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Alimentação de Codornas com Milho Moído e Ração de Postura no Período Pós-jejum Durante a Muda Forçada e Seus Efeitos Sobre o Desempenho Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Garcia,EA; Mendes,AA; Pizzolante,CC; Veiga,N; Mattos,TK.
O experimento foi realizado com o objetivo de avaliar o desempenho de codornas poedeiras alimentadas por diferentes períodos com milho moído ou ração de postura durante sete dias após três dias de jejum, método de muda utilizado. Após esse período, as aves foram alimentadas com ração de postura durante as 20 semanas do período experimental. Utilizou-se um delineamento inteiramente ao acaso com três tratamentos (ração de postura por sete dias, ração de postura por três dias e milho moído por quatro dias e milho moído por sete dias), e quatro repetições de 24 aves por parcela. Os resultados mostraram que aves alimentadas apenas com ração de postura nos sete primeiros dias após o jejum apresentaram maior produção de ovos nas seis primeiras semanas do período...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Codornas; Muda forçada; Produção de ovos.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2002000200004
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Alterações Morfólogicas de Codornas Poedeiras Submetidas a Muda Forçada Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Garcia,EA; Mendes,AA; Pizzolante,CC; Veiga,N.
Objetivou-se avaliar as alterações físicas, produção de ovos e mortalidade de codornas poedeiras submetidas a muda forçada, durante um período de jejum. Utilizou-se um delineamento inteiramente ao acaso, com quatro tratamentos (0, 1, 2, e 3) dias de jejum, com três repetições de 36 aves por parcela. No início e ao final do período de jejum 2 aves por parcela foram abatidas, pesadas individualmente e sacrificadas para retirada e avaliação do ovário, oviduto, e fígado. Os resultados mostraram que no período de jejum de três dias houve uma redução de 25,64% no peso vivo, a produção de ovos caiu a 2,81% e a mortalidade foi de 4,60%.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Codornas; Jejum; Muda forçada; Produção de ovos.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2001000300009
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Alternative calcium source effects on commercial egg production and quality Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Pelícia,K; Garcia,EA; Scherer,MRS; Móri,C; Dalanezi,JA; Faitarone,ABG; Molino,AB; Berto,DA.
This study aimed at verifying the possibility of replacing calcitic limestone by marine calcium in the diet of layers. A total number of 321 Hi-sex hens, with 40 weeks of age at the beginning of the experiment, was used. A completely randomized experimental design was applied, with 5 treatments (0, 15, 30, 45, and 60 % of calcitic limestone replacement by marine calcium source) and eight replicates of eight birds each. Treatments significantly affected specific gravity (p<0.05), with the inclusion of 60% marine calcium (T5) presenting the worst result as compared to T1, which included only calcitic limestone as calcium source. It was concluded that marine calcium can replace up to 45% of calcitic limestone with no effects on performance or egg quality.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alternative calcium source; Eggshell quality; Limestone replacement; Marine algae; Marine calcium.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2007000200005
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BEAK TRIMMING BY INFRARED RADIATION OF LAYERS Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Pelicia,K; Garcia,EA; Santos,TA; Santos,GC; Vieira Filho,JA; Silva,AP; Moreira,J; Rabello,CBV; Garcia,RG.
ABSTRACT This study aimed at evaluating beak-trimming methods and intensities on the performance, beak length and uniformity, and egg parameters of commercial layers. During the rearing period, birds were distributed in randomized blocks, with a 2x3 factorial design + two treatments, consisting of beak trimming with infrared (IR) radiation (moderate or severe); three IR intensities (low: 42 nm, intermediate: 46 nm, or high: 52 nm); and two control hot blade (HB) beak trimming treatments (moderate or severe) with eight treatments and five replicates of 21 chicks each, totaling 840 birds. During the growing phase (second experiment) the factorial design was modified to 2 x 3 x 2 + 4, comprising two IR beak-trimming intensities (moderate or severe); three IR...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alternative beak-trimming methods; Beak-trimming; Infrared radiation; Lohmann White layers.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2019000100300
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Beak trimming methods and their effect on the performance and egg quality of Japanese quails (Coturnix japonica) during lay Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Pizzolante,CC; Garcia,EA; Saldanha,ESPB; Laganá,C; Faitarone,ABG; Souza,HBA; Pelicia,K.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Age; Beak trimming; Feathering; Performance; Quails.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2007000100003
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Beak-trimming methods and their effect on the performance of japanese quail pullets (Coturnix japonica) Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Pizzolante,CC; Garcia,EA; Saldanha,EAPB; Laganá,C; Batista,L; Deodato,Ap; Souza,ALP.
This study aimed at verifying if beak-trimming methods in Japanese quail pullets could optimize production by decreasing stress caused by cannibalism. A total number of 816 day-old Japanese quails was distributed in a completely randomized experimental design in a 2 x 3 factorial arrangement, with two beak-trimming ages (14 and 21 days of age) and three beak-trimming sizes (not trimmed, 1/3 trimmed, or 1/2 trimmed), and 4 replicates of 34 birds per replicate. Birds were submitted to the same management and feeding conditions. Weight gain, feed intake, feed conversion ratio, and mortality were evaluated. There was no significant effect of age at beak trimming on the evaluated parameters (P>0.05), as well as no significant interaction between age at beak...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Japanese quail; Beak trimming; Performance; Pullet phase.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2006000400002
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Calcium and available phosphorus levels for laying hens in second production cycle Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Pelicia,K; Garcia,EA; Faitarone,ABG; Silva,AP; Berto,DA; Molino,AB; Vercese,F.
This experiment studied the effect of four calcium (3.0, 3.5, 4.0, and 4.5%) and four available phosphorus levels (0.25, 0.30, 0.35, and 0.40%) in the diet of semi-heavy commercial layers after molting. Hisex Brown® layers between 90 and 108 weeks of age were distributed in a completely randomized experimental design with a 4x4 factorial arrangement with 16 treatments of five replicates of eight birds each. mortality, egg production, feed intake, egg mass, average egg weight, calcium and phosphorus intake, feed conversion ratio (per dozen eggs and per kg eggs), eggshell percentage and thickness, eggshell strength, eggshell weight per surface area (ESWSA), yolk percentage and color, albumen percentage, albumen and yolk heights, and blood and excreta calcium...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Available phosphorus; Egg quality; Nutritional requirements; Post-molting; Semi-heavy layers.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2009000100007
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Chicken Meat Submitted to Gamma Radiation and Packed with or without Oxygen Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Pelicia,K; Garcia,EA; Molino,AB; Santos,GC; Vieira Filho,JA; Santos,TA; Berto,DA.
The objective of this study was to evaluate the effects on gamma radiation levels on the physical and microbiological characteristics of chicken breast meat. A completely randomized experimental design in a 4x2x3 factorial arrangement was adopted. Treatments consisted of four radiation concentrations (0, 2, 4, or 8kGy), two package sealing methods (with or without vacuum), and three storage times (01, 07, or 14 days), with ten replicates each, totaling 240 chicken breast fillets. Packaging and radiation had no influence (p>0.05) on chicken breast meat pH, water retention capacity, or presence of Salmonella spp. Breast fillets not submitted to radiation and vacuum packed presented higher water retention capacity (p<0.05) than those radiated at 4kGy...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Poultry production; Vacuum preservation; Storage period; Ionizing radiation.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2015000200255
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Cholesterol levels and nutritional composition of commercial layers eggs fed diets with different vegetable oils Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Faitarone,ABG; Garcia,EA; Roça,R de O; Ricardo,H de A; Andrade,E N de; Pelícia,K; Vercese,F.
This experiment aimed at evaluating the effects of the supplementation of different vegetable oils at different levels to the diet of commercial layers on egg cholesterol levels and nutritional composition (proteins, total solids, lipids, and ashes) for 112 days. Birds were distributed according to a completely randomized experimental design with 10 treatments (T1 - control; T2 - inclusion of 2.5% rapeseed oil; T3 - inclusion of 2.5% canola oil; T4 - inclusion of 2.5% soybean oil; T5 - inclusion of 5% rapeseed oil; T6 - inclusion of 5% canola oil; T7 - inclusion of 5% soybean oil; T8 - inclusion of 2.5% rapeseed oil + 2.5% soybean oil; T9 - inclusion 2.5% canola oil + 2.5% soybean oil; T10 - inclusion of 2.5% rapeseed oil + 2.5% canola oil) of six...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fatty acids; Cholesterol; Nutritional composition; Vegetable oils; Commercial eggs.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2013000100006
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Economic traits and performance of Italian quails reared at different cage stocking densities Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Faitarone,ABG; Pavan,AC; Mori,C; Batista,LS; Oliveira,RP; Garcia,EA; Pizzolante,CC; Mendes,AA; Sherer,MR.
This study assessed the effect of different cage stocking densities on the performance of Italian quails in the laying period. Two hundred and sixty four quails with 30 weeks of age and 280g mean body weight were used. Birds were randomly assigned to 96 x 33 x 16 cm cages and distributed in a randomized block design with 4 treatments (12, 15, 18 and 21 quails per cage or 264, 211, 176 and 151 cm² per quail, respectively) and 4 replicates. Birds were given feed and water ad libitum and submitted to the same experimental conditions. The experimental diet was formulated based on NRC (1994) recommendations. There were no significant differences among treatments for feed conversion per egg mass (kg:kg), percentage of broken eggs and mortality. There was a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cage stocking density; Economic traits; Italian quail; Performance.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2005000100003
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Efeito da Densidade de Criação e do Sexo Sobre o Empenamento, Incidência de Lesões na Carcaça e Qualidade da Carne de Peito de Frangos de Corte Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Garcia,RG; Mendes,AA; Garcia,EA; Nääs,IA; Moreira,J; Almeida,ICL; Takita,TS.
O experimento foi conduzido nas instalações experimentais da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia - UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil, com o objetivo de avaliar o efeito da densidade de criação e do sexo sobre o empenamento, incidência de lesões na carcaça e a qualidade de carne de peito de frangos de corte. Foram utilizados 1950 pintos de corte sexados, da linhagem Ross, distribuídos em um delineamento inteiramente casualizado, com esquema fatorial com 3 densidades (10, 13 e 16 aves/m²) e dois sexos com 5 repetições, sendo que uma foi destinada exclusivamente para reserva, criados até os 42 dias de idade. Aos 28, 35 e 42 dias foram amostradas 3 aves por repetição para a determinação do empenamento através da porcentagem de penas e 10 aves...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Densidade; Empenamento; Frangos de corte; Lesões na carcaça; Qualidade de peito.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2002000100004
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Efeito da Duração do Período de Jejum Pré-Abate Sobre Rendimento de Carcaça e a Qualidade da Carne do Peito de Frangos de Corte Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Denadai,JC; Mendes,AA; Garcia,RG; Almeida,ICL; Moreira,J; Takita,TS; Pavan,AC; Garcia,EA.
O objetivo de estudo foi o de avaliar o efeito do jejum de ração e água antes do abate sobre o rendimento de carcaça e cortes, perda de peso vivo, conteúdo do papo, intestino e moela, matéria seca das fezes, bem como volume globular médio e proteína total plasmática do soro. Foram utilizados 600 pintos machos da linhagem Ross, criados até 42 dias de idade, quando foram submetidos a três períodos de jejum (zero, quatro ou oito horas). A duração do período de jejum afetou (p<0,05) a perda de peso vivo, o rendimento de carcaça, carne de pernas, pés, conteúdo do papo e intestino. Aumentando-se o período de jejum até 4 horas, aumentou-se a perda de peso vivo e o rendimento de carcaça e patas, mas diminuiu-se o rendimento de pernas e o conteúdo do papo e do...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcaça; Jejum; Maciez; Peito; PH.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2002000200002
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Efeito da Suplementação de Metionina Sobre o Desempenho e a Avaliação de Carcaças de Frangos de Corte Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Whitaker,HMA; Mendes,AA; Garcia,EA; Roça,RO; Varolli Jr,JC; Saldanha,EPB.
Um experimento foi conduzido para avaliar os efeitos da suplementação de metionina em dietas de crescimento (22 a 42 dias de idade) sobre o desempenho, rendimento e composição química da carcaça de frangos de corte. Foram utilizados 2000 frangos de corte da linhagem comercial Ross, sexados, distribuídos em um delineamento ao acaso, em esquema fatorial 2 x 5 (sexo e níveis de metionina) com quatro repetições de 50 aves cada. As dietas foram formuladas para conter 100% ,110%, 120%, 130% e 140% dos níveis de metionina recomendados pelo NRC (1994). Aos 42 dias de idade, as aves foram abatidas para avaliar a quantidade de gordura abdominal, bem como o rendimento e a composição química da carcaça. Ao aumentar o nível de metionina da dieta, não houve efeito...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Composição química; Frangos de corte; Metionina; Rendimento de carcaça.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2002000100008
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Efeito do Nível de Lisina da Dieta e do Sexo Sobre o Desempenho e Rendimento de Carcaça de Frangos de Corte Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Almeida,ICL; Mendes,AA; Garcia,RG; Takita,TS; Moreira,J; Garcia,EA.
O experimento foi conduzido nas instalações da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Campus de Botucatu, utilizando-se dois mil pintos de um dia de idade, da linhagem Ross, distribuídos em um delineamento inteiramente casualisado em esquema fatorial 2 x 2 (sexos x níveis de lisina) e criados até 49 dias de idade. As aves foram alimentadas com dietas: inicial (0-21 dias), crescimento (22-42 dias) e acabamento (43-49 dias), contendo 100% dos níveis de lisina recomendados pelo NRC (1994), ou 110% nas rações inicial e de crescimento e 120% na ração de acabamento. Os frangos foram abatidos aos 28, 35, 42 e 49 dias de idade quando os rendimentos de carcaça e de peito foram determinados. Os níveis de lisina não afetaram (p>0,05) o ganho de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desempenho; Frangos de corte; Lisina; Rendimento de carcaça.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2002000100002
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Efeito dos Níveis de Cantaxantina na Dieta Sobre o Desempenho e Qualidade dos Ovos de Poedeiras Comerciais Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Garcia,EA; Mendes,AA; Pizzolante,CC; Gonçalves,HC; Oliveira,RP; Silva,MA.
O experimento teve como objetivo estudar os efeitos de níveis de cantaxantina sobre o desempenho e a coloração das gemas dos ovos de galinhas poedeiras. Foram utilizadas 384 galinhas da linhagem Hisex Brown, em um delineamento em blocos ao acaso, contendo seis tratamentos (0, 12, 24, 36, 48 e 60 ppm de cantaxantina), com oito repetições de oito aves por parcela. O período experimental foi de 56 dias. A coleta de ovos foi realizada diariamente e a análise de coloração dos ovos foi efetuada com o abanico colorimétrico da Roche. Durante os 14 dias do período inicial do experimento, a melhor coloração das gemas foi obtida com a adição de 60 ppm de cantaxantina, atingindo-se a cor plateau de 14,3 do leque colorimétrico Roche aos 5,43 dias de inclusão do...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coloração da gema; Desempenho galinhas poedeiras; Pigmentos; Qualidade dos ovos.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2002000100007
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Effect of organic mineral supplementation on the egg quality of semi-heavy layers in their second cycle of lay Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Saldanha,ESPB; Garcia,EA; Pizzolante,CC; Faittarone,ABG; Sechinato,A da; Molino,AB; Laganá,C.
This study was carried out to evaluate the effects of dietary trace mineral levels and sources on egg quality parameters of second-cycle semi-heavy layers. A number of 360 72-week-old layers were submitted to forced molting. Upon return of lay (83 weeks of age), birds were distributed according to a completely randomized experimental design of six treatments with six replicates of 10 birds each. The control treatment consisted of 0.10% dietary supplementation of trace minerals from inorganic sources, which was proportionally replaced by five levels (110, 100, 90, 80, 70%) of an organic trace mineral supplement containing 30, 30, 40, 6, 0.61, and 0.3 g/kg product of Zn, Fe, Mn, Cu, I, and Se, respectively. All diets contained equal protein, energy, and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Eggshell quality; Forced molting; Mineral supplementation; Yolk.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2009000400005
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Effect of the calcium level and limestone particle size on the performance of semi-heavy layers in the second cycle of egg production Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Pizzolante,CC; Garcia,EA; Laganá,C; Saldanha,ESPB; Deodato,AP; Faitarone,ABG; Scherer,MR; Batista,L.
An experiment was carried out at the Research and Development Unit of Brotas aiming at evaluating dietary calcium level and limestone particle size on the production performance of commercial (Hy-Line Brown) layers in the second lay cycle. Experiment duration was 112 days. A total number of 288 hens, with 83 weeks of age in the beginning of the experiment, were used in a completely randomized experimental design in a factorial arrangement of 2x3, with two calcium levels (3.5 and 4.0%) and three limestone particle size compositions: 100% fine limestone (FL), 30% coarse limestone (CL) + 70% fine limestone (FL), and 50% (CL) + 50% (FL), with six replicates of eight birds each. Egg weight (g), egg production (%), egg mass (%), feed intake (g), feed conversion...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Calcium; Laying hens; Limestone; Particle size; Performance.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2006000300006
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Effects of dietary calcium levels and limestone particicle size on the performance, tibia and blood of laying hens Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Pelicia,K; Mourao,JLM; Garcia,EA; Pinheiro,VMC; Berto,DA; Molino,AB; Faitarone,ABG; Vercese,F; Santos,GC; Silva,AP.
A total of 405 23-week-old ISA® Brown layers were distributed in a completely randomized experimental design in a factorial arrangement with nine treatments consisting of three dietary calcium levels (3.5, 3.75, and 4.5%) and three limestone particle sizes (100% fine limestone (FL), 70% FL + 30% coarse limestone (CL) and 50% (FL) + 50% (CL)), with nine replicates of five birds per cage. The following parameters were evaluated: percentage of lay, defective eggs, egg weight, egg mass, feed intake, feed conversion ratio (per kg eggs and per dozen eggs), and mortality. Dietary Ca levels significantly affected lay, with birds fed diets containing 4.5% calcium producing less eggs as compared to those fed 3.0 and 3.75% Ca. Egg production linearly decreased as...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Egg production; Mineral nutrition; Mineral particle size.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2011000100005
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Effects of dietary clinoptilolite and calcium levels on the performance and egg quality of commercial layers Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Berto,DA; Garcia,EA; Pelícia,K; Vercese,F; Molino,A de B; Silveira,AF da; Vieira Filho,JA; Murakami,ESF.
Among the different feed additives studied in poultry production, clinoptilolite, an aluminosilicate capable of adsorbing harmful substances and of improving live performance and egg and meat quality, was evaluated. The objective of the present study was to evaluate the influence of dietary clinoptilolite and calcium levels on the performance and egg quality of layers. In total, 576 layers were distributed according to a completely randomized experimental design in a 3 x 4 factorial arrangement (three calcium levels - 2.5, 3.1, or 3.7% and four clinoptilolite levels - 0.0, 0.15, 0.25, or 0.50%), with 12 treatments of six replicates of eight birds each. The experiment included four 28-d cycles. The experimental diets were based on corn and soybean meal....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ammonia adsorption; Calcium metabolism; Zeolites.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2013000300014
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Effects of dietary clinoptilolite and calcium levels on uric acid and calcium blood concentrations and bone quality of commercial layers Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Berto,DA; Garcia,EA; Vercese,F; Santos,GC dos; Barreiro,FR; Molino,A de B; Pelícia,K; Silveira,AF da.
The objective of the present study was to evaluate the effect of clinoptilolite and calcium levels on uric acid and calcium blood profile and bone quality of commercial layers. A total of 576 birds were distributed according to a completely randomized experimental design in a 3x4 factorial arrangement (calcium levels of 2.5, 3.1, or 3.7% and clinoptilolite levels of 0.0, 0.15, 0.25, or 0.50%), into 12 treatments with six replicates of eight birds per cage (experimental unit). The experimental period was 112 days. The experimental diets were based on corn and soybean meal. Results were submitted to analysis of variance and means were compared by the test of Tukey at 5% significance level using SISVAR statistical package. Blood uric acid was significantly...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mineral homeostasis; Bone quality; Zeolite.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2013000200011
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