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Efeito do tratamento térmico e enzimático nas propriedades de filmes de gelatina Ciênc. Tecnol. Aliment.
Carvalho,Rosemary Aparecida de; Grosso,Carlos Raimundo Ferreira.
Dentre os fatores que afetam a atividade da enzima transglutaminase, a temperatura de reação ou incubação é um fator determinante no grau de reticulação. Por outro lado, para a gelatina, tipicamente a rede estrutural polimérica é estabilizada por forças secundárias, sendo que a formação da matriz polimérica envolve um delicado balanço entre interações polímero-polímero e polímero-solvente, e este balanço é fortemente dependente do histórico térmico da solução. Desta forma, o objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da temperatura na reação de modificação enzimática em relação às propriedades funcionais dos filmes modificados à base de gelatina (propriedades mecânicas, de barreira ao vapor de água, solubilidade em água e parâmetros de cor dos filmes)....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Filmes; Temperatura de reação; Transglutaminase.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000300002
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Funcionalidade da oleoresina de páprica microencapsulada em goma-arábica e amido de arroz/gelatina PAB
Santos,Andréa Barbosa; Fávaro-Trindade,Carmen Sílvia; Grosso,Carlos Raimundo Ferreira.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a funcionalidade da oleoresina de páprica microencapsulada em goma-arábica e amido de arroz/gelatina, incorporada nos sistemas-modelo bolo e gel de gelatina. Avaliou-se a cor por meio de medida instrumental e aceitação sensorial por atributos de aparência e aceitação global. O pigmento encapsulado solubilizou-se, tingiu e se distribuiu uniformemente nos bolos, os quais apresentaram boa aceitação global. Nos géis, a goma apresentou desempenho superior ao amido/gelatina quanto à aparência, porém, todos os tratamentos obtiveram baixa aceitação global. A presença da oleoresina microencapsulada não interferiu negativamente no sabor, aroma ou textura dos sistemas analisados.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Encapsulação; Especiaria; Atomização; Teste de aceitação.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2006000200022
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Mechanical and water vapor permeability properties of biodegradables films based on methylcellulose, glucomannan, pectin and gelatin Ciênc. Tecnol. Aliment.
Chambi,Hulda Noemi Mamani; Grosso,Carlos Raimundo Ferreira.
Mimic biological structures such as the cell wall of plant tissues may be an alternative to obtain biodegradable films with improved mechanical and water vapor barrier properties. This study aims to evaluate the mechanical properties and water vapor permeability (WVP) of films produced by using the solvent-casting technique from blended methylcellulose, glucomannan, pectin and gelatin. First, films from polysaccharides at pH 4 were produced. The film with the best mechanical performance (tensile strength = 72.63 MPa; elongation = 9.85%) was obtained from methylcellulose-glucomannan-pectin at ratio 1:4:1, respectively. Then, gelatin was added to this polysaccharide blend and the pH was adjusted to 4, 5 and 6. Results showed significant improvement in WVP...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Polysaccharides; Proteins; Films; Biodegradable materials.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000300029
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Microparticles obtained by complex coacervation: influence of the type of reticulation and the drying process on the release of the core material Ciênc. Tecnol. Aliment.
Alvim,Izabela Dutra; Grosso,Carlos Raimundo Ferreira.
Microparticles obtained by complex coacervation were crosslinked with glutaraldehyde or with transglutaminase and dried using freeze drying or spray drying. Moist samples presented Encapsulation Efficiency (%EE) higher than 96%. The mean diameters ranged from 43.7 ± 3.4 to 96.4 ± 10.3 µm for moist samples, from 38.1 ± 5.36 to 65.2 ± 16.1 µm for dried samples, and from 62.5 ± 7.5 to 106.9 ± 26.1 µm for rehydrated microparticles. The integrity of the particles without crosslinking was maintained when freeze drying was used. After spray drying, only crosslinked samples were able to maintain the wall integrity. Microparticles had a round shape and in the case of dried samples rugged walls apparently without cracks were observed. Core distribution inside the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Complex coacervation; Transglutaminase; Glutaraldehyde; Controlled release.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000400036
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Preparo e caracterização de microcápsulas de oleoresina de páprica obtidas por atomização Ciênc. Tecnol. Aliment.
Santos,Andréa Barbosa dos; Fávaro-Trindade,Carmen Sílvia; Grosso,Carlos Raimundo Ferreira.
A páprica (Capsicum annuum L.) é um corante vermelho largamente empregado na indústria de alimentos. Entretanto, por ser à base de carotenóides este produto é suscetível à oxidação. Assim, o objetivo deste trabalho foi microencapsular oleoresina de páprica, avaliar a morfologia das microcápsulas, a distribuição e o tamanho das partículas e a solubilidade. Para tanto, foi utilizado o processo de microencapsulação por atomização e os agentes encapsulantes goma arábica e grânulos porosos de amido/gelatina. A avaliação morfológica, feita por microscopia eletrônica de varredura, mostrou que as microcápsulas elaboradas com goma arábica possuíam formato arredondado, com concavidades, sem poros ou rachaduras, paredes contínuas e o recheio estava distribuído em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microencapsulação; Atomização; Morfologia; Oleoresina de páprica; Goma arábica; Aglomerados porosos de amido/gelatina.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000200024
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Production and characterization of alginate microparticles obtained by ionic gelation and electrostatic adsorption of concentrated soy protein Ciência Rural
Silverio,Gabriela Barros; Sakanaka,Lyssa Setsuko; Alvim,Izabela Dutra; Shirai,Marianne Ayumi; Grosso,Carlos Raimundo Ferreira.
ABSTRACT: Microencapsulation is used for protection and release of bioactive compounds. Combination of encapsulation methods allows the production of matrices with better technological properties compared to the application of one of the methods alone. Use of ionic gelation produces porous microparticles, and coating it with a protein, by electrostatic interaction, may contribute to a better protection of the active compound. The objective of the research was to produce alginate microparticles (AG) through ionic gelation and to coat them with soluble protein from soy protein concentrate. Two factors were studied, calcium concentration during ionic gelation (0.8, 1.6 and 2.4% w/w) and pH (3.5 and 7.0) of the protein solution for electrostatic interaction....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microencapsulation; Ionic gelation; Electrostatic interaction; Alginate; Soy protein.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018001200750
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Production and characterization of lipid microparticles produced by spray cooling encapsulating a low molar mass hydrophilic compound Ciênc. Tecnol. Aliment.
Leonel,Alda Jusceline; Chambi,Hulda Noemi Mamani; Barrera-Arellano,Daniel; Pastore,Heloise Oliveira; Grosso,Carlos Raimundo Ferreira.
The objective of this research was to produce and characterize lipid particles (MpLs) that may be used as carriers of high amounts of hydrophilic core and evaluate the influence of the core amount on the performance of lipid microparticles. The MpLs were produced by spray cooling from solid and liquid lipid mixtures (stearic and oleic fatty acids and partly hydrogenated vegetable fat) containing glucose solution as core and soy lecithin as surfactant. The performance of MpLs was evaluated by means of the effective amount of encapsulated core, the core amount present on the surface of MpLs (superficial glucose) and the core release profile in aqueous solution. Morphological observations showed that MpLs presented spherical shape and a rugged and continuous...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipid microparticles; Spray cooling; Hydrophilic core release.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000100040
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Recobrimento de sementes de brócolos e salsa com coberturas e filmes biodegradáveis Bragantia
Tanada-Palmu,Patrícia Sayuri; Proença,Paula de Salles Penteado; Trani,Paulo Espíndola; Passos,Francisco Antonio; Grosso,Carlos Raimundo Ferreira.
O objetivo deste trabalho foi a comparação do desempenho de sementes de brócolos e de salsa cobertas ou aderidas a filmes biodegradáveis de quitosana e gelatina. Inicialmente, determinou-se o número ótimo de camadas de cobertura e a espessura do filme, para não comprometer a germinação das sementes. O desempenho foi avaliado por meio da capacidade de germinação e do vigor, e pelas massas de material fresco e seco de plantas com cerca de 30 dias. Observou-se germinação inferior ao controle nas sementes inseridas às fitas. O recobrimento de sementes obteve bons resultados em termos de vigor e desenvolvimento das plantas. Pelos resultados indicados, verificou-se que o recobrimento de sementes, com coberturas biodegradáveis, pode ser promissor, devido à...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Quitosana; Sementes de salsa e brócolos; Plantas; Germinação; Vigor.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052005000200016
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Stability of free and immobilized Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium lactis in acidified milk and of immobilized B. lactis in yoghurt BJM
Grosso,Carlos Raimundo Ferreira; Fávaro-Trindade,Carmen Sílvia.
This study evaluated the stability of Bifidobacterium lactis (Bb-12) and of Lactobacillus acidophilus (La-05) both free and immobilized in calcium alginate, in milk and in acidified milk (pH 5.0, 4.4 and 3.8). The stability of immobilized B. lactis in yoghurt (fermented to pH 4.2), during 28 days of refrigerated storage was also evaluated. The efficiency of two culture media (modified MRS agar and Reinforced Clostridial Agar plus Prussian Blue) for counting of B. lactis in yoghurt was determined. Lee's agar was used to count Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus when B. lactis were counted in the MRS medium. B. lactis and L. acidophilus in both free and immobilized forms presented satisfactory rates of survival in milk...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Probiotics; Immobilization; Alginate; Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium lactis; Yoghurt; Milk; Lactobacillus bulgaricus.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822004000100025
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