importance in the production of these products. 34 samples of olives belonging to 14 olive cultivars were analyzed.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/5140
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Composição química e valor nutricional de cogumelos silvestres comestíveis do nordeste de Portugal IPB - Escola Superior Agrária
Barros, Lillian; Baptista, Paula; Correia, Daniela M.; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P.; Ferreira, Isabel C.F.R..
Neste trabalho, determinou-se a composição química e o valor nutricional de cinco espécies de cogumelos silvestres comestíveis (Agaricus arvensis, Lactarius deliciosus, Leucopaxillus giganteus, Sarcodon imbricatus, Tricholoma portentosum) vulgarmente consumidos na região de Trás-os-Montes, Nordeste de Portugal. A avaliação da composição química incluíu determinação de humidade, gordura total, proteína total, cinzas, hidratos de carbono e do valor nutricional. O perfil de macronutrientes revelou genericamente que os cogumelos silvestres são fontes ricas em proteínas e hidratos de carbono, e que contêm quantidades reduzidas de gordura. A análise da composição em ácidos gordos, realizada por cromatografia gás-líquido acoplada a um detector de ionização de...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Cogumelos; Composição química; Ácidos gordos; Açucares; Valor nutricional.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/3877
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Contribuição dos ácidos gordos de Castanea sativa Mill. para a sua classificação como alimento funcional IPB - Escola Superior Agrária
Barreira, João C.M.; Casal, S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
Ficheiro com vários resumos.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/3379
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Cultivar effect on the phenolic composition and antioxidant potential of stoned table olives IPB - Escola Superior Agrária
Malheiro, R.; Sousa, A.; Casal, S.; Bento, Albino; Pereira, J.A..
Stoned green table olives ‘‘alcaparras’’ prepared from five different cultivars (Cv. Cobrançosa, Madural, Negrinha de Freixo, Santulhana and Verdeal Transmontana) were investigated concerning their phenolic composition and antioxidant potential. From each cultivar, five independent lots were prepared. The phenolic profile was determined by HPLC/DAD at 280 nm, and antioxidant potential measured using the reducing power and scavenging effect on DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radicals assays. Twelve phenolic compounds were identified, being hyrdoxytyrosol the most abundant one, followed by verbascoside and tyrosol. Cv. Cobrançosa and Santulhana reported higher content of phenolic compounds, with 165.76 and 163.66 mg/kg of fresh ‘‘alcaparras’’ table...
Tipo: Article Palavras-chave: Olea europaea L.; Stoned table olives; Olive cultivar; Phenolic composition; Antioxidant potential.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10198/3952
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Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal IPB - Escola Superior Agrária
Amaral, J.S.; Casal, S.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P..
Six cultivars (Franquette, Marbot, Mayette, Mellanaise, Lara, and Parisienne) of walnuts (Juglans regia L.) were collected during the 2001 crop, from Bragança, Portugal. Chemical composition, including moisture, total oil content, crude protein, ash, carbohydrates, and nutritional value, was evaluated. Fat was the predominant component, ranging from 62.3 to 66.5%. Total oil was extracted and analyzed for fatty acids, sterols, oxidative stability, and peroxide value. Fatty acids and sterols were determined by gas-liquid chromatography coupled to a flame ionization detector. Eighteen fatty acids were quantified. Polyunsaturated fatty acids and, in particular, linoleic acid were predominant. â-Sitosterol, ¢5-avenasterol, and campesterol were the major sterols...
Tipo: Article Palavras-chave: Juglans regia L.; Walnut; Chemical composition; Fatty acid composition; Sterol composition.
Ano: 2003 URL: http://hdl.handle.net/10198/628
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Discrimination of varietal olive oils of the portuguese cultivars Cobrançosa, Madural and Verdeal based on their fatty acids composition. IPB - Escola Superior Agrária
Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A.; Casal, S.; Alves, M.R..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2000 URL: http://hdl.handle.net/10198/5526
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Discrimination of varietal olive oils of the portuguese cultivars Cobrançosa, Madural and Verdeal based on their fatty acids composition. IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Casal, S.; Alves, M.R..
The fatty acid composition has been traditionally used to discriminate the different vegetable oils and confirm their authenticity. The aim of the present study was to check the possible use of the fatty acid profile to differentiate varietal olive oils of the three most important cultivars in Northeast Portugal (Cobrançosa, Madural and Verdeal). Fifteen varietal olive oils from each of the three cultivars were collected to achieve that goal. Fatty acids were determined, as methylesters, by HRGC. Methylesters were prepared by transesterefication with BF3/methanol after saponification with methanolic KOH. The fatty acid pattern was performed with a Chrompack CP9001 equipped with a split-splitless injector, a FID and a 50m x 0,25 mm i.d. fused silica...
Tipo: Article Palavras-chave: Portuguese cultivars; Varietal olive oil; Fatty acids profile; Discriminant analysis.
Ano: 2002 URL: http://hdl.handle.net/10198/859
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Efeito do armazenamento da azeitona na qualidade de azeites elementares da Cv. Cobrançosa. IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Bento, Albino; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2001 URL: http://hdl.handle.net/10198/5534
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Effect of olive fruit fly infestation on the quality of olive oil from cultivars cobrançosa, madural and verdeal transmontana IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Alves, M.R.; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P..
Olives (Olea europaea L.) from cultivars Cobrançosa, Madural and Verdeal Transmontana were collected separately and divided into two different groups according to the presence or absence of infestation by the olive fruit fly (Bactrocera oleae Gmel.). These two groups were then mixed in varying percentages to create five groups of olives per cultivar with infestation levels: 0, 12.5, 25, 50 and 100%. Each group was then processed to produce olive oil. The results, regarding mainly acidity, peroxide value, and stability to oxidation, suggest that olive fruit fly infestation reduces the quality of the olive oil. The effects of infestation varied according to cultivar, but in general the total tocopherol content was always lower at the 100% infestation level....
Tipo: Article Palavras-chave: Vegetable oil; Edible oil; Cultivar; Olive oil; Quality; Infestation; Fruit; Olive.
Ano: 2004 URL: http://hdl.handle.net/10198/725
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Effect of the olive fruit fly and the olive antrachnose on oil quality of some Portuguese cultivars. IPB - Escola Superior Agrária
Sousa, A.; Pereira, J.A.; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P.; Bento, Albino.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2005 URL: http://hdl.handle.net/10198/5552
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Evolução dos teores em vitamina E e resistência à oxidação de azeites com a fritura. IPB - Escola Superior Agrária
Sendas, A.; Casal, S.; Pereira, J.A.; Oliveira, M.B.P.P..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/5343
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Fatty acid and sugar compositions, and nutritional value of five wild edible mushrooms from Northeast Portugal IPB - Escola Superior Agrária
Barros, Lillian; Baptista, Paula; Correia, Daniela M.; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P.; Ferreira, Isabel C.F.R..
The chemical composition and nutritional value of five wild edible mushroom species (Agaricus arvensis, Lactarius deliciosus, Leucopaxillus giganteus, Sarcodon imbricatus, Tricholoma portentosum) commonly consumed in the Tra´s-os-Montes region of Northeast Portugal was determined. Chemical composition evaluation included moisture, total oil content, crude protein, ash, carbohydrates, and nutritional value determination. The macronutrient profile in general revealed that the wild mushrooms were rich sources of protein and carbohydrates, and had low amounts of fat. On the basis of the proximate analysis, it can be calculated that an edible portion of 100 g of these mushrooms provides, on average, 28 kcal (118 kJ). The analysis of fatty acid composition,...
Tipo: Article Palavras-chave: Wild edible mushrooms; Chemical composition; Fatty acid composition; Sugar composition; Nutritional value.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/832
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Influence of the olive storage period on oil quality in the portuguese “Cobrançosa”, “Madural” and “Verdeal Transmontana” cultivars IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Casal, S.; Bento, Albino; Oliveira, M.B.P.P..
Olives ( Olea europaeacv. Cobrancüosa, Madural, and Verdeal Transmontana) used for oil production were stored, in plastic containers, at 5 ( 2 °C (70% relative humidity) for three different periods before oil extraction: 0, 7, and 14 days (T0, T7, and T14, respectively). In the crop year 1997/1998 this procedure was done only for cv. Cobrancüosa and in 1998/1999 for the three cultivars. After storage, the oils were extracted from the fruits, and the acidity, peroxide value, coefficients of specific extinction at 232 and 270 nm, stability, color, p-anisidine value, fatty acids, and tocopherols compositions were determined. The results confirm that storage of fruits produces losses in the olive oil quality. Acidity and stability to oxidation indicate a...
Tipo: Article Palavras-chave: Olea europaea; Olive storage; Olive oil; Fatty acids; Tocopherols; Quality.
Ano: 2002 URL: http://hdl.handle.net/10198/722
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