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Ocorrência, aspectos toxicológicos, métodos analíticos e controle da patulina em alimentos Ciência Rural
Welke,Juliane Elisa; Hoeltz,Michele; Dottori,Horacio Alberto; Noll,Isa Beatriz.
A patulina é uma micotoxina produzida por várias espécies de Penicillium, Aspergillus e Byssochlamys. Em experimentos com animais, ela demonstrou ter atividade mutagênica, carcinogênica e teratogênica. Tem sido freqüentemente encontrada em maçãs e derivados. A patulina é facilmente transferida da maçã para o suco durante o processamento devido a sua alta solubilidade em água. Essa micotoxina é muito estável ao aquecimento em meio ácido, como no suco de maçã. Assim, a presença de patulina em suco de maçã é um indicador da qualidade das maçãs utilizadas no processamento. Muitos métodos têm sido desenvolvidos para a determinação da patulina, principalmente baseados na extração líquido-líquido com acetato de etila e determinação por CLAE. É importante...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Patulina; Toxicidade; Métodos analíticos; Ocorrência; Controle.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000100052
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Patulin accumulation in apples during storage by Penicillium expansum and Penicillium griseofulvum strains BJM
Welke,Juliane Elisa; Hoeltz,Michele; Dottori,Horacio Alberto; Noll,Isa Beatriz.
A part of apples destined to juice production is generally of poor quality. Apples from cold storage or recently harvest (ground harvested or low quality apples) are stored under ambient conditions until they are processed. Since Penicillium expansum and P. griseofulvum are the principal fungal species isolated from stored apples in Brazil, the objective of this study was to investigate the ability of these strains to produce patulin in apples and report the consequences of this type of storage in loss of quality. The toxin was quantified using thin layer chromatography and charge-coupled device camera (TLC-CCD). The rate and quantities that P. expansum and P. griseofulvum can grow and produce patulin are highly dependent on the fungal strain and time....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Patulin; Apple; Penicillium expansum; Penicillium griseofulvum.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822011000100021
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The occurrence of aflatoxin B1 contamination in peanuts and peanut products marketed in southern Brazil BABT
Hoeltz,Michele; Einloft,Tiago Centeno; Oldoni,Verônica Possebon; Dottori,Horacio Alberto; Noll,Isa Beatriz.
This study investigated the occurrence of aflatoxin B1 in peanuts and peanut products marketed in the State of Rio Grande do Sul, Brazil. One hundred one samples of peanuts and peanut products were collected and analyzed by thin-layer chromatography with a charge-coupled device system. Aflatoxin B1 was present in 14% of the samples analyzed, in concentrations ranging from 24.0 to 87.5 µg/kg in the peanut samples and from 22.0 to 84.6 µg/kg in the peanut-product samples. These values exceeded the Brazilian regulatory limit (20.0 µg/Kg for aflatoxins B1+G1+B2+G2 ). These results suggest that although aflatoxin contamination in peanuts marketed in southern Brazil is lower than in other Brazilian regions, it is still a serious problem for human health and the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Peanuts; Peanut products; Aflatoxin B1; Brazil.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132012000200019
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