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Registros recuperados: 30 | |
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Malheiro, R.; Sousa, A.; Casal, S.; Bento, Albino; Pereira, J.A.. |
A azeitona de mesa e parte integrante da dieta Mediterrânica, sendo considerada uma fonte importante de antioxidantes. Em Trás-os-Montes, no inicio do Outono, são processadas de forma artesanal um tipo de azeitona de mesa denominada "alcaparras". Para 0 seu processamento, os frutos são colhidos verdes, partidos, retirado o caroço e introduzidos em agua, mudada diariamente, durante aproximadamente uma semana ate que possam ser consumidos. De uma maneira geral, o factor cultivar não e tido em conta no processamento, apesar de apresentarem composição química e propriedades tecnológicas distintas. Assim, com o presente trabalho pretendeu-se estudar 0 efeito da cultivar na actividade antioxidante das "alcaparras". Neste sentido, foram processados lotes de... |
Tipo: ConferenceObject |
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Ano: 2009 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/5126 |
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Paiva, R.; Mendes, E.; Pereira, J.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Casal, S.. |
Os produtos derivados de carne são parte integrante dos hábitos alimentares dos portugueses. Entre estes destacam-se os fiambres, cuja oferta tem sido crescente ao longo dos tempos. O fiambre é um produto com grande diversidade de tipos de carne e, consequentemente com valores comerciais muito diferentes. Está geralmente associado a um elevado teor em sal, aditivos, colesterol e em alguns casos gordura, ingredientes associados a efeitos negativos na saúde e bem-estar dos consumidores. Apesar de algumas marcas apresentarem rótulo, grande parte dos fiambres comercializados não apresenta qualquer detalhe, além da lista de ingredientes. |
Tipo: ConferenceObject |
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Ano: 2009 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/5138 |
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Amaral, J.S.; Casal, S.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P.. |
A dieta mediterrânea, considerada saudável e uma das melhores no que concerne à prevenção das doenças cardiovasculares inclui, como componentes importantes, os frutos secos. No entanto, e talvez devido ao facto deste tipo de alimentos ser rico em lípidos, assistiu-se a um declínio do seu consumo. Actualmente, associa-se o consumo de frutos secos à ingestão de ingredientes com propriedades funcionais. Quando comparadas com a maioria dos outros frutos secos, que contam principalmente ácidos gordos monoinsaturados, as nozes distinguem-se pelos teores elevados em ácidos gordos polinsaturados (omega-3 e omega-6). |
Tipo: ConferenceObject |
Palavras-chave: Dieta mediterrânea; Ácidos gordos; Avaliação nutricional; Nozes. |
Ano: 2003 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/1503 |
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Sousa, A.; Casal, S.; Frederico, C.; Cosme, V.; Bento, Albino; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A.. |
Trás-os-Montes é uma das principais regiões produtoras de azeite a nível nacional, onde é produzido azeite com a Denominação de Origem Protegida “Azeite de Trás-os-Montes”. De uma forma geral, estes azeites resultam de uma mistura de diferentes cultivares, maioritariamente Cobrançosa, Madural e Verdeal Transmontana, sendo permitida a presença de outras, ainda que em menor proporção. Com o presente trabalho pretendeu-se contribuir para a caracterização química de azeites elementares produzidos na região de Trás-os-Montes. Assim, foram analisadas 80 amostras de azeite das cultivares Cobrançosa (20), Verdeal Transmontana (11), Madural (11), Santulhana (11), Negrinha de Freixo (11), Cordovil (10), Borrenta (2), Bical (1), Cordovesa (1), Lentisca (1) e Madural... |
Tipo: ConferenceObject |
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Ano: 2007 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/5345 |
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Sousa, A.; Pereira, J.A.; Casal, S.; Bento, Albino; Oliveira, M.. |
Olive oil is the principal lipid source of the Mediterranean countries being largely consumed in Portugal. In the last years, the olive oil sector showed a great dynamics and olive oils with Protected Designation of Origin (PDO) and varietal olive oils (olive oils from just one cultivar) are introduced in the market In this context, this work intends to contribute for a better knowledge of the most representative cultivars of Olea europaea L grown in Tnis-os-Montes and Beira Interior, regions with importance in the production of these products. 34 samples of olives belonging to 14 olive cultivars were analyzed. |
Tipo: ConferenceObject |
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Ano: 2006 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/5140 |
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Barros, Lillian; Baptista, Paula; Correia, Daniela M.; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P.; Ferreira, Isabel C.F.R.. |
Neste trabalho, determinou-se a composição química e o valor nutricional de cinco espécies de cogumelos silvestres comestíveis (Agaricus arvensis, Lactarius deliciosus, Leucopaxillus giganteus, Sarcodon imbricatus, Tricholoma portentosum) vulgarmente consumidos na região de Trás-os-Montes, Nordeste de Portugal. A avaliação da composição química incluíu determinação de humidade, gordura total, proteína total, cinzas, hidratos de carbono e do valor nutricional. O perfil de macronutrientes revelou genericamente que os cogumelos silvestres são fontes ricas em proteínas e hidratos de carbono, e que contêm quantidades reduzidas de gordura. A análise da composição em ácidos gordos, realizada por cromatografia gás-líquido acoplada a um detector de ionização de... |
Tipo: ConferenceObject |
Palavras-chave: Cogumelos; Composição química; Ácidos gordos; Açucares; Valor nutricional. |
Ano: 2007 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/3877 |
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Malheiro, R.; Sousa, A.; Casal, S.; Bento, Albino; Pereira, J.A.. |
Stoned green table olives ‘‘alcaparras’’ prepared from five different cultivars (Cv. Cobrançosa, Madural, Negrinha de Freixo, Santulhana and Verdeal Transmontana) were investigated concerning their phenolic composition and antioxidant potential. From each cultivar, five independent lots were prepared. The phenolic profile was determined by HPLC/DAD at 280 nm, and antioxidant potential measured using the reducing power and scavenging effect on DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radicals assays. Twelve phenolic compounds were identified, being hyrdoxytyrosol the most abundant one, followed by verbascoside and tyrosol. Cv. Cobrançosa and Santulhana reported higher content of phenolic compounds, with 165.76 and 163.66 mg/kg of fresh ‘‘alcaparras’’ table... |
Tipo: Article |
Palavras-chave: Olea europaea L.; Stoned table olives; Olive cultivar; Phenolic composition; Antioxidant potential. |
Ano: 2011 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/3952 |
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Amaral, J.S.; Casal, S.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P.. |
Six cultivars (Franquette, Marbot, Mayette, Mellanaise, Lara, and Parisienne) of walnuts (Juglans regia L.) were collected during the 2001 crop, from Bragança, Portugal. Chemical composition, including moisture, total oil content, crude protein, ash, carbohydrates, and nutritional value, was evaluated. Fat was the predominant component, ranging from 62.3 to 66.5%. Total oil was extracted and analyzed for fatty acids, sterols, oxidative stability, and peroxide value. Fatty acids and sterols were determined by gas-liquid chromatography coupled to a flame ionization detector. Eighteen fatty acids were quantified. Polyunsaturated fatty acids and, in particular, linoleic acid were predominant. â-Sitosterol, ¢5-avenasterol, and campesterol were the major sterols... |
Tipo: Article |
Palavras-chave: Juglans regia L.; Walnut; Chemical composition; Fatty acid composition; Sterol composition. |
Ano: 2003 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/628 |
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Pereira, J.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Casal, S.; Alves, M.R.. |
The fatty acid composition has been traditionally used to discriminate the different vegetable oils and confirm their authenticity. The aim of the present study was to check the possible use of the fatty acid profile to differentiate varietal olive oils of the three most important cultivars in Northeast Portugal (Cobrançosa, Madural and Verdeal). Fifteen varietal olive oils from each of the three cultivars were collected to achieve that goal. Fatty acids were determined, as methylesters, by HRGC. Methylesters were prepared by transesterefication with BF3/methanol after saponification with methanolic KOH. The fatty acid pattern was performed with a Chrompack CP9001 equipped with a split-splitless injector, a FID and a 50m x 0,25 mm i.d. fused silica... |
Tipo: Article |
Palavras-chave: Portuguese cultivars; Varietal olive oil; Fatty acids profile; Discriminant analysis. |
Ano: 2002 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/859 |
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Pereira, J.A.; Alves, M.R.; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P.. |
Olives (Olea europaea L.) from cultivars Cobrançosa, Madural and Verdeal Transmontana were collected separately and divided into two different groups according to the presence or absence of infestation by the olive fruit fly (Bactrocera oleae Gmel.). These two groups were then mixed in varying percentages to create five groups of olives per cultivar with infestation levels: 0, 12.5, 25, 50 and 100%. Each group was then processed to produce olive oil. The results, regarding mainly acidity, peroxide value, and stability to oxidation, suggest that olive fruit fly infestation reduces the quality of the olive oil. The effects of infestation varied according to cultivar, but in general the total tocopherol content was always lower at the 100% infestation level.... |
Tipo: Article |
Palavras-chave: Vegetable oil; Edible oil; Cultivar; Olive oil; Quality; Infestation; Fruit; Olive. |
Ano: 2004 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/725 |
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Barros, Lillian; Baptista, Paula; Correia, Daniela M.; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P.; Ferreira, Isabel C.F.R.. |
The chemical composition and nutritional value of five wild edible mushroom species (Agaricus arvensis, Lactarius deliciosus, Leucopaxillus giganteus, Sarcodon imbricatus, Tricholoma portentosum) commonly consumed in the Tra´s-os-Montes region of Northeast Portugal was determined. Chemical composition evaluation included moisture, total oil content, crude protein, ash, carbohydrates, and nutritional value determination. The macronutrient profile in general revealed that the wild mushrooms were rich sources of protein and carbohydrates, and had low amounts of fat. On the basis of the proximate analysis, it can be calculated that an edible portion of 100 g of these mushrooms provides, on average, 28 kcal (118 kJ). The analysis of fatty acid composition,... |
Tipo: Article |
Palavras-chave: Wild edible mushrooms; Chemical composition; Fatty acid composition; Sugar composition; Nutritional value. |
Ano: 2007 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/832 |
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Pereira, J.A.; Casal, S.; Bento, Albino; Oliveira, M.B.P.P.. |
Olives ( Olea europaeacv. Cobrancüosa, Madural, and Verdeal Transmontana) used for oil production were stored, in plastic containers, at 5 ( 2 °C (70% relative humidity) for three different periods before oil extraction: 0, 7, and 14 days (T0, T7, and T14, respectively). In the crop year 1997/1998 this procedure was done only for cv. Cobrancüosa and in 1998/1999 for the three cultivars. After storage, the oils were extracted from the fruits, and the acidity, peroxide value, coefficients of specific extinction at 232 and 270 nm, stability, color, p-anisidine value, fatty acids, and tocopherols compositions were determined. The results confirm that storage of fruits produces losses in the olive oil quality. Acidity and stability to oxidation indicate a... |
Tipo: Article |
Palavras-chave: Olea europaea; Olive storage; Olive oil; Fatty acids; Tocopherols; Quality. |
Ano: 2002 |
URL: http://hdl.handle.net/10198/722 |
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Registros recuperados: 30 | |
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