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Adaptação de acessos de Coffea arabica provenientes de Camarões em várias condições edafoclimáticas. Repositório Alice
CHARMETANT, P.; PERTHUIS, B.; BEDIMO, J. M.; MANGA, A. M.; GUERRA, A. F.; BARTHOLO, G. F.; ROCHA, O. C.; LEROY, T.; PEREIRA, L. F. P.; RODRIGUES, G. C.; ANDRADE, A. C.; MARRACCINI, P..
O objetivo desse trabalho foi caracterizar recursos genéticos de Coffea arabica - acessos selvagens e cultivares - oriundo da África visando sua utilização no melhoramento.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Adaptação; Recursos genéticos; Aclimatação; Seca; Coffea arabica; Drought; Genetic resources.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1029899
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Adaptation of Coffea arabica F1 Hybrids to various environmental conditions. Repositório Alice
CHARMETANT, P.; PEREIRA, L. F.; SERA, G. H.; MARRACCINI, P.; ANDRADE, A. C.; MOUEN, J.; AUKOUMOU, M. M.; ANNEBIQUE, F.; LEROY, T..
bitstream/item/170797/1/Adaptation-of-Coffee-arabica-F1-Hybrids.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Genetic diversity; Coffea arabica; General combining ability.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1084965
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Controlled irrigation and nitrogen, phosphorous and potassium fertilization affect the biochemical composition and quality of Arabica coffee beans. Repositório Alice
VINECKY, F.; DAVRIEUX, F.; MERA, A. C.; ALVES, G. S. C.; LAVAGNINI, G.; LEROY, T.; BONNOT, F.; ROCHA, O. C.; BARTHOLO, G. F.; GUERRA, A. F.; RODRIGUES, G. C.; MARRACCINI, P.; ANDRADE, A. C..
Controlled irrigation during the dry period associated with adequate nitrogen (N), phosphorous (P) and potassium (K) fertilization led to the accumulation of biochemical compounds in coffee beans considered as positive precursors of beverage quality. Adult plants of coffee (Coffea arabica ?Rubi?) were cultivated using different water regimes (WR) and fertilization conditions under the dry climate of the Brazilian Cerrado. Coffee-bean physical characteristics were evaluated as well as biochemical composition by near-infrared analysis. The K treatment mostly affected bean biochemistry, lipid and chlorogenic acid (CGA) contents, which increased with increasing amounts of fertilizer. Caffeine contents increased with higher amounts of N, but no significant...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Sistema de irrigação; Fertilidade do Solo; Fertilizante Nitrogenado; Fertilizante Potássico; Fertilizante Fosfatado; Coffea Arabica.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1065059
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Controlled irrigation and nitrogen, phosphorous and potassium fertilization affect the biochemical composition and quality of Arabica coffee beans. Repositório Alice
VINECKY, F.; DAVRIEUX, F.; MERA, A. C.; ALVES, G. S. C.; LAVAGNINI, G.; LEROY, T.; BONNOT, F.; ROCHA, O. C.; BARTHOLO, G. F.; GUERRA, A. F.; RODRIGUES, G. C.; MARRACCNINI, P.; ANDRADE, A. C..
Controlled irrigation during the dry period associated with adequate nitrogen (N), phosphorous (P) and potassium (K) fertilization led to the accumulation of biochemical compounds in coffee beans considered as positive pre-cursors of beverage quality. Adult plants of coffee (Coffea arabica?Rubi?) were cultivated using different water regimes (WR) and fertilization conditions under the dry climate of the Brazilian Cerrado. Coffee-bean physical characteristics were evaluated as well as biochemical composition by near-infrared analysis. The K treatment mostly affected bean biochemistry, lipid and chlorogenic acid (CGA) contents, which increased with increasing amounts of fertilizer. Caffeine contents increased with higher amounts of N, but no significant...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Controlled irrigation; Caffeine.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1066248
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Determinismo genético e molecular do metabolismo de diterpenos em Coffea spp. Repositório Alice
FERREIRA, L. P.; DIAS, R. C.; DURAND, N.; GUYOT, B.; RAMOS, J.; PERTHUIS, B.; SANDRIN, G. P.; BENASSI, M. T.; MARRACCINI, P.; PEREIRA, L. F. P.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G.; DAVID, P..
Cafestol e caveol são os dois principais diterpenos presentes nos frutos de café. Esses compostos específicos do cafeeiro têm se mostrado importantes na saúde humana, induzindo alterações no colesterol e ações anti-cancerígenas. Apesar da sua importância, há pouca informação sobre os princípios genéticos e moleculares de seu metabolismo. Análises fenotípicas através de HPLC, com cafés de diferentes espécies (vários genótipos por espécie), indicam uma variabilidade importante para cafestol, caveol e 16OMC. As análises in silico dos EST de Coffea permitiram identificar cDNAs parciais correspondente a um gene de CPS, dois de KO e um de KS. Análises de expressão desses genes por RTq-PCR quantitativa, em tecidos separados durante o desenvolvimento dos frutos,...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lipídeos; Diterpenos; Caveol; Cafestol; Qualidade.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/903172
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Diterpenes biochemical profile and transcriptional analysis of cytochrome P450s genes in leaves, roots, flowers, and during Coffea arabica L. fruit development. Repositório Alice
IVAMOTO, S. T.; SAKURAY, L. M.; FERREIRA, L. P.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, MARIA B. S.; POT, D.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P..
Lipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Cafestol; Kahweol; RT-qPCR; Expressão genética; Café; Composto químico; Lipidio; Biossíntese; Coffea arabica; Gene; Gene expression; High performance liquid chromatography; Coffea arabica.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1068512
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Diterpenes biochemical profile and transcriptional analysis of cytochrome P450s genes in leaves, roots, flowers, and during Coffea arabica L. fruit development. Repositório Alice
IVOMOTO, S. T.; SAKURAY, L. M.; FERREIRA, L. P.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, M. B. S.; POT, D.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P..
Lipids are among the major chemical compounds present in coffee beans, and they affect the flavor and aroma of the coffee beverage. Coffee oil is rich in kaurene diterpene compounds, mainly cafestol (CAF) and kahweol (KAH), which are related to plant defense mechanisms and to nutraceutical and sensorial beverage characteristics. Despite their importance, the final steps of coffee diterpenes biosynthesis remain unknown. To understand the molecular basis of coffee diterpenes biosynthesis, we report the content dynamics of CAF and KAH in several Coffea arabica tissues and the transcriptional analysis of cytochrome P450 genes (P450). We measured CAF and KAH concentrations in leaves, roots, flower buds, flowers and fruit tissues at seven developmental stages...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Cafestol; Kahweol; RT-qPCR; Café; Gene expression; High performance liquid chromatography.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1083355
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Effects of shade on the development and sugar metabolism of coffee (Coffea arabica L.) fruits. Repositório Alice
GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; DAVRIEUX, F.; GUYOT, B.; RIBEYRE, F.; SCHOLZ, M. B. dos S.; PEREIRA, L. F. P.; VAAST, P.; POT, D.; LEROY, T.; ANDROCIOLI FILHO, A.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P..
Coffee fruits grown in shade are characterized by larger bean size than those grown under full-sun conditions. The present study assessed the effects of shade on bean characteristics and sugar metabolism by analyzing tissue development, sugar contents, activities of sucrose metabolizing enzymes and expression of sucrose synthase-encoding genes in fruits of coffee (Coffea arabica L.) plants submitted to full-sun (FS) and shade (SH) conditions. Evolution of tissue fresh weights measured in fruits collected regularly from flowering to maturation indicated that this increase is due to greater development of the perisperm tissue in the shade. The effects of light regime on sucrose and reducing sugar (glucose and fructose) contents were studied in fresh and dry...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Coffea arabica; Fruit development; Gene expression; Shade; Sucrose synthase; Sugar metabolism.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880536
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Genetic architecture of palm oil fatty acid composition in cultivated oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) compared to its wild relative E. oleifera (H.B.K) Corte's. Repositório Alice
MONTOYA, C.; COCHARD, B.; FLORI, A.; CROS, D.; LOPES, R.; CUELLAR, T.; ESPEOUT, S.; SYAPUTRA, I.; VILLENEUVE, P.; PINA, M.; RITTER, E.; LEROY, T.; BILLOTTE, N..
We searched for quantitative trait loci (QTL) associated with the palm oil fatty acid composition of mature fruits of the oil palm E. guineensis Jacq. in comparison with its wild relative E. oleifera (H.B.K) Corte´ s. The oil palm cross LM2T x DA10D between two heterozygous parents was considered in our experiment as an intraspecific representative of E. guineensis. Its QTLs were compared to QTLs published for the same traits in an interspecific Elaeis pseudo-backcross used as an indirect representative of E. oleifera. Few correlations were found in E. guineensis between pulp fatty acid proportions and yield traits, allowing for the rather independent selection of both types of traits.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Elaeis guineensis; Palma de óleo; Dendê; Elaeis oleifera; Caiaué.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/987416
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Genome-wide association study reveals candidate genes influencing lipids and diterpenes contents in Coffea arabica L . Repositório Alice
SANT'ANA, G. C.; PEREIRA, L. F. P.; POT, D.; IVAMOTO, S. T.; DOMINGUES, D. S.; FERREIRA, R. V.; PAGIATTO, N. F.; SILVA, B. S. R. da; NOGUEIRA, L. M.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, M. B. S.; OLIVEIRA, F. F. de; SERA, G. H.; PADILHA, L.; LABOUISSE, J-P.; GUYOT, R.; CHARMETANT, P.; CHARMETANT, P.; LEROY, T..
Lipids, including the diterpenes cafestol and kahweol, are key compounds that contribute to the quality of coffee beverages. We determined total lipid content and cafestol and kahweol concentrations in green beans and genotyped 107 Coffea arabica accessions, including wild genotypes from the historical FAO collection from Ethiopia. A genome-wide association study was performed to identify genomic regions associated with lipid, cafestol and kahweol contents and cafestol/kahweol ratio. Using the diploid Coffea canephora genome as a reference, we identified 6,696 SNPs. Population structure analyses suggested the presence of two to three groups (K = 2 and K = 3) corresponding to the east and west sides of the Great Rift Valley and an additional group formed by...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Quality of coffee beverages; Lipids; Green beans; Genomics; Genome.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1108734
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Hardwood tree genomics: unlocking woody plant biology. Repositório Alice
TUSKAN, G. A.; GROOVER, A. T.; SCHMUTZ, J.; DIFAZIO, S. P.; MYBURG, A.; GRATTAPAGLIA, D.; SMART, L. B.; YIN, T.; AURY, J.-M.; KREMER, A.; LEROY, T.; LE PROVOST, G.; PLOMION, C.; CARLSON, J. E.; RANDALL, J.; WESTBROOK, J.; GRIMWOOD, J.; MUCHERO, W.; JACOBSON, D.; MICHENER, J. K..
bitstream/item/189884/1/fpls-09-01799.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Tree habit; Somatic mutations; Evolutionary ecology; Adaptive traits; Comparative genomics; Quantitative genetics.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103196
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Identificação de novos acessos de Coffea Arábica introduzidos na coleção da Etiópia do IAPAR. Repositório Alice
FERREIRA, R. V.; ANDRADE, G. A.; CHARMETANT, P.; LEROY, T.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P..
Marcadores microssatélites foram utilizados na discriminação de novos acessos de Coffea arabica que foram introduzidos na coleção da Etiópia do IAPAR, provenientes de uma coleção similar na República de Camarões. Inicialmente 46 acessos de Camarões foram repassados para a Embrapa CPAC (Embrapa Cerrados ? Planaltina - DF), onde ficaram em quarentena. Em seguida, estes acessos foram transferidos para o IAPAR, porém durante os processos de quarentena e transferênc ia, alguns dos acessos foram misturados. Visando identificar corretamente os acessos e também validar os SSRs previamente identificados, todos os 46 acessos foram analisados em géis de poliacrilamida. Os 8 locos microssatélites utilizados geraram um total de 19 alelos, com uma média de 2,3 alelos...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cafeeiro; Marcador microssatélite; Genotipagem; Coffee tree; Microsatellite markers; Café; Genotyping.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1040035
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Identificação de polimorfismos em genótipos de Coffea arabica de uma coleção da Etiópia. Repositório Alice
YUYAMA, P. M.; POT, D.; DEREEPER, A.; POINTET, S.; SILVA, J. B. G. D. da; SERA, G. H.; SERA, T.; CHARMETANT, P.; DOMINGUES, D. S.; LEROY, T.; PEREIRA, L. F. P..
Os marcadores moleculares são ferramentas importantes para acelerar os programas de melhoramento. Para o cafeeiro, uma espécie perene, o uso de marcadores é particularmente desejável devido ao tempo e recursos gastos para o lançamento de uma nova cultivar. Duas espécies do gênero Coffea são responsáveis por quase toda a produção de café: Coffea arabica e C. canephora. Contudo, para C. arabica, o número de marcadores polimórficos é relativamente baixo comparado a C. canephora e outras culturas, uma vez que a espécie apresenta baixa diversidade genética. Muitos estudos com marcadores genéticos foram feitos para analisar a diversidade da C. arabica, mas os resultados não foram eficientes para a discriminação genotípica detalhada e mapeamento genético. O...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Etiópia; SNPs; Coffea arabica; Polimorfismo.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/975219
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Identificação rápida de marcadores SSR polimórficos em Coffea arabica. Repositório Alice
FERREIRA, R. V.; SANTOS, M. A.; CHARMENTANT, P.; MARRACCINI, P.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P.; POT, D..
2010
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Coffea arabica; Microssatélites; Bulk segregant analysis; Polimorfismo; Germoplasma.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880430
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Identification of candidate genes for drought tolerance in coffee by high-throughput sequencing in the shoot apex of different Coffea arabica cultivars. Repositório Alice
MOFATTO, L. S.; CARNEIRO, F. de A.; VIEIRA, N. G.; DUARTE, K. E.; VIDAL, R. O.; ALEKCEVETCH, J. C.; COTTA, M. G.; VERDEIL, J-L.; LAPEYRE-MONTES, F.; LARTAUD, M.; LEROY, T.; DE BELLIS, F.; POT, D; RODRIGUES, G. C.; ALSARELLA CARAZZOLLE, M.; PEREIRA, G. A. G.; ANDRADE, A. C.; MARRACCINI, P..
BACKGROUND: Drought is a widespread limiting factor in coffee plants. It affects plant development, fruit production, bean development and consequently beverage quality. Genetic diversity for drought tolerance exists within the coffee genus. However, the molecular mechanisms underlying the adaptation of coffee plants to drought are largely unknown. In this study, we compared the molecular responses to drought in two commercial cultivars (IAPAR59, drought-tolerant and Rubi, drought-susceptible) of Coffea arabica grown in the field under control (irrigation) and drought conditions using the pyrosequencing of RNA extracted from shoot apices and analysing the expression of 38 candidate genes. RESULTS: Pyrosequencing from shoot apices generated a total of 34.7...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Candidate gene; Coffee; Differential gene expression; RNA-Seq; Real-time PCR (RT-qPCR); Drought; Coffea arabica.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1043710
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Improving the quality of African robustas: QTLs for yield- and quality-related traits in Coffea canephora. Repositório Alice
LEROY, T.; DE BELLIS, F.; LEGNATE, H.; KANANURA, E.; GONZALES, G.; PEREIRA, L. F. P.; ANDRADE, A. C.; CHARMETANT, P.; MONTAGNON, C.; CUBRY, P.; MARRACCINI, P.; POT, D.; KOCHKO, A. de..
Coffea canephora breeding requires combining sustainable productivity with improved technological and cup quality characteristics. Beverage quality is a complex and subjective trait, and breeding for this trait is time consuming and depends on knowledge of the genetics of its components. A highly variable C. canephora progeny resulting from an intraspecific cross was assessed for 63 traits over 5 years. To identify quantitative trait loci (QTLs) controlling agronomic, technological, and quality-related traits, a genetic map comprising 236 molecular markers was constructed, and composite interval mapping was performed. Beverage quality was evaluated in relation to biochemical and cup tasting traits. QTLs were identified for almost half of the traits...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Coffee; QTL; Beverage quality; Cup tasting; Biochemical traits.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/902238
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Improving the quality of African robustas: QTLs for yield- and quality-related traits in Coffea canephora. Repositório Alice
LEROY, T.; DE BELLIS, F.; LEGNATE, H.; KANANURA, E.; GONZALES, G.; PEREIRA, L. F.; ANDRADE, A. C.; CHARMETANT, P.; MONTAGNON, C.; CUBRY, P.; MARRACCINI, P.; POT, D.; KOCHKO, A. de.
bitstream/item/183395/1/Leroy2011-Article-ImprovingTheQualityOfAfricanRo.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: QTL; Beverage quality; Yield; Cup tasting; Biochemical traits; Coffee.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/901944
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In silico and in vitro analysis of the isoprenoid pathway in coffee. Repositório Alice
TISKI, I.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.; TAKAHASHI, E. K.; FERREIRA, L. P.; MARRACCINI, P.; POT, D.; LEROY, T.; BENASSI, M. T.; DIAS, R. C. E..
The most important lipids in coffee, the diterpenes khaweol and cafestol, are originated from the isoprenoid pathway. Despite their diversity in functions and structures, all isoprenoids derive from the common-five carbon building unit isopentenyl diphosphate (IPP) and its isomer dimethylallyl diphosphate (DMAPP). In higher plants, there are two independent pathways located in the cytosol (mevalonic acid or MVA pathway) and in the plastids (methylerythritol phosphate ? MEP ? or non mevalonic pathway). Throughout the data mining of the Brazilian Coffee Genome Project we studied the genes that code for the enzymes 3-hydroxy-3-methyglutaryl-CoA reductase (HMGR) and mevalonate diphosphate decarboxylase (MPDC) for the MVA pathway and 1-deoxy-D-xylulose...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lipid in coffee; Coffee.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/885763
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Metabolismo de açúcares durante o desenvolvimento de frutos de café. Repositório Alice
GEROMEL, C.; PEREIRA, L. P.; CAVALARI, A. A.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.; LEROY, T.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P..
2005
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Café; Clonagem de cDNA; Desenvolvimento de grão; Expressão gênica; Metabolismo da sacarose; Sacarose sintase.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/909275
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Molecular responses of coffee plants to drought stress. Repositório Alice
MARRACCINI, P.; VIEIRA, N. G.; DUARTE, K. E.; AQUINO, S. O.; CARNEIRO, F. A.; COSTA, T. S.; SUJII, P. S.; VINECKY, F.; ALEKCEVETCH, J. C.; ALVES, G. S. C.; LEROY, T.; BELLIS, F. de; FERRÃO, M. A. G.; DAMATTA, F. M.; POT, D.; SILVA, V. A.; RODRIGUES, G. C.; ANDRADE, A. C..
With the aim to investigate the molecular mechanisms underlying drought tolerance in coffee plants of C. canephora and C. arabica, qPCR experiments identified more than 80 candidate genes (CGs) presenting differential gene expression between drought-tolerant and drought-susceptible clones/cultivars cultivated under different (with or without) irrigation conditions.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Tolerância à seca; Café; Water stress; Coffea; Drought tolerance.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/979069
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